Facebook

Home / Žensko zdravlje / Značaj mamografije - hladni detektor

Značaj mamografije - hladni detektor

Žensko zdravlje
Nameštaj | Žensko zdravlje | Značaj mamografije - hladni detektor
Značaj mamografije - hladni detektor

Posle 40. godine starosti trebalo bi uraditi prvu (inicijalnu) mamografiju, pre svega radi prevencije, ali i eventualnog ranog otkrivanja tumora dojke.

 

Mamografija je neinvazivna metoda rendgenskog pregleda dojki kod žena, a u veoma retkim slučajevima i kod muškaraca. Snimanje se radi specijalnim rendgen aparatom - mamografom, kojim se vide promene na mekim tkivima. Lekar - radiolog uz pomoć ove metode može mnogo bolje da utvrdi sadržaj i razliku između obolelog i zdravog tkiva. Takođe se mogu videti i mikrokalcifikacije, koje su često prvi pokazatelji tumora dojki.

 

Mamografija je, u prvom redu, metoda kojom se otkriva početak tumora dojke. Što pre otkrijemo karcinom dojke, utoliko su bolje šanse da se ova bolest pobedi. Mamografiju treba, pre svega uraditi kada se pri dodiru napipa čvorić u dojci, kod promene tvrdoće dojke ili dela dojki, kada su uvećane limfne žlezde ispod pazušne jame, ali i zbog naslednih faktora.

 

Mamografija je danas najbolji način za rano otkrivanje raka dojke kod žena u starosnoj dobi od 35 do 40 godina, a to je doba iznad koje učestalost raka dojke počinje naglo da raste. Kod žena starijih od 40 godina redovnim mamografskim pregledima rak dojke može se otkriti i do dve godine pre nego što tumor toliko naraste da se može napipati.

 

Prilikom rendgengrafiranja dojke radi se kompresija tkiva dojke radi izjednjačavanja debljine zbog povećanja oštrine slike. Kompresija, iako neugodna, značajno poboljšava vidljivost različitih patoloških procesa. Sama procedura slikanja nije bolna i brzo je gotova. Ne treba se bojati zračenja, jer moderni mamografski aparati zrače jako malo. Isto tako, mamografija svojim zračenjem ne može izazvati rak dojke.

 

Mamografija se uvek radi u dve projekcije da bi se prikazala cela dojka i snimaju se uvek obe dojke. Druge, dopunske i specijalne projekcije imaju svoje mesto u prikazu pojedinih regija dojke i treba da se koriste kao dopuna u indikativnim slučajevima. Koristi se kao klinička mamografija – u dijagnostici nejasnih kliničkih nalaza kod simptomatskih bolesnica, mamografija za rano otkriće raka dojke - u dijagnostici klinički okultnog karcinoma i kao skrining mamografija - kod asimptomatskih pacijentkinja.

 

Sprovodi se uglavnom kod žena starijih od 40. godina, ali po potrebi može se raditi i ranije. Ne ograničavaju godine primenu mamografije, nego građa dojke. Dojke sa mnogo gustog, žlezdanog tkiva kod mlađih žena često su neprikladne za mamografsko snimanje. Sigurnost dijagnostike može biti svega 65 odsto. To je i razlog što se kod mlađih žena češće radi ultrazvuk dojki. Sigurnost mamografije je, međutim, kod starijih žena visoka, oko 85 procenata, a u kombinaciji sa ultrazvukom iznosi i do 95 procenata. To su komplementarni pregledi i međusobno se dopunjuju.

 

Mamografski nalazi, koji ukazuju na malignost su: povećana gustina, nepravilne ivice čvora i nepravilne nakupine kalcijuma oko čvora (mikrokalcifikati).

 

Mamografija se u slučaju pojave bilo kakvih sumnjivih simptoma ili uočljivih promena može i treba uraditi kod svih, pa i mlađih žena, ali tada je treba uraditi između četvrtog i osmog dana od početka menstrualnog krvarenja. Gotovo je uvek kod mlađih žena treba dopuniti ultrazvučnim pregledom. Mamografiju treba uraditi pre bilo kakvih intervencija na dojci kao što su punkcije ili biopsije (uzimanje uzorka tkiva hirurškim putem).

 

Rak dojke se može izlečiti jedino, ako je otkriven u prvom kliničkom stadijumu. Prvi klinički stadijum podrazumeva bolest kada je proširena samo, tj. nalazi se samo u organu, u ovom slučaju dojci, a sledeći stadijumi bolesti označavaju bolest koja se proširila na okolinu.

 

U prvom kliničkom stadijumu bolesti verovatnoća izlečenja je više od 90 odsto, a u četvrtoj fazi bolesti, verovatnoća tzv. preživljavanja je ispod 10 odsto. Već tumor veličine svega 8 milimetara, neretko metastazira u limfne čvorove. Zato je važno da se otkrije dok je sasvim mali, kada pravi diskretne kalcifikacije. Te kalcifikacije su manje od 0,1 ili 1 milimetra, grupisane na površini manjoj od 1centimetra i njih, za sada, suvereno može da vidi samo mamografija.

 

Mamografija je jedina metoda, koja može otkriti promene u dojci, koje se još ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda i zato je ona od presudnog značaja u dijagnostici.

 

Mamografija predstavlja ,,zlatni standard “ u ranoj detekciji karcinoma dojke.

 

Uzrast ženske osobe kod koje se obavlja mamografski pregled odlučujući je činilac u razvoju karcinoma dojke. Zato se mamografski pregledi ne obavljaju kod devojčica, devojaka, žena u generativnom dobu, trudnica, dojilja. Organizovani mamografski skrining u Srbiji se ne sprovodi, u skladu sa postojećim zakonskim regulativima (Savezni zakon o zaštiti od jonizujućeg zračenja (,,službeni list SRJ” br.46/96, član 17.)) tako da najveći broj žena podleže takozvanoj dijagnostičkoj mamografiji, koja se radi kod pojave različitih simptoma ili znakova oboljenja dojki. Međutim, značaj karcinoma dojke i poboljšanje uslova u zdravstvu pokreću pitanja mamografskog skrininga. Mamografija u žena mlađih od 40 godina retko je indikovana.

 

NEMILOSRDNO

 

Karcinom dojke je najčešći maligni tumor žena u Srbiji. Beleži se čak 3700 novootkrivenih slučajeva godišnje, od čega, nažalost, čak 1370 sa smrtnim ishodom. Stopa mortaliteta za poslednje tri decenije veća je 2,4 puta. Ova visoka stopa smrtnosti, posledica je otkrivanja bolesti u kasnoj fazi, jer se više od dve trećine žena lekaru javljaju kada je bolest već uznapredovala. Srbija još nema organizovan program za rano otkrivanje raka dojke i on joj je nužno potreban. Preventivni mamografski pregled, najsigurniji je način da se, ili potvrdi zdravlje žene ili rak otkrije u ranoj fazi. Više od 30 godina primene preventivnih mamografija u zemljama koje to imaju kao obavezu, doprinelo je da se smrtnost smanji za 30 odsto.

 

RIZIČNO

 

U faktore rizika kad je reč o karcinomu dojke ubrajaju se: ženski pol, životna dob, pozitivna porodična anamneza (majka, sestra ili ćerka, drugo koleno krvnog srodstva), rana menarha, žena koja nije rađala uopšte, prva trudnoća posle 35-te godine života, kasna menopauza, konzumiranje alkohola.

 

PREPORUKE

 

Mlade devojke trebaju početi sa samopregledom dojki već od 20. godine života (jednom mesečno između 5. i 10. dana menstruacijskog ciklusa). Između 25. i 30. godine života preporučuje se jednom godišnje obaviti klinički i UZ pregled dojki. Sa 40 godina potrebno je obaviti inicijalnu mamografiju. Mamografija se potom preporučuje svake druge godine. Mnogo zavisi od Vas samih.

 

Portal Farmacija & Medicina – zdrav život, lečenje, prevencija, farmaceutske kompanije, lekovi, preparati, suplementi, savršeno zdravlje, lepota i estetika, estetska hirurgija, ordinacije, klinike, bolnice, stomatološka, ginekološka, oftamološka ordinacija, žensko i muško zdravlje, nega kože, zdrava ishrana, dijeta, alternativna medicina, fitness, bolesti, roditelji i deca, bebi svet, duh i telo, psihologija, vesti iz medicine i farmacije... 

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj