Facebook

popusti & akcije kuponi

Home / Zdrava ishrana i dijeta / Čudesan krompir

Čudesan krompir

Zdrava ishrana i dijeta
Nameštaj | Zdrava ishrana i dijeta  | Čudesan krompir
Čudesan krompir

Jedan krompir srednje veličine sadrži polovinu neophodnog dnevnog unosa vitamina C.

 

Istorija krompira počinje negde na planinskim vencima Anda u Južnoj Americi. Za ovaj sušan region je karakteristična česta promena temperature, kao i nekvalitetno zemljište. Uprkos tim preprekama krompir je napredovao, penjući se zajedno s domorocima i na preko 4.000 metara gde je i vazduh razređeniji.

 

Pre-kolumbijski farmeri su ovo povrće uzgajali čak pre 7.000 godina, a ono što ih je fasciniralo je bila njegova izdržljivost i hranjiva vrednost. Međutim, zapadna civilizacija se s krompirom susrela tek kasne 1537 kada su ga konkvistadori doneli iz Perua.

 

Bez obzira na njegovu izdržljivost i produktivnost Španci su ga slabo koristili jer su ga smatrali hranom niže klase.  Bile su potrebne dekade da bi se krompir proširio po celoj Evropi.

 

Krompir je izvor ugljenih hidrata, koji su najbolji izvor energije za organizam. Takođe, poseduje vlakna koja olakšavaju digestivne procese i ipijaju vodu stvarajući osećaj sitosti. Bogat je vitaminom C i kalijumom koji su neophodni pri velikim naporima organizma.

 

Nutriciona vrednost

 

(krompir srednje veličine; 148g) 

 

Ukupna mast 0g                    0%

Holesterol 0mg                      0%

Natrijum 0mg                        0%

Ugljeni hidrati 26g                9%

Dijetna vlakna 3g                 2%       

Šećeri 23g                            8%      

Proteini 4g                            3%

Vitamin A                              0%       

Vitamin C                            45%

Kalcijum                               2%       

Gvožđe                                 6%

Kalijum                                20%       

Voda                                     5%

 

Zanimljivosti o krompiru

 

- Krompir je prvo povrće gajeno u svemiru

- Krompir je najzdraviji kad se kuva/peče “u kaputu” (neoljušten)

- Evropljani u proseku godišnje pojedu duplo više krompira od Amerikanaca

- Sok od krompira leči crvenilo na licu

- Svež krompir je dobar za opekotine i promrzline

 

Ekpresni recept

 

Kad se gomila ljudi pojavi ni od kuda na večeri pripremite im ovaj ukusni, a brzi specijalitet. Evo recepta s merama prigodnim za 5 osoba.

 

- Krompir (10 srednje veličine)

- Senf (3 kašike)

- Beli luk u prahu (1/3 kašičice)

- Maslinovo ulje (2 kašičice)

- Origano (1/2 kašičice)

- Morska so

 

Krompir dobro oprati (ne ljuštiti), preseći na pola, napraviti plitke ureze (oblik ostavljam vama na volju) i posoliti po ukusu. U senf sipati beli luk, maslinovo ulje i origano i smesu premazati preko svake polutke krompira. Prekriti folijom i peću rerni 45 min na 180 stepeni. Pet minuta pred kraj pečenja skloniti foliju da bi lepo zapekao. Uživajte!

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj