Facebook

popusti & akcije kuponi

Home / Prevencija / Zubi i desni – Zelena terapija

Zubi i desni – Zelena terapija

Prevencija
Nameštaj | Prevencija | Zubi i desni – Zelena terapija
Zubi i desni – Zelena terapija

Prirodni preparati, ali i precizne tehnike, mogu uspešno da zamene klasičnu zubarsku brusilicu. Reč je o manje invazivnim metodima očuvanja zdravlja usta.

 

Bojite se zubara? Niste usamljeni - prema istraživanjima koja je sprovelo Američko stomatološko udruženje, od tog straha pati oko 30% ukupne svetske populacije. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da redovne stomatološke preglede treba obavljati dva puta godišnje, ali statistike pokazuju da jedva 45% populacije odlazi samoinicijativno na kontrolne preglede, i to jednom godišnje, iako ih oko 70% ima problema sa zubima i desnima.

 

Rešenje postoji: okrenite se prirodnoj i blagoj stomatologiji, koja je nežnija od tradicionalnog stomatološkog pristupa, a prirodni preparati, u sprezi s mikroinvaznim instrumentima i tehnikama, svakome mogu da podare očaravajući osmeh bez patnje. Uz to, nema upotrebe anestetika, ali i antiupalnih lekova i antibiotika, inače neophodnih u lečenju zapuštenih infekcija. Navodimo nekoliko najraširenijih problema usne duplje i otkrivamo najbolja prirodna rešenja za njih.

 

Oralna higijena

 

Perete zube ujutru i posle svakog obroka? Nastavite tako: pravilna higijena usne duplje pomoći će vam da sačuvate zdrave zube i desni, a neophodna je i za uklanjanje zubnog plaka, glavnog uzroka razvoja karijesa i bolesti desni.

 

• Rešenje: U homeopatskim i biljnim apotekama, možete da kupite zubne paste na bazi nevena, mirte ili kamilice, koje čiste zube i usnu duplju na prirodan način. Osim toga, te paste ne sadrže salol i mentol, materije inače prisutne u zubnim pastama, koje mogu da ponište učinak homeopatskih sredstava. Prirodna varijanta, odnedavno dostupna u bolje opremljenim biljnim apotekama, jeste i potpuno prirodna pasta za zube na bazi čiste ventilirane, bele i zelene gline (ima dvostruki uticaj, jer čisti i dezinfikuje) s dodatkom eteričnih ulja koja pružaju osećaj svežine i čistoće. Ali, učinak čišćenja postiže se prvenstveno četkicom, a najefikasnije su električne, koje kružnim pokretima detaljno čiste i uklanjaju naslage i ostatke hrane. Korisna je i upotreba zubnog konca, dok vodice za usnu duplju treba upotrebljavati samo ako ih preporuči stomatolog: ne koristite ih bez potrebe, jer često sadrže alkohol koji narušava prirodnu pH ravnotežu sluzokože.

 

• Savet više: "Jedna jabuka na dan, i zubar vam nije potreban " - ta malo preinačena stara poslovica prilično je tačna, jer jabuka osigurava fiziološko čišćenje zuba, masira desni i, zahvaljujući salicilnoj kiselini, ima blago izbeljujući učinak. Za antiupalno i antibakterijsko delovanje, dobro je zube ispirati mešavinom pola čaše vode i kašike sitne soli.

 

Gingivitis

 

Crvene i bolne desni prvi su simptomi gingivitisa, upale sluzokože usne duplje koja, ako se ne leči, može da prouzrokuje progresivno povlačenje desni, bolne apscese pa i ispadanje zuba. Prema stanovištu prirodne medicine, najčešći uzrok gingivitisa je stres, koji narušava normalnu ravnotežu bakterijske flore u usnoj duplji i slabi imunitet.

 

• Rešenje: Za smirivanje upale, treba uzimati granule arnike, po jednu ujutru i uveče, tokom 20 dana i lokalno nanositi gel na bazi aloje vere, takođe 20 dana. Odlično rešenje za smirivanje upale desni je morska so u homeopatskom obliku. Blago i efikasno rešenje je i lekovita tinktura na bazi žalfije, nane, kamilice i tormentile, koja osetno pomaže kod upale zubnog mesa, i u nekim slučajevima može da zameni uzimanje antibiotika. Korisna je i kod parodontoze i uopšte za negu usne duplje.

 

• Savet više: Obogatite ishranu probiotskim jogurtima, jer štite zube i desni, pokazali su rezultati istraživanja na Univerzitetu u Fukoki, u Japanu. Već jedan jogurt dnevno poboljšava zdravlje usne duplje.

 

Karijes

 

Počinje jedva vidljivom crnom tačkicom na zubu, a posle nekog vremena se javlja jak i uporan bol: to je karijes, degenerativni proces koji zahvata tvrdo zubno tkivo, a izazivaju ga kiseline nastale kao posledica bakterijskog plaka, ishrane bogate šećerima ili nedovoljne higijene.

 

• Rešenje: Za uklanjanje karijesa, moderna stomatologija ima nežnije rešenje od klasične zubarske bušilice, a to je laser. Najbolji izbor je erbij laser, koji ima i baktericidno dejstvo i smanjuje rizik od infekcija. Prilikom tretmana, laser selektivno pogađa karijes pretvarajući ga u prah - tiho, bezbolno i bez potrebe za anestezijom. Osim toga, zahvaljujući visokoj preciznosti lasera, rupe posle uklanjanja karijesa su znatno manje, pa ostaje sačuvan veći deo zdravog zubnog tkiva nego kod klasičnog metoda. Za zatvaranje rupa se koriste bezmetalne restauracije.

 

• Savet više: Za ublažavanje upale nastale posle zubarskog zahvata, može da pomogne arnika u obliku granula. Uzima se po jedna tableta ujutru i uveče.

 

Nepravilan zagrižaj

 

Pogledajte se u ogledalo i nasmešite spojenih zuba: ako se gornji zubni luk ne poklapa dobro s donjim, možda imate malokluziju. To je problem koji onemogućava pravilan zagriz i koji, ako se zanemari, može da se odrazi na kičmu prouzrokujući lumbalgiju ili išijalgiju.

 

• Rešenje: Dobar izbor je kombinacija hiropraktike i aparatića za zube. Hiropraktika pomaže u ponovnom uspostavljanju pravilnog zagriza i pravilnog položaja kičme. Uz to, korisno je primeniti aparatić koji se postavlja na donji zubni luk i nosi se pet do šest meseci. Aparatić služi za ispravljanje zagriza, postepeno vraća mišiće u pravilan položaj, a koristan je i u slučaju bruksizma (noćno škripanje zubima). Tokom nošenja aparatića, hiropraktičar primenjuje tretmane na zoni usne duplje i kičme, kojima ispravlja pomeranja i nepravilnosti.

 

• Savet više: Ako stežete vilicu svaki put kad ste pod stresom, pokušajte sebi da pomognete jednostavnom vežbom ČiGonga, kineske terapeutske vežbe. Neko vreme, usta držite blago otvorena, sa jezikom uz gornje nepce, odmah iza zuba, ili usmerenog prema sredini nepca. Uradite tu vežbu svaki put kad ste napeti.

 

Afte

 

Afte su mikrooštećenja u sluzokoži usne duplje, a kad se pojave, izazivaju jak bol i intenzivno pečenje. Uzroci mogu da budu različiti i nisu potpuno razjašnjeni, ali se pretpostavlja da su među ključnim faktorima stres i hormonski poremećaji, pa ne čudi što češće pogađaju žene.

 

• Rešenje: Afte prolaze same od sebe za četiri-pet dana, ali fitoterapija može da ublaži bol - na bolno mesto treba naneti gel na bazi aloje vere. Velika pomoć je i hidralat od čajevca za ispiranje usne duplje, koji je efikasan protiv virusa, a ima i antibiotski učinak. Uopšte, za negu i održavanje zdravlja usne duplje preporučljivi su hidralati ili cvetne vodice od, na primer, lavande, ruže ili ruzmarina, koji ne sadrže veštačke dodatke, a posle ispiranja usta mogu da se progutaju, jer dobro deluju na ceo organizam.

 

Halitoza

 

Ako vam je dah neprijatan, verovatno je za to kriva bakterija Solobacterium moorei. Reč je o bakteriji koja može da se ugnezdi na jeziku, proizvodi jedinjenja na bazi sumpora i tako izaziva neprijatan dah. Ali, halitoza može da ukazuje i na poremećaje koji narušavaju prirodnu ravnotežu bakterijske flore u usnoj duplji. Jedan od najčešćih uzroka je spavanje otvorenih usta, što isušuje sluzokožu, a time stvara i halitozu.

 

• Rešenje: Potrebna je prvenstveno dobra higijena usne duplje, koja uključuje upotrebu četkice za jezik i fitoterapijske vodice za usta na bazi žalfije ili limuna, a bez alkohola.

 

Preosetljivost

 

Ponekad šolja vruće čokolade ili kuglica sladoleda mogu da budu pravo mučenje, jer izazivaju jak bol u zubima. Razlog je preosetljivost zuba i zubnog mesa, urođen problem koji može da se pogorša ili bude posebno naglašen usled hormonskih poremećaja. Njegovoj pojavi doprinosi i abrazija zubne gleđi u donjem delu zuba, do koje dolazi zbog trošenja ili povlačenja zubnog mesa.

 

• Rešenje: Vrlo efikasan homeopatski preparat koji lokalno uklanja bol su granule koje deluju na nervna vlakna i pružaju veliko olakšanje i pomoć kod prekomerno osetljivih zuba, posle zubarskih zahvata, vađenja zuba i sl. Najčešće je dovoljno uzeti tri puta dnevno po tri granule kod akutnog bola, a, prema potrebi, može da se ponovi doza.

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj