Bez obzira na sve moguće zaštite, pre ili kasnije ćete se prehladiti. No kad se to dogodi, nemojte pogoršati stanje i usporiti oporavak pogrešnim odabirom hrane
Gazirana pića, sokovi i ostale namirnice pune šećera
Đumbirovo pivo možda smiruje želudac, a sok od narandže ima vitamin C, no svi ti napici krcati su šećerom koji pogoršava upale i može oslabiti bela krvna zrnca koja se bore protiv infekcije. Naravno, ista stvar vredi i za sve ostale namirnice pune šećera, poput dečjih žitarica, keksa i tome sličnog.
Đumbirov čaj bolji je izbor ako želite smiriti želudac i ne dehidrirati. Ako ste gladni, posegnite za voćem ili kokicama. Ako vam inače ne smetaju, mleko i jogurt neće vam pogoršati stanje, pa vam i to može biti izvor hranjivih materija i vitamina D. Naravno, izbegavajte bilo kakvu hranu koja vam povećava stvaranje sluzi u nosu i grlu.
Vitamin C nije ključan u borbi protiv prehlade. Ako vam baš nedostaje vitamina C, uzmite narandžu ili iscedite limun u čaj. Možda će vas ovo iznenaditi, ali kelj i ljute papričice takođe su dobar izvor vitamina C.
Umesto šećera vam preporučujemo med.
Alkohol
Ako gajite i najmanju ideju kako je alkohol dobar za vas dok ste bolesni, izbacite tu pomisao iz glave. Kao prvo, alkohol pojačava upale, baš kao i šećer, a kao drugo, alkoholna pića dehidriraju.
Tost i krekeri
Iako ćemo često posegnuti za tostom i krekerima kad imamo nekih zdravstvenih problema, u slučaju prehlade baš i ne činimo sebi neku uslugu. Rafinirani ugljeni hidrati za tren se pretvaraju u šećer u krvi, što oslabljuje rad belih krvnih stanica.
Ne pijete dovoljno tekućine
Možda najvažnije je piti dovoljno tečnosti. Voda je sama po sebi dovoljna, no ako vam nedostaje nekakav ukus, posegnite za čajem koji je pun antioksidansa. Ne pijte ništa prevruće ili prehladno.
Supa je odličan izvor tečnosti i hranjivih materija, a još jedna prednost joj je to što ne opterećuje probavni trakt, pa tako ni telesne odbrambene mehanizme.
Ne jedete dovoljno luka
beli luk pojačava obrambene funkcije organizma, pogotovo kad su u pitanju rane faze prehlada. Ukratko, začinite što možete lukom pre i tokom prehlada.