Prehrana ne utiče samo na liniju već i na raspoloženje. I nije u pitanju samo griža savesti zbog slatkog nego direktna veza između onog što jedemo i kako (se) osećamo
Prerađeni ugljeni hidrati
Ugljeni hidrati su zadnjih godina došli na loš glas zbog toga što potiču debljanje, a ne pružaju hranjive materije koje nam trebaju. Grupa naučnika sa univerziteta Columbia napravila je korak više i povezala prerađene ugljene hidrate s depresijom.
Što je ženama šećer u krvi viši, to im je veća i šansa za depresiju. Obrnuto pravilo također vrijedi pa je pametno u svoju prehranu uneti celovite žitarice.
Šećer
S obzirom na dosadašnje rezultate istraživanja povezanosti ugljenih hidrata i depresije, nema nikakve sumnje kako i šećer igra sličnu ulogu. Prehrana u kojoj ima puno šećera može pojačati upale širom tela, a to se takođe povezuje s većom šansom za depresiju.
Takođe je otkriveno kako su upale mozga 30 posto češće kod klinički depresivnih pacijenata, a one osobe koje su lečile svoje upale odmah su imale i smanjene simptome depresije. Šećer je često koren hroničnih upala, pa izbacivanje loše hrane s jelovnika često smanjuje bolne probleme u telu i na kraju dovodi do boljeg raspoloženja.
Veštački zaslađivači
Ako ste pomislili kako možete pronaći utehu u veštačkim zaslađivačima, nažalost ste se prevarili. Prema istraživanju naučnika sa univerziteta Northwestern Ohio, veštački zaslađivači pogoršavaju simptome depresije. Štaviše, to istraživanje je moralo biti prekinuto jer su se pacijentima simptomi toliko pojačali da je bilo opasno po njih nastaviti. Čini se da veštački zaslađivači znatno umanjuju lučenje hormona sreće serotonina.
Industrijske nezasićene masnoće (trans-masnoće)
Maslinovo ulje smanjuje rizik raznih zdravstvenih problema kao što su depresija i srčane tegobe, a industrijski proizvedene nezasićene masnoće povećavaju rizik od tih istih bolesti za čak 48 posto.
Prerađena hrana
Gotovo da nije nikakvo iznenađenje da su u grupi hrane koja loše utiče na raspoloženje i prerađene namirnice. Prema istraživanju objavljenom u Britanskom psihijatrijskom časopisu, osobe koje jedu više prerađenih namirnica češće imaju problema s depresijom. Prirodna celovita hrana ima suprotan učinak.