Facebook

popusti & akcije kuponi

Home / Psihologija i duh / koreni i manifestacije kompleksa

koreni i manifestacije kompleksa

Psihologija i duh
Nameštaj | Psihologija i duh | koreni i manifestacije kompleksa
koreni i manifestacije kompleksa

Kada delimo epitete, često ćemo za nekoga reći da je „iskompleksiran“ ili „ima kompleks više/niže vrednosti“. Vrlo malo se zna odakle i kada ti kompleksi nastaju i kako se sa njima nositi.

Ljudski problemi imaju bezbroj manifestacija i korena. Kada sebi damo pravo da sudimo, ne bavimo se uzrokom već onim što vidimo ili nam se čini. Nekad smo u pravu, nekada uopšte nismo. 


Konsultovali smo dr Aleksandru Franić psihijatra, kako bismo malo približili značenje i razvojni put problema kompleksa, termina koji tako olako primenjujemo:

„Kompleksi nastaju vrlo rano, tokom razvojnog perioda deteta (u prvih pet godina za koje se obično kaže da su kritične za razvoj celokupne ličnosti čoveka) i zavisno od kompleksa mogu se prepoznati tokom različitih faza života (zavisno šta ih i kada ’otkači’ kod koga)”.

Termin kompleks je nastao u teoriji Karla Junga, kao vrlo bliskog Frojdovog saradnika. U originalu on predstavlja smešu nebrojeno mnogo osećanja i ideja, poput čvora u podsvesti, koji se na teško razumljiv način povezuju sa nečijim ponašanjem.

Kao disturbije u ljudima koje ih vode ka nejasnim odlukama ili ponašanjima, oni predstavljaju vrlo ozbiljan problem. Lečenje nije uvek moguće i „jedini uspešan pristup jeste psihoterapijski - dakle, otkrivati komplekse i razvojni momenat na kome su nastali, pa pokušaj reintegracije ličnosti i ’popravljanje’ onoga što je propušteno ili otcepljeno ili nedostaje tokom razvoja”, kako navodi dr Franić.

Ako se uzrok krije u prvih pet godina života, koliko je moguće garantovati da postoje oni koji nigde nisu popustili, da li to znači da je čitava civilizacija podlegla? U toj životnoj dobi se javlja više kompleksa koji su naziv dobili po likovima iz mitologije; oni nisu po pravilu problem, kako kaže dr Franić, ali vrlo lako mogu postati više nego ozbiljni ukoliko se ne shvate kao problem i ne izleče na vreme. Najpoznatiji su Edipov i Elektrin kompleks, libidozne želje za suprotnopolnim roditeljem sa težnjom da se istopolni roditelj uništi.

Za naše društvo najznačajniji i najzanimljiviji su kompleks više i niže vrednosti.

Kompleks više vrednosti ili ideja precenjene veličine su vrlo ozbiljna bolesna stanja: „Verovanje da je neko bolji nego što jeste, jači, sposobniji, nepobediv, Bogom dan u odnosu na druge, vredniji nego što ga vrednuju...“

Ova dva kompleksa su suprotstavljena jedan drugom jer upravo osobe sa kompleksom niže vrednosti pokušavaju sebe da predstave u najboljem mogućem svetlu drugima, dok osobe sa kompleksom više vrednosti ne troše mnogo vremena da se dokažu jer su, po sebi, već najbolji. Kod oba kompleksa nije manifestacija ili ponašanje problem koliko je pogrešna slika o sebi samom. Upravo zbog toga oba kompleksa se često pogrešno postavljaju kao dijagnoza jednoj individui.

Mesto na kome se najviše prepoznaju su interesna, poslovna okruženja. Borba za uspehom i novcem privlači ljude svih kalupa i svi moraju biti pobednici. Osobe koje se trude da ostave najbolje utiske na sve iz radnog okruženja često pate od obe vrste. Postaviti sebi cilj da pobeđujete i budete omiljeni je često uzrokovano osećanjem nepripadnosti i niskim samopouzdanjem, što je kompleks niže vrednosti, dok je sam stav koji zauzimaju (postavljaju sebi prevelike ciljeve, odaju sliku svemoćnog saradnika i neprobojnu fasadu kada se nađu u konfliktu, drzak stav i netolerancija na kritiku), zapravo manifestacija precenjene ideje veličine.

Krajnji konflikt se kod ovih osoba dešava upravo u njima, fenomen kognitivne disonance. Ova pojava je rezultat dva kognitivna (saznajna) sadržaja koji su psihološki suprotstavljeni. Ovakvo stanje stvara stres i nelagodnost u zavisnosti od važnosti stavova koji se ne slažu i tera na promene. Međutim, ponašanje se ne može u nekim godinama iz korena promeniti pa se menjaju stavovi da bi smanjio pritisak i osećanje nelagodonosti. To je poznato kao „jedno misli, drugo govori, treće radi“.

U zavisnosti koliko dugo traju i u kom su stadijumu, ovi kompleksi se moraju lečiti.

Prepoznavanje kompleksa odnosno manifestacije nekog od njih je ponekad vrlo jednostavno ali nije lako nositi se sa njima ni ako su vaši ni ako ste u blizini nekoga ko od njih pati. „Lepiti etikete“ je vrlo surovo jer ne znate uzroke ali ni stanja onih kojih moraju sa tim živeti. U ovakvim stanjima, osobi je vrlo teško da prihvati istinu o sebi budući da već ima iskrivljenu sliku. Kako su razlozi duboko i (ponekad) nisu vidljivi, opreznost u odnosu sa obolelima je ključna. Osobe koje su živele u sebi nepoznajući sebe imaju čitav jedan život da nadoknade. Vreme koje im je potrebno da se iznova uopznaju i steknu pravu istinu o svom biću može biti predugo a neke osobe ga možda i nemaju dovoljno, zavisno od stepena razvoja bolesti. Hrabrost i volja koja je potrebna da bi se javili terapeutu je opet u meri koju oni nemaju jer nisu svesni problema. Time što ljudi oko njih primećuju da imaju ovakve tegobe može dodatno pogoršati njihovo zdravstveno stanje.

Kada shvatite da imate problem on to više i nije, ostaje samo da ga rešite na najefikasniji način.

 

Portal Farmacija & Medicina – zdrav život, lečenje, prevencija, farmaceutske kompanije, lekovi, preparati, suplementi, savršeno zdravlje, lepota i estetika, estetska hirurgija, ordinacije, klinike, bolnice, stomatološka, ginekološka, oftamološka ordinacija, žensko i muško zdravlje, nega kože, zdrava ishrana, dijeta, alternativna medicina, fitness, roditelji i deca, bebi svet, duh i telo, psihologija, vesti iz medicine i farmacije... 

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj