Facebook

popusti & akcije kuponi

Home / Žensko zdravlje / Plodnost - Koncipiranje prirodnih lekova

Plodnost - Koncipiranje prirodnih lekova

Žensko zdravlje
Nameštaj | Žensko zdravlje | Plodnost - Koncipiranje prirodnih lekova
Plodnost - Koncipiranje prirodnih lekova

Pokušavate i pokušavate da ostanete u drugom stanju, ali to nikako da se dogodi. Zajedno sa čežnjom da u rukama držite svoju bebu, pojavljuju se i određena pitanja.

 

Takvo stanje pokreće serijal pitanja: Da li je u pitanju moj biološki sat? Da li nešto nije u redu sa mnom? Da li nešto nije u redu sa mojim partnerom? Ako nešto nije u redu, postoji li način da se to ispravi prirodno?

 

Odgovore na neka od ovih pitanja su potražili stručnjaci za neplodnost, dr. Robert G. Thompson (Robert G. Tompson), ginekolog sa fokusom na komplementarnu medicinu i Marina Ponton, praktičar tradicionalne kineske medicine (TCM), kako bi saznali više o uzrocima i lečenju parova koje muči ovaj teški problem.

 

Čija je greška?

Dakle, ko je kriv što trudnoća nikako da se dogodi? Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. A nije ni proces začeća deteta. Ono što je još značajnije, nema prostora za uzajamne optužbe, kaže Thompson.

“U oko 40% slučajeva, problem leži u ženi; takođe u 40% slučajeva, problem leži u muškom reproduktivnom sistemu; ostalih 20% odnose se na problem sa obe strane.”

 

Rastući problem

Problem neplodnosti u Severnoj Americi je sve veći. US National Institutes of Health (Američki nacionalni Institut za Zdravlje) procenjuje da 7.3 miliona parova ili 12% žena u životnoj dobi kada bi trebale da rađaju, imaju problema sa nastankom trudnoće ili iznošenjem trudnoće do poroda.

Infertility Awarness Asociation of Canada (Udruženje za borbu protiv neplodnosti, Kanada) navodi da neplodnost pogađa oko 16% parova, odnosno jedan od 6 parova u Kanadi koji ne uspevaju da začnu dete u prvih 12 meseci pokušavanja.

2004 godine, Statistics Canada (Statistik Kanada) je objavila da je stopa rađanja opala za 25% u poslednjih 10 godina, dok je za isto vreme broj blizanačkih poroda povećan za 35 %, što pokazuje da sve više parova traži određene medicinske tretmane kako bi stimulisali ovulaciju. Takvi tretmani gotovo redovno rezultiraju blizanačkom trudnoćom.

 

Koren problema

Neki od uzroka neplodnosti su takvi gde prirodne metode mogu biti veoma uspešni u poticanju začeća. Kako navodi Poton, stres savremenog života jeste primarni faktor koji utiče na nastamnak neobjašnjive neplodnosti, a koja pogađa većinu njenih neplodnih pacijenata.

„Živimo u užurbanom svetu i svi smo motivisani karijerom, zaista ne znamo kako da malo odahnemo. Takav način života sa prolongiranim stresoim izaziva fizički nebalans, koji može biti uspešno lečen tradicionalnom kineskom medicinom, ali za to treba vremena“ tvrdi Proton.

„Dugotrajna upotreba kontraceptivnih pilula je drugi glavni uzrok neplodnosti kod žena“dodaje Proton.

„Nije neobično da žena provede 10-15 godina života na kontraceptivnim pilulama, dajući tako svom telu signal „Nemoj da zatrudniš“ i onda kada poželi da zatrudni, potrebno je ceo endokirini sistem podesiti toj želji. To se jednostavno ne dešava preko noći“ kaže Poton. „ Stvoreni smo kao ljudi, sa ulogom da dobijemo potomstvo. Taj biološki proces se ne može jednostavno uključiti i isključiti kao prekidač.“

Ona savetuje pacijentima da se strpe: „Nije neobično da se mora sačekati i 6-12 meseci, nakon dugog perioda uzimanja pilula, da se zatrudni.“

Drugi veliki problem, kako tvrdi dr. Thompson je sledeće: Može se činiti očitim, ali mnogi parovi su krivi za „loše vremensko usklađivanje odnosa“. Stare metode merenja temperature svakog jutra, kako bi se utvrdilo kada telesna temperatura raste, označavajući tako da je ovulacija u toku, može rezultirati trudoćom, začetom na najprirodniji način.

 

Dijagnoze

Različite vrste testova mogu potvrditi neplodnost i svakako pokrenuti određene preporuke za lečenje neplodnosti, uključujući prirodne metode.

Većina zdravih parova ispod 30 godina starosti ne treba biti zabrinuta zbog neplodnosti, osim ako pokušavaju začeće poslednjih godinu dana. Svi oni koji pokušavaju začeće duže od godinu dana, trebali bi da se podvrgnu proceni plodnosti, oba partnera.

U prošlosti, primećuje Ponton, muškarci su odbijali takvu procenu zbog stigme „manjak muškosti“, povezane sa neplodnošću. „Na sreću, takvo stanje se promenilo tokom poslednjih nekoliko godina“, kaže ona.

Ipak, kaže Thompson, „muškarce je mnogo teže lečiti jer postoji manje opcija lečenja niskog nivoa spermatozoida ili loše pokretljivosti istih (snaga plivanja)“.

Dijagnostikovanje uključuje kompletne fizičke preglede oba partnera i detaljnu seksualnu istoriju.

 

Za muškarce

Lekari će tražiti testiranje spermatozoida, njihovog broja, oblika i pokretanja. Testiranje musških hormona često može biti korisna informacija.

 

Za žene

Lekar će proveriti da li žena ima ovulaciju svakog meseca. Najjednostavniji način da se ovo odredi jeste praćenje telesne temperature svako jutro.

Beleženje teksture cervikalnog mukusa i upotreba kućnog testa ovulacije takođe može biti od koristi.

Takođe, test krvi i pregled jajnika i jajovoda ultrazvukom mogu dati određene indikacije postojanja ovulacije i potencijal žene da zatrudni.

Lečenje

Oko 90% slučajeva neplodnosti se leče konvencionalnim medicinskim terapijama, od lekova za stimulaciju ovulacije do hirurških zahvata za uklanjanje ožiljačnog tkiva, fibroida ili blokada. U oko 3% slučajeva, korisri se in vitro oplodnja.

Dok ovi tretmani mogu biti uspešni, postoje i prirodni načini lečenja neplodnosti, kao samostalno lečenje ili u kombinaciji sa medicinskim tretmanima.

 

Suplementi

Thompson se oslanja na suplemente koji su se dokazali korisnima kod njegovih pacijenata. „Mislim da je važno za oba partnera da budu odličnog zdravstvenog stanja kako bi počeli lečenje. Telesni sistem mora biti izbalansiran“ kaže on. „Za većinu ljudi, najbolji način da postignu taj balans jeste unos određenih minerala i hrane bogate vitaminima C i E“.

On je entuzijasta po pitanju biljke konopljike- Vitex agnus-castus, kada se govori o plodnosti kod žena i muškaraca: regulacija menstrualnog ciklusa kod žena i povećanje nivoa testosterona kod muškaraca.

Studije pokazuju da konopljika snižava nivoe progesterona na isti način kao i normalan menstrualni ciklus, u cilju stimulacije luteinizirajućih hormona koji su neophodni za ovulaciju.

Thompson prepisuje 100-500 mg konopljike dnevno, kao i mineralnu analizu vlasi kose, kako bi se odredilo koji su tačno minerali potrebni za uspostavljanje balansa endokrinog sistema, ali i plodnosti.

On takođe upozorava žene da se nikad ne tuširaju.

„Tuširanje može dovesti do ulaza bakterija u uterus i jajovode. Samo jedno tuširanje je dovoljno da se poveća rizik od vanmaterične trudnoće i trajnih problema sa plodnošću“ kaže Thompson.

 

Tradicionalna kineska medicina

Ponton koristi protokol TCM terapija, uključujući akupunkturu i tradicionalne biljke, za celokupni balans tela i redukciju stresa. Ona takođe ovo koristi kao samostalnu terapiju, za podizanje protoka krvi ka uterusu, povećavajući šanse da oplođenom jajašcu da se ugnezdi.

„Zapadna medicina na telo gleda na mikroskopski način. Mi na telo gledamo kao na celokupni organizam“ kaže ona. „ Nije neophodno razumeti šta se dešava ili zašto se dešava. To jednostavno tako funkcioniše.“

Studije su pokazale efektivnost kineske medicine na pospešivanje trudnoće, uključujući jednu studiju koja je prikazala da je stopa začeća kod žena koje su primale akupunkturu bila 65%, u odnosu na žene koje su tretirane zapasnom medicinom i gde je stopa začeća iznosila 45%.

Napokon, istraživanje pokazuje da akupunktura i lekovito bilje mogu povećati šanse žene da zatrudni, posebno kada ona nema menstruaciju zbog endokrinog disbalansa, poznatog kao sindorm policističnih jajnika.

 

Holistički pristup

Holistički pristup bi trebao biti individualizovan, prema specifičnim potrebama i izazovima svakog para, ističu naši stručnjaci.

 

Šta uzrokuje neplodnost

Ovde navodimo neke od uobičajenih kliničkih razloga zbog kojih može nastati neplodnost, i kod muškaraca i kod žena:

Kod žena:

 • Plodnost opada nakon 30.godine starosti: opadanje je sve veće sa godinama starosti
 • Premršava ili gojazna: nedavna studija je pokazala da je za svaku BMI tačku od 30-35 , zabeležen pad od 4% u stopi začeća;  žene sa BMI iznad 35 beleže 26-49% manje šanse za začeće u poređenju sa BMI između 21-29
 • Zdravstveni problemi uzrokovani hormonalnim promenama
 • Prethodni pobačaji
 • Seksualno prenosive bolesti
 • Neredovna menstruacija ili izostanak menstruacije
 • Endometrioza
 • Upalni procesi u karlici

Za muškarce

 • Starost, iako to nije toliko kritično za muškarce kao za žene
 • Izlaganje testisa visokim temperaturama nošenjem uskog donjeg veša, vrućim kupkama, itd..
 • Upotreba određenih tipova prepisanih lekova
 • Erektilna disfunkcija, povezana sa različitim bolestima, uključujući dijabetes

I za žene i za muškarce

 • Toksini iz okoline, uključujući pesticide i olovo
 • Radijacijsko lečenje ili hemoterapija
 • Stres
 • Korišćenje opojnih sredstava
 • Konzumiranje alkohola
 • Pušenje
 • Loša ishrana

 

Elegantni dizajn

Kako bi sve funkcionisalo na prirodan način, postoji nekoliko funkcija koje se moraju odvijati u savršenom redu.

Žena mora osloboditi jajašce sposobno za život iz jednog od njenih jajnika.

Jajašce mora proći kroz jajovod prema materici.

Na tom putovanju jajašca, spermatozoid se mora spojiti sa istim i oploditi ga.

Oplođeno jajašce se mora implantirati u zid materice

Bilo kakva prepreka u okviru ovih procesa može sprečiti začeće.

 

 

Prirodna plodnost kod muškaraca

 

Neplodnost nije uvek problem žene. Gotovo polovina slučajeva neplodnosti kod parova, uključuje zdravstveno stanje sperme muškog partnera. Sledeći prirodni suplementi mogu biti korisni u poboljšavanju šansi za začeće.

 

 • Vitamin C može biti koristan u zaustavljanju zgrušavanja sperme. Mnogi lekari preporučuju 2.000 mg dnevno.
 • Manjak cinka spanjuje broj spermatozoida. Studije su pokazale da suplementi cinka mogu poboljšati broj spermatozoida, njihov kvalitet i mobilnost. Neki lekari preporučuju 35 mg dva puta dnevno.
 • L-arginin je takođe neophodan za proizvodnju sperme. Preliminarna istraživanja pokazuju da L-arginin povećava broj spermatozoida, njihov kvalitet i plodnost. Mnogi lekari preporučuju do 4 g dnevno.

 

Istraženi su koenzim Q10, esencijalne masne kiseline, hrom, selen, bakar i kompleks B vitamina u smislu njihove sposobnosti da pozitivno utiču na proizvodnju zdrave sperme. Obratiti se stručnjacima za lečenje prirodnim putem u cilju dobijanja određenih i individualnih programa za upotrebu suplemenata.

 

 

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj