Facebook

Home / Prevencija / Podizanje imuniteta protiv prehlade i gripa

Podizanje imuniteta protiv prehlade i gripa

Prevencija
Nameštaj | Prevencija | Podizanje imuniteta protiv prehlade i gripa
Podizanje imuniteta protiv prehlade i gripa

Koristite odgovarajuću hranu i suplemente

 

Ne čekajte zimu i sezonu gripa nezaštićeni! Pojačajte svoj imunološki sistem pomoću zdrave hrane i odgovarajućih suplemenata.

Mesecima smo gledali kako veverice sakupljaju lešnike i spremaju se za zimu. Sada smo mi na redu! Ulaskom u oktobar, uvek mislimo na hladno vreme i sezonu gripa, na pojačavanje imunološkog sistema u cilju borbe protiv različitih klica i mikroba.

Prevencija je veoma bitna

Ono što unosimo u telo u formi hrane i suplemenata, može imati veliki uticaj na naše ukupno zdravstveno stanje. Možete izabrati kako da pomognete svom imunološkom sistemu da se bori protiv virusa i bakterija kojima će biti izložen narednih nekoliko meseci.

Revitalizovanje vitaminima

Vitamin C

Vitamin C je antioksidant koji se može uzimati na kontinuiranoj bazi za stimulaciju komponenata imunološkog sistema. U cilju prevencije prehlade, neki lekari predlažu uzimanje najmanje 1 g vitamina C dnevno. Što se tiče izvora hrane, raznobojno voće i povrće sadrži mnogo vitamina C. Napunite kuhinju bobičastim voćem, slatkim krompirom, paprikom, pomorandžama i papajom.

Vitamin D

Vitamin D igra ključnu ulogu u ćelijama imunološkog sistema, a manjak ovog vitamina može izazvati pogoršanje autoimunih stanja. Dodaci vitamina D mogu imati korisne efekte na mnoga zdravstvena pitanja, ne samo na zdravlje kostiju. Istraživanja su pokazala da vitamin D jača naš imuno sistem u borbi sa infekcijama zahvaljujući receptorima vitamina D prema ćelijama imuno sistema. Vitamin D se može absobovati i izlaganjem sunčevim zracima, za šta je dovoljno i 15 minuta. Tokom tmurnih zimskih dana, pojačajte imunitet dnevnim unosom suplemenata vitamina D u iznosu od 1.000 IU. Izvori hrane koja sadrži vitamin D uključuju ribu i, u manjoj meri, žumance jajeta.

B-kompleks vitamini

B vitamini su korisni za zaštitu imuno sistema, a suplement B kompleks vitamina je odličan dodatak za pojačavanje Vašeg imuno sistema.  Hrana u kojoj se mogu naći B vitamini podrazumeva grašak, banane, tunu i suvu piletinu.

 

Zalihe suplemenata

 

Biljka Echinacea

Studije o pozitivnim svojstvima echinacee generalno potvrđuju da je najefikasnija ao se konzumira na početku sezone hladnih dana i gripa, u cilju redukovanja trajanja i težine simptoma. Ekstrakti ove biljke takođe imaju koristan efekt na bela krvna zrnca koja pomažu našem telu da se bori protiv bolesti i infekcija. Ovu biljku ne smemo konzumirati ukoliko bolujemo od alergije na ambroziju ili bilo koju biljku iz familije tratinčica ili ako uzimamo lekove za srce ili antifungalne lekove.

Ginseng

Koren ginsenga se naširoko izučava, u ulozi pojačivača imunološkog sistema. Utičući na gotovo svaki deo imunog sistema, može pomoći u borbi koju telo vodi sa infekcijama. Postoje različite forme ginsenga, a većina studija pokazuje pozitivan efekat sa Panax ginsengom. Mogu se dogoditi interakcije sa određenim lekovima, dakle uvek se konsultujte sa svojim lekarom u tom smislu.

Cink

Cink je osnovni element u tragovima koji utiče na gotovo sve procese u organizmu, uključujući nervni i imuno sistem. Takođe je potreban ko-faktor u reakcijama više od 300 enzima u telu. Prehrambeni izvori cinka uključuju dagnje, perad, čitave žitarice, orašasto voće i pasulj.  Ako ste se već prehladili, pastile sa cinkom mogu pomoći u borbi sa simptomima prehlade.

Selen

Selen je esencijalni mikro-hranjiva materija za optimalno funkcionisanje imuno sistema. Trenutne studije se fokusiraju na pozitivan uticaj selena na bela krvna zrnca i imunitet. Hrana koja sadrži selen uključuje brazilski orah, orah, ribu, perad i žitarice.

Beli luk

Izbor hrane tokom sezone hladnih dana i gripa direktno utiče na kompletno zdravstveno stanje organizma. Sveži beli luk uništava bakterije i viruse. Preliminarno istraživanje ističe da je korisno koristiti i suplemente belog luka u cilju prevencije prehlade i gripa. Probajte dodati beli luk u pileću supu. Studija je pokazala da infekcije gornjeg respiratornog trakta  mogu biti lečene i dimaćom kuvanom supom.

Jogurt

Jogurt pomaže imuno sistemu zahvaljujući probiotičkom sastavu i sličnim sastojcima koji se nalaze u mlečnim proizvodima. U jednoj studiji se ističe da je jogurt posebno zdrav za starije ljude. Protein iz surutke, zatim kalcijum i ostali elementi u tragovima koji se nalaze u jogurtu takođe doprinose osnaživanju imunološkog sistema.

Jogurt Vam je suviše hladan za jelo?Studije su pokazale da probiotski suplementi takođe poboljšavaju imunološku funkciju i mogu pomoći u odbijanju hladnoće.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se ponaša kao antioksidant i poboljšava imuno sistem. Jedna od jakih komponenti u zelenom čaju takođe deluje kao mehanizam za potiskivanje autoimune bolesti. 

 

4 jednostavna načina za pojačanje imuniteta

 

  1. Povećajte broj otkucaja srca

20 minuta fizičkih vežbi 3 puta nedeljno povećava broj belih krvnih stanica. Na taj način se pojačava i snaga organiyma u odbrani od infekcija.

  1. Dovoljno spavajte

Minimum 7 sati sna tokom noći ima protektivnu ulogu u odnosu na Vaš imuno sistem i čini Vas manje podložnim infekcijama.

  1. Balansirajte stres

Konstantna izloženost stresu izaziva nebalans kortizola. Kortizol igra veliku ulogu u proizvodnji belih krvnih stanica i kompletnom imunološkom sistemu.

  1. Perite ruke

58% redukcije bakterija na rukama postiže se nakon 30 sekundi pranja ruku sapunom i vodom.

 

 

 

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj