Facebook

Home / Prevencija / Najbolji čajevi za ubrzanje metabolizma i mršavljenje

Najbolji čajevi za ubrzanje metabolizma i mršavljenje

Prevencija
Nameštaj | Prevencija | Najbolji čajevi za ubrzanje metabolizma i mršavljenje
Najbolji čajevi za ubrzanje metabolizma i mršavljenje

Želite da skinete par kilograma? Nažalost, nema čarobne pilule koja bi vam magijom pomogla da brzo smršate. Skidanje viška sala zahteva pažljivo kombinovanje konzumiranja pravih vrsta namirnica, vežbi, smanjenja stresa i dovoljno sna. A za to će vam biti potrebna mala pomoć.

Ubrzajte metabolizam uz pomoć ovih ukusnih čajeva.

Z
amislite svoje telo kao čajnik na šporetu, a vodu koja se u njemu nalazi zamislite kao stomačno salo. Najverovatnije se ništa neće dogoditi ako čajnik stoji na slaboj vatri. Voda će možda biti topla, ali neće proključati. Ako želite da čajnik zazviždi – a i da za vama zvižde – moraćete dobro da podložite vatru.

Dakle, to je upravo ono što će se dogoditi ako čajnik iz metafore prebacite u stvarnost. Čaj – bar neke vrste čaja – može da poveća sagorevanje kalorija brzo i jednostavno kao što je to povećavanje temperature na šporetu. Čaj može da resetuje vaš unutrašnji termometar i ubrza metabolizam i mršavljenje, u nekim slučajevima i do 10%, i to bez vežbanja i držanja dijete ili sedenja u sauni i maštanja o ledenom čaju.

Koji su najbolji čajevi za mršavljenje

Prema savetima stručnjaka za mršavljenje je najbolje konzumirati neku posebno pripremljenu čajnu mešavinu, a kad su čajevi koji se sastoje od samo jedne biljke u pitanju neprikosnoven je zaleni čaj.

Zeleni čaj

Šolja zelenog čaja može da zahukta vaš metabolizam, na primer, tokom mnogih naučnih studija učesnici su svakodnevno kombinovali 4 – 5 šolja zelenog čaja i 25-minutni trening - u proseku su smršali jedan kilogram više od učesnika koji su vežbali, ali nisu pili čaj.

Šta zeleni čaj čini tako dobrim za ubrzavanje metabolizma? Ovaj napitak sadrži katehine, vrstu antioksidanata, koji pokreću oslobađanje masti iz ćelija masnog tkiva i ubrzavaju učinak jetre pri njihovom pretvaranju u energiju. Meta-analiza 11 studija otkrila je da su katehini iz zelenog čaja pomogli učesnicima da u proseku smršaju 1,3kg više od kontrolne grupe.

Vodite računa da pijete pravi zeleni čaj, a ne flaširane čajeve koji sadrže mnogo šećera.

Zeleni čaj aktivira „dobro“ masno tkivo

Vaše telo se sastoji od dve vrste masnog tkiva: belog i smeđeg masnog tkiva. Dok je belo masno tkivo ono što obično prepoznajemo kao onu gnjecavu stvar koja se pojavljuje svuda po našem telu kada se udebljamo, smeđe masno tkivo nam zapravo pomaže da smršamo.

Smeđe masno tkivo, mada je u našem telu prisutno u mnogo manjoj količini, metabolički je aktivno i sagoreva kalorije. Ova smeđa materija može i da isisa belo masno tkivo iz tela i doprinosi boljem nivou insulina.

Kada skidate (belo) salo, vi se zapravo ne oslobađate ćelija masnog tkiva. Umesto toga, ćelije masnog tkiva, odnosno adipociti, počinju da se skupljaju. Jedinjenja u zelenom čaju koja se zovu katehini doprinose aktivaciji procesa skupljanja. Katehini pokreću oslobađanje masti iz ćelija masnog tkiva, posebno onog na stomaku. Što nas dovodi do sledećeg.

Zeleni čaj će „oduvati“ stomačno salo

Najmoćniji katehin u zelenom čaju je EGCG (epigalokatehin galat), snažno jedinjenje zaslužno za većinu svojstava koja zeleni čaj čine dobrim za mršavljenje. Pored toga što oživljava metabolizam i pojačava razlaganje masti, EGCG blokira i stvaranje novih ćelija masnog tkiva.

Jedna studija je otkrila da su muškarci koji su pili zeleni čaj, u čijem sastavu je bilo 136mg EGCG, izgubili dvostruko više telesne težine od placebo grupe, kao i četiri puta više stomačnog sala u periodu od tri meseca. Količina EGCG u zelenom čaju varira, ali u proseku čaj za kuvanje sadrži 25 – 86mg po porciji. Ako želite više EGCG, onda se opredelite za mača zeleni čaj; mača u prahu može da sadrži i 137 puta više ovog jedinjenja. Upravo je to razlog zbog koga je zeleni čaj jedan od najboljih čajeva za mršavljenje.

Ulong čaj

Ovaj tradicionalni kineski napitak bogat antioksidantima ne samo da drži pod kontrolom nivo holesterola i pospešuje varenje, već može i da ubrza metabolizam. Kao i zeleni čaj, ulong je prepun katehina, koji pospešuju mršavljenje tako što poboljšavaju sposobnost organizma da metaboliše masti. Kineska 6-tonedeljna studija otkrila je da su učesnici koji su redovno pijuckali čaj, nedeljno gubili 450g!

Mate čaj

Ovaj čaj je poznat po svojim termogenim efektima – što znači da uključuje mehanizam sagorevanja kalorija u organizmu – a može i da pospeši mršavljenje poboljšavanjem insulinske osetljivosti.

U jednoj studiji učesnici su podeljeni u dve grupe. Jedna grupa je dobijala placebo 60 minuta pre treninga, dok je druga grupa uzimala kapsule sa 1.000mg mate čaja. Istraživači su otkrili da su oni koji su dobijali biljku povećali korisno delovanje treninga na metabolizam.

Čaj od godži bobica

Suve godži bobice mogu da budu obavezan artikal u svakoj prodavnici zdrave hrane. Lycium barbarum, biljka sa koje se prikupljaju godži bobice, tradicionalna je azijska lekovita terapija za dijabetes i druge bolesti, ali uz to pospešuje i mršavljenje.

U naučnoj studiji, učesnici su nakon obroka dobijali ili jednu dozu L. barbaruma ili placebo. Istraživači su otkrili da je nakon jednog sata od uzimanja doze, godži grupa sagorevala kalorije za 10% brže od placebo grupe. Ovo dejstvo trajalo je i do 4 sata.

Pomešajte čaj od godži bobica sa zelenim čajem, da dodatno sagorevate kalorije.

Čaj od gotu kola oraha

Kada je u pitanju količina kofeina veća od one koju sadrži šolja kafe – ovi čajevi će odagnati svaku jutarnju pospanost – a vaš metabolizam podesiti na žestoko sagorevanje. U studiji objavljenoj u Američkom žurnalu kliničke ishrane, izmereno je ubrzanje metabolizma za 3 – 4% i kod mršavih i kod gojaznih učesnika, i to samo nakon jedne doze od 100mg kofeina.

Mada ishrana ima veću ulogu od vežbi, fizička aktivnost ipak koristi mršavljenju, na primer, sagorevanjem kalorija, razvijanjem nemasnog mišićnog tkiva koje sagoreva masti i oživljavanjem metabolizma. Međutim, kada se vežbe kombinuju sa čajem, onda su još bolje u borbi protiv sala.

U skorašnjoj 12-tonedeljnoj studiji učesnici koji su svakodnevno pili 4 – 5 šolja zelenog čaja zajedno sa 25-minutnim znojenjem, u proseku su gubili 900g više od učesnika koji su vežbali, ali nisu pili čaj. Izgleda da bi zeleni čaj mogao da bude jedini napitak koji vam je potreban pre treninga!

Vežbanje je esencijalni deo svakog plana mršavljenja, ali bolovi i oporavak od intenzivnog treninga mogu da drže ljude van teretane duže nego što bi to želeli. I tu na scenu stupa zeleni čaj; brazilski naučnici su otkrili da su učesnici studije koji su svakodnevno konzumirali 3 šolje napitka, tokom nedelju dana, imali manje markera ćelijskih oštećenja izazvanih naprezanjem tokom vežbanja. Dakle, dobro je popiti šolju zelenog čaja pre i posle vežbanja.

 

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj