Možda se s drugim dijetama mršavi brže, no razlika je u tome što saitalijanskim načinom prehrane nikad nećete biti gladni, a osim toga nećete ni osećati kao da se nečega odričete. Na kraju ćete se rešiti viška kilograma jedući zaista ukusnu hranu, a kilogrami se neće vratiti jer ste promenili prehrambene navike. Gubitak od oko pola kilograma nedeljno možda vam se ne čini kao velik uspeh, no u samo 14 nedelja moguće je izgubiti 6,35 kilograma
No da biste uspeli u tome potrebno je početi živeti poput Italijana. Za početak promenite način razmišljanja, nemojte biti ’na dijeti’ već uživajte u ukusnim, zdravim obrocima pripremljenim od kvalitetnih namirnica, savjetuje Gino D’Acampo, autor ’Italijanske kuvarice’.
Kupujte dok ne padnete s nogu
Ciklus uživanja započnite punjenjem kesa za kupovinu. Kupujte najkvalitetnije namirnice koji možete priuštiti, hrana će biti svežija, a pronaći ćete lokalne sezonske proizvode koji su daleko ukusniji od onih s drugog kraja svijeta. Italijani vole ići na pijace i markete i pažljivo birati voće, povrće, meso, ribu i hleb.
Pripremite se na rad
Ako želite prekrasno vitko telo, mora ćete ući u kuhinju i početi pripremati jelo od početka i pritom uživati u kuvanju. Zapamtite, devet od deset italijana svaki dan kuva cele obroke i mnogo je manja verovatnost da će imati problema s težinom.
Kuvajte samo jedan obrok
Tradicionalnim italijanskim domaćicama ne pada na pamet kuvati posebna jela za decu i odrasle ukućane. Umesto toga svi, stari i mladi, za vreme obroka jedu isto jelo.
Okupite se oko stola u blagovaonici
Zbog zaposlenosti mnogi od nas jedu u hodu ili gledajući TV zbog čega uništavamo liniju jer u organizam unosimo puno više kalorija ako ne pazimo što jedemo. Italijani svaki obrok doživljavaju kao prigodu da se porodica nađe na okupu, te zato jedu za stolom. Jede se polagano, svi uživaju u razgovoru i međusobnom društvu. Osim što su dobri za probavu, duži obroci pomažu nam da shvatimo kako smo siti i prestanemo jesti. Mozgu je potrebno 15 minuta da registruje da smo siti, tako da ma koliko hrane pojeli u prvih 15 minuta, nećemo se osećati sitima.
Porcije neka budu male
Italijanska se večera ne sastoji od velikih količina testenine, zapravo su porcije hrane relativno male. Na primer, porcija mesa ili ribe trebala bi biti veličine paketa karata. Pripazite, stoga, na veličinu porcija, pogotovo kad jedete testeninu.
Izbacite grickalice
Italijani retko jedu grickalice. Umesto toga dovoljno jedu za vreme obroka, tako se zasite na pravilan način zbog čega nisu gladni do sledećeg obroka.
Paradajz, testenina, maslinovo ulje, luk, bosiljak ključni su sastojci u italijanskoj kuhinji
Pridržavajte se i sledećeg: uz obroke pijte 300 ml obranog mleka na dan. Možete ga upotrebiti u pripremi ukusnog italijanskog capuccina ili kafe s mlekom. Mleko je izvrstan izvor kalcijuma, koji nije bitan samo za zdravlje kostiju nego može pomoći i u sagorijevanju masnoća koje se gomilaju oko struka.
Započnite svaku večeru činijom salate kako biste povećali unos hranjivih materija i vlakana, odaberite različito povrće, poput zelene salate, paradajza, krastavce, radič, luk, papriku, pečurke, zelene mahune, naribanu šargarepu, celer, rikulu, potočarku i komorač. Preskočite maslinovo ulje, ali salatu prelijte kvalitetnim sirćetom.
Svake večeri možete uživati u čašici do dve pića, a čaša ne bi smela biti veća do 125 ml.
Nemojte soliti jela.
Doručak: jedna porcija paradajza s roštilja punjenih kajganom od jaja i dimljenog lososa posluženih s jednom kriškom integralnog prepečenca.
Potrebni sastojci za dve osobe
2 velika okrugla paradajza
2 jaja
1 belance
60 g dimljenog lososa narezanog na kriške, pa na komadiće
2 kašike obranog mleka
so i biber
Jako zagrejte roštilj. Prerežite paradajz po dužini, pa kašikom izvadite meso i semenke. Savite paradajz na roštilj ili gril tiganj i pecite dve minute. U međuvremenu jaja i belance jajeta stavite u činiju, dodajte komadiće lososa, ulijte mleko i začinite biberom i soli. Dobro istucite.
Prelijte u srednje veliki tiganj i uz stalno mešanje pecite na umerenoj vatri dok jaja ne budu ispečena prema vašem ukusu. Napunite topao paradajz jajima, pospite s malo bibera i odmah poslužite.
Ručak: salata od tri vrste mahunarki s tunjevinom i svežom metvicom
Potrebni sastojci za šest osoba:
400 g slanutka
400 g crvenog pasulja
400 g bijelog pasulja
1 ljubičasti luk narezan na tanke komade
1 limun
2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 kašike naseckanih listova sveže metvice
so i biber
12 tankih kriški ciabatte
1 češanj luka
400 g tunjevine u salamuri, oceđene
Italijani jedu relativno male porcije hrane
Obe vrste pasulja, slanutak i luk stavite u veliku činiju. Iscedite sok polovine limuna i ulijte ulje. Dodajte metvicu i začinite biberom i soli. Sve pomešajte i ostavite da stoji 10 minuta na sobnoj temperaturi.
U međuvremenu popržite ciabattu s obe strane i premažite lukom. Svaku krišku stavite na sredinu jednog tanjira.
Oprezno pomešajte tunjevinu sa salatom od graha i poslužite složeno na hleb premazano lukom.
Večera: jedna porcija piletine u umaku od limuna i putera
Potrebni sastojci za četiri osobe:
4 komada pilećih prsa bez kože i kostiju
50 g brašna
so i biber
1 kašika maslinovog ulja
60 g putera
4 kašike netom iscijeđena limunova soka
4 kašike pilećeg temeljca
20 g peršina, samo listovi, naseckani
listovi salate za posluživanje
Stavite pileća prsa na dasku za rezanje i oštrim nožem svaki komad prerežite vodoravno na dva tanka dela. Na veliki tanjir stavite brašno, začinite biberom i soli pa pomešajte. Uvaljajte pileća prsa s obe strana.
U velikom tiganju zagrejte ulje i polovinu putera. Dodajte piletinu i pržite pet minuta sa svake strane dok ne dobije lepu zlatnožutu boju i dok ne bude sasvim pečena.
Izvadite piletinu kašikom koja ima proreze i ostavite na toplome dok pripremate umak. Ulijte limunov sok kašikom koja ima proreze i ostavite na toplome dok pripremate sos. Ulijte limunov sok i temeljac u tiganj u komese peklo meso, pa sastružite sve ostatke od pečenja koji su se zalepili za ivice i dno tiganja i promešajte. Pustite da zakipi, mešajući otprilike jedan minut.
Dodajte naseckani peršun i ostatak putera i dobro promešajte da dobijete kremastu smesu. Stavite dva komada piletine na sredinu svakoga tanjira i prelijte limunovim sokom. Poslužite uz svoju omiljenu salatu.