Facebook

Home / Žensko zdravlje / PMS - Kad hormoni polude

PMS - Kad hormoni polude

Žensko zdravlje
Nameštaj | Žensko zdravlje | PMS - Kad hormoni polude
PMS - Kad hormoni polude

Hormoni igraju važnu ulogu u živote svake žene, utiču na promene u organizmu od puberteta do starosti. Reagovanje na hormonske promene individualno je i zavisi od mnogo faktora. Ako se pojave tegobe, žena može sama sebi da pomogne zdravim načinom života.

 

Pri kraju reproduktivnog doba, ženama srazmerno brzo padaju vrednosti hormona, dok se muškarcima smanjuju polako i postupno

 

Od PMS-a pati 90 posto žena, a verovatno je reč o preosetljivosti na uobičajene brze promene nivoa hormona tokom menstrualnog ciklusa.

 

Mnogim ženama događa se da ih odjednom preplavi neopisiv osećaj tuge, ili se osećaju depresivno, a ne znaju zašto? Osećaju napetost. Da li ste i vi u nekom trenutku počeli da plačete bez razloga ili ste planuli zbog nekakve sitnice? Neprestano ste gladni, osećate pojačanu želju za čokoladom? Razlog se skriva u hormonima. Hormoni su hemijski "glasnici" koji regulišu fiziološke procese u organizmu. Ljudske reakcije i raspoloženja direktno su povezani s oscilacijama hormona. Utiču na promene u organizmu od puberteta do starosti, zaslužni su za plodnost, razvoj, rast, ponašanje, a ponekad mogu izazvati i reakcije za koje uopšte nismo svesni da su hormonske prirode.

 

Premda se u kontekstu hormonskih promena najčešće spominju žene, one na taj fenomen nisu nimalo osetljivije od muškaraca. Kod žena se naprosto događaju ciklusi koje muškarci nemaju. Pubertet, razdoblje života u kojem se uspostavlja lučenje polnih hormona, utiče i na dečake i na devojčice. Posle, međutim, kod muškaraca se hormoni luče ujednačeno, a kod žena se izmenjuju u mesečnim ciklusima. Pri kraju reproduktivnog doba, ženama u razdoblju poslednje menstruacije (menopauze) srazmerno brzo padaju vrednosti hormona dok se muškarcima smanjuju polako i postupno. Na pitanja o uticaju hormona na žene odgovara nam doc. dr Ivana Pavlić–Renar.

 

Kakav je psihološki odraz prve menstruacije, koliko menstrualni ciklusi utiču na promene ponašanja žene?

 

Prva menstruacija (menarche) je značajan događaj koji devojčicama na neki način obeležava “kraj detinjstva”. To je vreme puberteta: telesnog i psihičkog sazrevanja, traženja. Taj period sazrevanja podjednako pogađa oba pola. Kod devojaka je, međutim, pojavom prve menstruacije jače naznačena “granica” detinjstva.

 

Zbog kojih se sve uzroka mogu da se pojave menstrualni poremećaji?

 

Uzroci su brojni. Povremeni izostanak menstruacije je uobičajen, ali ako se ponavlja, ili je ciklus trajno nepravilan, potrebno je isključiti bolest reproduktivnog ili endokrinog sistema, za što je nužan detaljan ginekološki, a ponekad i endokrinološki pregled. Neredovna menstruacija može biti prateća pojava neke druge teže bolesti. Konačno, stres bilo koje vrste, uključujući psihičke probleme, nezadovoljstvo ili napetost, može da poremeti redovan ciklus.

 

Zašto su menstruacije ponekad bolne?

 

Bolna menstruacija (dismenoreja) može biti posledica bolesti materice ili susednih organa. Ako nema takve bolesti, govori se o primarnoj dismenoreji. Nju ponekad oseća, po različitim procenama, od 16 do čak 90 posto žena. Najviše se to događa u kasnoj adolescenciji i dvadesetim godinama. Posle porođaja uglavnom dolazi do poboljšanja, a što je žena starija, po pravilu ima manje dismenoreja. Smatra se da je dismenoreja posledica prejakog lučenja prostaglandina, materije koja uzrokuje stezanje materice. Leči se nesteroidnim analgoantireumaticima koji snižavaju prostaglandine, a tegobe se mogu ublažiti i hormonskom kontracepcijom.

 

Šta je PMS i koji mu je uzrok?

 

Premenstrualni sindrom (PMS) je skup telesnih i psiholoških tegoba koje mogu da rezultuju promenama ponašanja. Teški oblik naziva se predmenstrualnim disforičnim poremećajem (PMDP). Skoro 90 posto žena makar nekad u životu oseća PMS, najčešće u adolescenciji i u četrdesetim godinama. Smatra se da oko 20 posto žena trajno pati od PMS-a, a do 5 posto pati od vrlo teškog oblika (PMDP). Kod PMS-a nije jasan uzrok. Verovatno je reč o preosetljivosti na uobičajene brze promene nivoa hormona tokom menstrualnog ciklusa. Žene koje imaju tegobe, nemaju ništa drugačije vrednosti hormona od onih koje ih nemaju. Postoji nekoliko teorija uzroka toj osetljivosti: defekt serotonina, manjak kalcijuma i magnezijuma, poremećaji nekih drugih supstanci (endorfina, GABA, višak prolaktina). Žene koje su deblje (indeksa telesne mase iznad 30) i one koje puše, češće imaju PMS.

 

Koliko seksualni život žene može uticati na regularnost menstrualnog ciklusa?

 

Kao i sve drugo: ako je povezan sa stresom i nezadovoljstvom, može biti uzrokom nepravilnosti ciklusa.

 

Kakav je “hormonski mehanizam” žena?

 

Ritam hormona „diktira” hipotalamus: deo mozga koji ritmički luči hormone koji deluju na žlezdu na bazi mozga – hipofizu. Ona ciklično luči hormone (gonadotropine: FSH i LH) koji deluju na jajnike. Hormon prve faze ciklusa - FSH (folikul stimulirajući) uzrokuje rast folikula oko jajne ćelije u jajniku i lučenje hormona estrogena. Pod uticajem estrogena sluznica materice buja. Sredinom ciklusa u toku je centralni događaj: sazrevanje jajne ćelije i pucanje folikula. To je ovulacija. Folikul se pretvara u žuto telo, a vrednost FSH pada. Hipofiza jače luči LH (luteotropni hormon) što održava žuto telo. Ono luči progesteron: hormon pod čijim uticajem sluznica materice zri i priprema se za prihvatanje oplođene jajne ćelije. Krajem ciklusa pada nivo LH. Ako nije bilo oplodnje, naglo pada nivo estrogena i progesterona. Kako nema stimulacije, sluznica materice se odljušti i odbacuje: to je menstruacija. Tada ponovno hipofiza počinje da luči FSH, jajnici estrogene, sluznica materice se obnavlja i ciklus se ponavlja...

 

Kakvi oblici medicinske pomoći postoje kod hormonsko-menstrualnih teškoća? Čime se regulišu neregularne menstruacije?

 

Najčešći hormonski razlog nepravilnosti menstrualnog ciklusa je izostanak ovulacije. U tom slučaju trajno se luči FSH, i posledično estrogen. Pod uticajem estrogena sluznica materice buja, ali ne sazreva jer nema progesterona. Zato krvarenje kasni, a kad se pojavi, obilnije je i duže od uobičajenog, zato jer je sluznica preobilna, a nezrela pa propada i krvari. Ovaj poremećaj leči se davanjem preparata progesteronskog delovanja tipično kroz 5 do 10 dana. Nakon prekida uzimanja tih preparata javlja se krvarenje poput menstruacije. Sledećih nekoliko ciklusa ponovno se daju takvi preparati i potom se lečenje prekida da bi se uspostavio prirodan ciklus.

 

Postoje li mogućnosti neželjenih propratnih efekata kod primene kontraceptivnih preparata za lečenje menstrualnih teškoća? Da li su ti preparati rizični i treba li ih uopšte davati ženama u vrlo mladom dobu? Da li mogu da utiču na buduću trudnoću?

 

Danas se koriste preparati niskih nivoa hormona da bi se umanjile nuspojave. Kao i svi lekovi, oni donose izvesne rizike (tromboembolijske bolesti, oštećenje jetre, povišenje krvnog pritiska, metabolički poremećaji: intolerancija glukoze i poremećaji masnoća), zbog čega je pre i za vreme upotrebe potrebno kontrolisati parametre zgrušavanja krvi, enzime jetre, masnoće u krvi i krvni pritisak. Većina mladih žena nema kontraindikacije za primenu ovih lekova. Ne preporučuju se ženama koje puše, jer pušenje je nezavisan rizik od tromboembolijskih poremećaja. Na kasnije trudnoće ne utiču, samo treba paziti da se ne nastave uzimati ako tokom uzimanja dođe do trudnoće.

 

Postoje li i načini ishrane koji ženama mogu pomoći, odnosno stilovi života koji utiču na regularnost ciklusa i ublažavanje PMS-a?

 

Redovan ritam spavanja, aerobno vežbanje, uravnotežena ishrana s dovoljno kalcijuma i magnezijuma, nepušenje, izbegavanje alkohola i stimulativnih pića – sve to može ublažiti PMS i doprineti regularnosti ciklusa.

 

Koliko izloženost stresu može uticati na menstruaciju?

 

Praktično svaka žena ima iskustvo neredovne menstruacije u razdobljima stresa.

 

Preparati koje uzimaju neke vrhunske sportistkinje za pojačanje fizičkih sposobnosti ponekad dovode do gubitka menstruacije. Imate li komentar na to?

 

S takvim preparatima treba biti jako oprezan. Neki od njih su na listi nedopuštenih sredstava. Dužnost je trenera i sportskih lekara da razumno posavetuju sportistkinje oko korišćenja takvih sredstava.

 

Kakve se hormonske promene javljaju kod žena u 20, 30, 40, 50. godinama?

 

Rane dvadesete godine kasna su adolescencija, konačno sazrevanje organizma. U dvadesetima je postignuta puna zrelost i tokom sledeće decenije žena je u najboljoj kondiciji. U tom dobu ishodi trudnoća su najbolji. U kasnim četrdesetim hormonska osovina slabi, ovulacije sve češće izostaju, a nastala hormonska neravnoteža može da se manifestuje premenopauzalnim tegobama. Prosečno doba zadnje menstruacije je u našim krajevima oko pedesete godine. Posle toga tegobe se postupno smiruju.

 

Kako na te hormonske promene žene reaguju i kako mogu sebi da pomognu? Primer, vežbama, ishranom?

 

Reagovanje na hormonske promene individualno je i zavisi od mnogo faktora. Ako se pojave tegobe, žena može sama sebi pomoći zdravim načinom života, kao i kod PMS-a. Dakle, uredno spavanje, redovno aerobno vežbanje, lagana, dobro uravnotežena ishrana s dovoljno kalcijuma i magnezijuma, nepušenje, izbegavanje alkohola i stimulativnih pića. Pogotovo perimenopauzalno važno je održavati aktivan stil života: u porodici, na radnom mestu, u društvu.

 

Šta savetovati ženama koje teško proživljavaju hormonske promene?

 

Važno je suočiti se s problemom, pokušati ga rešiti samostalno uz pomoć bliskih osoba, a ako nema efekta, uz pomoć stručnjaka. Pre svega tu mislim na ginekologa i porodičnog lekara, a često i psihologa.

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj