Facebook

hemofarm top

Home / Prevencija / 6 znakova koji mogu ukazivati da nešto nije u redu sa Vašom jetrom

6 znakova koji mogu ukazivati da nešto nije u redu sa Vašom jetrom

Prevencija
Nameštaj | Prevencija | 6 znakova koji mogu ukazivati da nešto nije u redu sa Vašom jetrom
6 znakova koji mogu ukazivati da nešto nije u redu sa Vašom jetrom

 Prodavci koji prodaju veštačke zdravstvene proizvode (kao što su sokovi za pročišćavanje) vole da pričaju o „toksinima“ u Vašem telu – toksinima koje će njihovi proizvodi navodno ukloniti. Ali, ako porazgovarate sa lekarom, on će Vam reći da već imate veoma efektivan odstranjivač toksina, ugrađen u Vašem telu, a to je Vaša jetra.

 

Jetra nije samo filter za krv, ona takođe proizvodi hormone, čuva energiju i stvara takva jedinjenja koja omogućavaju crevima da probave hranu. I to  je samo deo onoga što jetra obavlja u ljudskom telu.

 

S obzirom na veličinu uloge Vaše jetre u čuvanju Vašeg zdravlja, pomislićete da bi čak ona mogla da reši svaki, pa i najmanji zdravstveni problem koji možete imati. Ipak, to nije slučaj, kaže dr. Bruce Bacon (Brus Bejkon), profesor interne medicine i voditelj na odelenju za gastroenterologiju na St.Louis University School of Medicine ( Medicinski fakultet Sent Luis Univerziteta).

 

„Hepatitis C se nekad nazivao „tihom epidemijom“ jer je bilo mnogo ljudi koji čak nisu ni bili svesni da ga imaju“ objašnjava Bacon. Do momenta kada se počnu pojavljivati simptomi problema sa jetrom - bilo zbog hepatitisa, masnoće na jetri ili nečeg drugog – postoji velika šansa da se ciroza već pojavila, naglašava on.

 

Ciroza je tip ozbiljnog oštećenja jetre, koji nastaje zbog dugotrajne bolesti ili povrede, kaže mag.dr. Jamile Wakim-Fleming, specijalista za oboljenja jetre na Cleveland Clinic (klinika Klivlend). Razmišljajte o cirozi kao o artritisu Vaše jetre; kad se jednom pojavi, u nevolji ste. Pacijenti koji boluju od ciroze jetre su pod velikim rizikom od nastanka kancera jetre, a čak im se može preporučiti i transplantacija, kaže Wakim-Fleming.

 

Masna jetra – oboljenje koje često ide ruku pod ruku sa gojaznošću – najčešći je uzrok problema sa jetrom, kaže Bacon. Različite forme hepatitisa, kao i prekomerno pijenje alkohola, predstavljaju ostale uobičajene uzroke problema sa jetrom, ističe on.

 

Umereno pijenje alkohola, zdrava ishrana i fizičke vežbe predstavljaju najbolju odbranu protiv problema sa jetrom. Kaže Wakim-Fleming. Bacon takođe preporučuje redovne preglede kod lekara, pošto na taj način lekar može primetiti krvne markere kod nepoznatih ili otežavajućih stanja jetre.

 

Postoji takođe i mnogo zajedničkih simptoma povezanih sa oboljenjima jetre. Ako imate bilo koji od njih, odmah se javite lekaru.

 

Bol u abdominalnom predelu tela

Bolan i natečen deo „gornjeg kvadrata“  abdomena sigurno jeste znak da je jetra u opasnosti, kaže Bacon. Pošto jetra obuhvata većinu abdominalne šupljine, njen oblik je klinast, a njen zadebljani deo se nalazi na desnoj strani ljudskog organizma. Ako je jetra oštećena ili pod upalom, tačno je na tom mestu i možete osetiti, ističe on. (Otkrijte razliku između 7 tipova abdominalne boli).

 

Žute oči ili koža (žutica)

Tokom procesa u kojem Vaše telo uništava stare krvne ćelije, jedan od nastalih bioprodukata jeste žućkasti element, nazvan bilirubin. Dok zdrava jetra nema problema sa odlaganjem bilirubina, bolesna jetra dozvoljava da se bilirubin taloži u krvi, usled čega koža i oči postaju žuti, objašnjava Wakim-Fleming. To je žutica. „Taman urin i svetla stolica su takođe sigurni znakovi žutice“, dodaje ona.

 

Bol u zglobovima

Bol u zglobovima koji veoma podseća na bol nastao zbog artritisa, zatim mučnina, povraćanje, umor i gubitak apetita su takođe međusobno povezani simptomi obolenja jetre – posebno autoimunog hepatitisa, objašnjava Wakim - Fleming. Autoimuni hepatitis je stanje u kojem imuni sistem greškom napada ćelije i tkivo jetre; prema tvrdnji National Institutes of Health (Nacionalni Institut za zdravstvo) mnogo je češći kod žena nego kod muškaraca.

 

Tragovi na koži

Ako jetra ne čisti krv pravilno, može se dogoditi da imate problema sa stvaranjem trombova blizu površine kože, kaže Wakim-Flaming. Ove vrste zgrušavanja krvi mogu rezultirati „paukastim angiomima“ ili velikim oštećenjima kože koji podsećaju na oblik pauka ili zvezdice. „Često se pojavljuju na prsima ili torzou“, dodaje ona.

 

Konfuzija

Bolesna jetra može dozvoliti da se previše bakra nakupi u krvi ili mozgu. „To može dovesti do Alchajmerove bolesti“, kaže Wakim-Fleming. Ona dodaje da je ovaj oblik konfuzije povezan sa naprednim nivoom oboljenja jetre, što znači da nije moguće da je ovo prvi signal (ili jedini) da je Vaša jetra u problemu.

 

Gubljenje mišićne mase

Velik stomak ili natečeni zglobovi, upareni sa slabim i mršavim rukama i nogama, nastaju iz nebalansa tečnosti uzrokovanog bolesnom jetrom, kaže Wakim-Flemings. Gubitak mišićne mase se može takođe pokazati i na obrazima, kao i oko slepoočnica, kaže ona. Ali još jednom, ovo su simptomi poodmaklog oboljenja jetre – i nešto što zaista ne želite iznenada da primetite. 

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj