Facebook

Home / Zdrava ishrana i dijeta / 10 POGREŠNIH MITOVA O VEGETERIJANSKOJ ISHRANI

10 POGREŠNIH MITOVA O VEGETERIJANSKOJ ISHRANI

Zdrava ishrana i dijeta
Nameštaj | Zdrava ishrana i dijeta  | 10 POGREŠNIH MITOVA O VEGETERIJANSKOJ ISHRANI
10 POGREŠNIH MITOVA O VEGETERIJANSKOJ ISHRANI

Istina o vegeterijanskoj ishrani

Kada se radi o vegeterijaskoj ishrani, sve vrvi od mitova. Ako ne pomišljate o redukovanju svoje navike  ishrane koja sadrži meso, možda ste već postali i zavisnik o mesu. Ovde otkrivamo istinu o top 10 mitova kada se radi o vegeterijanskoj ishrani.

 

Mit: Nema dovoljno proteina u biljkama

Meso nema monopol nad proteinom. Zapravo, gotovo sve vrste hrane (osim alkohola i šećera) sadrže bar male količine. Pola porcije pasulja ima gotovo istu količinu proteina kao 29 grama mesa. Kako bismo dobili sve esencijalne amino kiseline, fokusirajmo se na konzumaciju raznih, proteinom bogatih biljaka, uključujući sočivo, pasulj, orašastvo voće, semenke i mleko (mogu i bademi ako nemate pri ruci mlečne proizvode), preporučuje Erik Šarer (Eric C.Sharer), magistar javnog zdravlja, nutricionista radne grupe za vegeterijansku ishranu na Akademiji za prehranu i dijetetiku (Academy of Nutrition and Dietetics Vegeterian Nutrition Dietetic Practice Group).

Bonus: Vegeterijanska ishrana sadrži više nivoe vlakana, magnezijuma, kalijuma, folata, karotenoida, flavonoida i vitamina C i E nego ishrana svejeda.

 

Mit: Odricanje od treniranja

Ako sportisti-vegeterijanci Venus Vilijams (Venus Williams) i Karmelo Entoni (Carmelo Anthony) mogu izbaciti meso i ostati u samom vrhu sporta, svakako je jasno da svoje treninge možete nesmetano obavljati i kada ste vegeterijanac, kaže nutricionista i sportski dijetetičar Tara Gidus. Vegeterijanska ishrana podržava fizičke treninge jednako kao i ishrana bazirana na mesu, sve dok tražite druge izvore određenih hranjivih sastojaka, osim onih koji su uobičajeni za životinjsko poreklo (npr. protein ili vitamin B12).

 

Mit: Garantuje gubitak telesne težine

Nisu svi vegeterijanci mršavi – ili zdravi u tom smislu, kaže Gidus. „Vegeterijanci koji eliminšu meso ali nastave sa konzumacijom visoko obrađene hrane, neće osetiti nikakve koristi koje obezbeđuje hrana bazirana na biljkama.“ Dakle, kada odbacite meso, potrudite se da biljke, a ne obrađeno smeće, zauzmu njegovo mesto.

 

Mit: Ishrana bez mesa nije zdrava za trudne žene

Iako trudnoća nije pravo vreme za eksperimentisanje sa ishranom, žena koja već upražnjava ishranu baziranu na biljkama, ima manje šanse da se prekomerno ugoji tokom trudnoće, čime se smanjuje rizik od gestacijskog dijabetesa i visokog krvnog pritiska, tvrdi Rid Mangels (Reed Mangels), dr. nauka, nutricionista i savetnik za Vegeterijansku izvornu grupu (The Vegeterian Resource Group). Međutim, trudne žene zaista treba da postignu nešto uvećanu telesnu težinu. Mangels predlaže konzumiranje orašastog voća, orahovog maslaca, suvog voća, soje i tekućine u kojoj se kuva pasulj.

 

Mit: Vegeterijanska prehrana je skuplja

Naravno, proizvodi se po određenim cenama, ali ipak je meso jedna od najskupljih namirnica, što znači da je vegeterijanska ishrana mnogo jeftinija, kaže Gidus. Ako je sveži proizvod skuplji, razmislite o kupovanju istog, ali u smrznutom obliku.

 

Mit: Mora biti sve ili ništa

Smanjivanje količine mesa u ishrani ( pa čak i u malim količinama) može smanjiti rizik od pojave kancera, dijabetesa i srčanih oboljenja. Zapravo, studija iz 2009 godine, objavljena u Arhivi interne medicine (Archieves of Internal Medicine) otkriva da, kada bi žene jele samo 9 grama mesa po 1.000 kalorija, 21% manje žena bi umrlo od srčanih bolesti. Čak i ako odlučite da u potpunosti postanete vegeterijanac iz zdravstvenih razloga, ništa Vam neće biti ukoliko se ponekad počastite komadom govedine ili ćuretine. Napokon, jedna studija u Žurnalu za kliničku prehranu ističe da je 2/3 vegeterijanaca konzumiralo neku vrstu mesa tokom proteklih dana – a i dalje su zdravi.

 

Mit: Uvek ćete biti gladni

Ako ste gladni kada ne konzumirate meso, radite nešto pogrešno –naime, ne uzimate dovoljno vlakana, masti ili proteina, kaže Dru Ramsej (Drew Ramsey) lekar, pomoćni klinički profesor psihijatrije na Kolumbija Univerzitetu (Columbia University) i autor knjige 50 nijansi Kale (50 shades of Kale). Vlakno, neprobavljivi deo biljke, bukvalno održava Vaša creva punima i stabilizuje nivo šećera u krvi u cilju sprečavanja želje za hranom, dok su mast i proteini energetski veoma bogati i spori za probavu. Dakle, ako vam krče creva, pojedite šaku oraha. Puni su vlakana, proteina i zdravih masti.

 

Mit: Morate jesti veštačko meso

Zamene za meso su vrlo često pune konzervanasa, aditiva i natrijuma, kaže Dr. Ramsej, tako da je u nekim slučajevima mnogo zdravije jesti pravo meso (zapamtite, vegeterijanstvo ne znači „biti ili ne biti“). Postoje i vrste zdravih zamena za meso – samo je bitno pažljivo pročitati oznake na hrani.

 

Mit: Imaćete manje energije

Većina ljudi- posebno ako izbace obrađenu hranu – zapravo imaju više energije nakon prelaska na vegeterijansku ishranu, kaže dr. Ramsej. Ako Vam nivo energije opada, verovatno Vam je potrebna veća količina vitamina B12 ili gvožđa. Ovi sastojci se nalaze u mesu, ali ih ima i u mlečnim prerađevinama i jajima, a mnogi neživotinjski proizvodi su puni vitamina B12. Kako bismo dobili najviše iz gvožđem bogate hrane kao što su spanać, sočivo, leblebija, pasulj ili indijski orah, jedite ih zajedno sa hranom koja obiluje C vitaminom, kao što su pomorandže, paradajz i brokoli. Vitamin C pomaže vašem organizmu da apsorbuje više gvožđa.

 

Mit: Obroci će biti dosadni

Konzumacija mesa ne znači da će Vam tokom iste uvek biti zabavno. Kada jednom prevaziđete onu čuvenu „ja ću samo salatu“ i počnete da eksperimentišete sa novim proizvodima i pripremama istih, uvidećete da vegeterijanski recepti mogu biti sve osim dosadni. Ako nemate ideje o poboljšanju svog vegeterijanskog menija, razmislite o pohađanju časova spremanja vegeterijanske hrane. Većina škola kuvanja imaju u ponudi sezone „bez mesa“ , u okviru koji se uče veština spremanja tofua, obroka bez mesa i obroka od mahunarki. 

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj