Kako se hraniti po principu: "Jednim udarcem ubiti TRI muve"? Italija ima odgovor…
Ako mislite da je to nemoguće iz Italije stiže demant: "pesce povero" ili "pesce azzurro" iliti "plava riba" jeste jeftina, ali ima čarobnu moć da "obogaćuje"onoga ko je jede.
I to iz tri razloga :
1. pruža potpuni kulinarski doživljaj;
2. pozitivno utiče na zdravlje i
3. čuva džep.
Naravno, ni slučajno se ne može nazvati siromašnim onaj ko je konzumira. Naprotiv, zahvaljujući neospornom nutricionističkom sadržaju, sardele, skuše i girice, lekari uvršćuju među najbolje agense za prevenciju, ublažavanje efekata i smanjivanje opšteg nivoa holesterola (onog lošeg HDL, naravno), kao izuzetno sredstvo u borbi protiv triglicerida, kardiovaskularnih bolesti i fenomena vezanih za oksidaciju ćelija.
PESCE AZZZURRO je generički termin koji obuhvata više vrsta riba. Od onih koje se s pravom diče atributom "plave", svakako su najpoznatije sardela, skuša i girice. Ako se posmatra tamno plava boja leđa, onda i tunjevina (tonno) i sabljarka (pesce spada) mogu da se podvedu pod istu grupu.
Naravno, ove dve vrste razlikuju se ne samo po dimenzijama vec i po ceni (posledje su mnogo veće i njihovo se meso smatra vrednijim). Zato bi, predlažu italijanski nutrizionisti, plava, jeftina riba, trebalo da bude zastupljenija na trpezi: više se lovi u lokalnim morima, što omogućava nižu cenu.
Paradoksalno, baš ta niža cena (zakon ponuda-potražnja) predstavlja smetnju boljoj prodaji; naime, predrasuda je da riba nije dovoljno kvalitetna čim manje kosta!
Kupac, zahvaćen, naročito na Zapadu, konzumističkom "ludom logikom" da je dobro sve što je skupo" (u Italiji čitaj: firmirano!), radije kupuje skuplju ribu!
I tako plava riba "nezasluženo" nije priznata, iako joj dodatnu vrednost daju masti, uglavnom zdrave; plava riba je naročito bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, koje su već dokazano neophodne ljudskom organizmu, koji ih sam ne proizvodi.
Prema nedavnim istrazivanjima, optimalni odnos između omega-6 i omega-3 koji se unose u organizam bi trebalo da bude priblizno 4:1. Da bi se ovaj odnos ostvario trebalo bi povećati unos omega-3 i ishranom i integratorima.
Pesce azzzurro obiluje nekim vitaminima i mineralnim solima (kalcijum, cink, jod, gvožđe).
La Società Italiana di nutrizione umana je fiksirala minimalni unos omega-3 na nivou od 0,5% od ukupnog broja unetih kalorija u toku dana (kod novorođenčadi i male dece povećati unos). Prevedeno u broj porcija, trebalo bi jesti ribu bogatu omega-3 najmanje dva puta nedeljno. Da bi se to postiglo nije neophodno obrnuti "naglavačke" sopstveni način ishrane. Dovoljno je da se par puta u toku sedam dana druga proteinska hrana (sirevi, jaja, meso) zameni plavom ribom.
I evo male nutricionističke tabele:
Vrsta ribe Proteini kalorije omega-3 ukupno masti %
odnosi se na 100 gr proizvoda
sardina 20,8 96,0 1,4 4,50
skuša 16,8 96,0 1,7 2,60
tunjevina 21,5 158 0,7 8
sabljarka 19 170 1,2 4-5
Izvor:European Food Information Council, EUFIC
Širom sveta poznata i priznata " Dieta Mediterranea" (pasta, paradajiz, maslinovo ulje), bila bi svakako kompletnija kada bi joj se pridodala "pesce azzurro"! Ukoliko se tendencija i ne promeni mnogo, jedan dobar ručak sigurno neće naškoditi!!!