Facebook

Home / Muško zdravlje / Muškarci - bez straha od bolesti

Muškarci - bez straha od bolesti

Muško zdravlje
Nameštaj | Muško zdravlje | Muškarci - bez straha od bolesti
Muškarci - bez straha od bolesti

Pitajte muškarce koji ih zdravstveni problem najviše plaše, i odgovori koje budete dobili će vas verovatno iznenaditi. Ali da li nas zaista plaše prave stvari?

 

Bez straha, zvuči zaista impresivno i možda je nešto čime se često hvalimo. Ali da li je baš tako. To znamo jer smo se upoznali sa vašim najvećim strahovima bar kada je zdravlje u pitanju. Ispostavilo se da strahova ima mnogo, ali da je uglavnom od pogrešnih stvari. A to može biti smrtonosni proračun. Najbolji primer su rak testisa i paraliza, čija incidenca nije tako izražena ali zato sama pomisao na njih svakome ledi krv u žilama. I zbog toga, vaše interesovanje je daleko manje za neke druge stvarne opasnosti, kao što je rak pluća, srčani udar, dijabetes i šlog. Zbog čega ove pogrešne slutnje plaše? Kada se razmišlja o okolnostima koje postoji mogu dovesti do toga da izgubite deo svog života u budućnosti taj rizik izgleda daleko manji kada se posmatra sa tačke sadašnjosti. Predstavljamo vam pet najvećih strahova, njihov stvarni rizik (vrednovan zvezdicama), i prave nevidljive ubice koje prete svakodnevno.

 

Rak testisa

 

REALAN ZDRAVSTVENI RIZIK: **

 

Možete ga nazvati efektom Lens Armstronga, bar za one čitaoce koji su pregledajući svoju kesicu pronašli grunvicu i posumnjali na najgore. Ipak oko 7900 muškaraca će imati potvrđenu dijagnozu za ovu bolest samo u Americi, a samo će 380 zaista od nje i umreti, pa je zbog toga ova bolest dobila epitet „retko oboljenje“ od Instituta za zdravlje. Rak testisa ima procenat izlečenja veći od 90 procenata, što je jedan od najvećih procenata od svih vrsta kancera.

 

Šta da uradite: Pregledajte svoje testise jednom mesečno, i to najbolje posle tuširanja. Pažljivo palpirajte svojim palcem i kažiprstom. Ukoliko primetite neke neuobičajene pojave obratite se lekaru. Rano otkrivanje je od veliko značaja i drastično doprinosi smanjenoj smrtnosti ovog oboljenja.

 

Pavi razlog za strah: Ove godine, procenjuje se da će oko znatno veći broj muškaraca umreti od raka prostate. Vaše šanse za eventualnu dijagnostiku ovog oboljenja je jedan prema šest. Prosečna starost uspešno dijagnostikovanih je 68, ali seme ove nevolje je svakako posađeno mnogo ranije. Kako možete povećati svoje šanse? Brokoli. Ključno povrće jer sadrži glukozinolate, koji stimulišu jetru da proizvodi enzime koji pomažu razgradnju kancerogena.

 

Paraliza

 

REALAN ZDRAVSTVENI RIZIK: **

 

Neko je napisao „biti mrtav, nije ništa strašno“. Ali biti paralisan, to je već nešto sasvim drugo. Broj paralisanih i delimično paralisanih nije zanemarljiv. Povrede mozga, saobraćajne nesreće, ranjavanje i ratne povrede, kao i multipla skleroza su neki od načina zbog kojih se može ostati paralizovan, ali ipak najčešći uzrok je šlog.

 

Šta da uradite: Spustite svoj visok krvni pritisak sokovima od povrća. Kalijum će počistiti povišeni natrijum iz vašeg sistema, i fitohemikalije će pomoći u borbi sa hipertenzijom.

 

Pravi razlog za strah: Pad sa merdevina. Sudeću po jednoj nedavnoj studiji nezgode u kući su se povećale za čitavih 50 procenata od 1990 godine. Postavite merdevine 30 centimetara od zida na svaki metar visine vaših merdevina.

 

Rak mozga

 

REALAN ZDRAVSTVENI RIZIK: **

 

Rak mozga se takođe visoko tretira na listi muških strahova. On je stvarno opasan. Ipak svake godine, samo osam od 100 000 muškaraca se dijagnostikuje. Nasleđe igra veoma važnu ulogu za njegovo nastajanje. Zato slobodno duboko udahnite vinil hlorid, i to govorimo o onoj vrsti koja je dostupna radeći u fabrici plastike.

 

Šta da uradite: Zauzeti drugačiji stav kojim se nećete okupirati ovom bolesti, opustite se i prihvatite sledeće: „Neću da se sekiram zbog nekih stvari koje ne mogu da kontrolišem“.

 

Pravi razlog za strah: Rak pluća je daleko smrtonosniji, čak i u poređenju sa ostala četiri najčešća kao što su debelo crevo, prostata, pankreas, i leukemija. Niste pušač? Dva sata boravka u zadimljenoj prostoriji će imati isti efekat na vaša pluća kao da ste popušili četiri cigarete, pa zato pazite gde boravite. Probajte i da jedete više jabuka. Studija je pokazala veliko smanjenje incidence raka pluća među onim ispitanicima koji su jeli više jabuka i kruški.

 

Opekotine trećeg stepena

 

REALAN ZDRAVSTVENI RIZIK: **

 

Vaš strah od opekotina je izvan domašaja od stvarnog rizika. Broj osoba koji su ove godine hospitalizovani i koji su sa dovoljno ozbiljnim opekotinama koje će biti tretitrana u specijalizovanim centrima nije zastrašujući. Strašno je kada opekotine trećeg stepena nastanu, ali šanse da se doživi takva sudbina su male.

 

Šta da uradite: Ukoliko i doživite neku ozbiljnu opekotinu, najveće šanse za njeno nastajenje je u kuhinji, a ne od kamiona koji eksplodira neposredno pored vašeg automobila. Ukoliko se desi da mast plane na šporetu, nemojte gasiti sa vodom – to će učiniti samo još gore. Umesto toga, prekrijte plamen sa metalnim tiganjem i tako ugušite plamen.

 

Pravi razlog za strah: Rak kože je i pored velikog broja obolelih u stalnom porastu. Stopa izlečenja je velika, ali samo u slučajevima rane dijagnoze. Sačuvajte svoju kožu od najgoreg delovanja sunca tako što ćete se veliku količinu losiona sa zaštitnim faktorom 30 (ili većim) prekriti u dva tanka sloja pre izlaganja sunčevim zracima. Nećete propustiti ni jedno mesto, i imaćete svu potrebnu zaštitu.

 

Impotencija

 

REALAN ZDRAVSTVENI RIZIK: ***

 

Sposobnost postizanja i održavanja erekcije je kompleksan fiziološki proces. Obzirom da se u praksi javlja relativno mali broj muškaraca mlađih od 40 godina sa ovim problemom, očigledno je da se radi o strahovanju u napred. Erektilna disfunkcija pogađa muškarce ali uglavnom one starije.

 

Šta da radite: Da bi ste osigurali svoju funkciju za sve ono što vaš partner nudi, prestanite da gledate svoje TV serije. Muškarci koji su provodili više od 20 sati nedeljno ispred televizora su imali za 30 procenata veće šanse da iskuse erektilnu disfunkciju. Upravo do takvih rezultata je došla jedna nedavna studija.

 

Pravi razlog za strah: Visok krvni pritisak, dijabetes i gojaznost – i svi koriste kao alat vaše krvne sudove. Poznato je da se kao najčešći uzrok erektilne disfunkcije povezani sa vaskularnim oboljenjima. Vaša kontra udar: Jedite dva manja doručka umesto jednog ili nijednog, kako bi ste izbegli preterani rast a onda i pad nivoa insulina. U 07:00 pripremite svoj omiljeni proteinski šejk sa šakom omiljenog voća, 1 kafene kašike pšeničnih klica, 1 kašičice maslinovog ulja, i malo začina poput cimeta po vašem ukusu. Neka vas to drži do 10 časova, a onda pripremite dva jaja, malo voća, i pripremljeni sok od povrća. Jedite male, obroke sa proteinima i mastima na svakih tri sata sve do 21 čas uveče.

 

Alchajmer

 

Više od impotencije, oružanog sukoba, ili udara od automobila, sudbine koje se najviše plašite je gubitak svesnog stanja i pamćenja Alchajmerovom bolešću, stanja koje vodi do senilne demencije, i na kraju smrti. Jedan od ispitanika je napisao „Moj um kontroliše moj život. Njegov gubitak bi značio gubitak onoga što jesam.“

 

Opasnost od Alchajmera je zanemarljiva sve dok ne napunite 65 godina. Od te tačke šanse se povećavaju za 6,5 procenata. Ipak, ukoliko u vašoj porodici postoji istorija ovog oboljenja, rizik za nastajanje ovog oboljenja raste do 64 procenata. Uzrok ostaje nejasan kao i mentalna degradacija koju prouzrokuje, iako se naslućuje veza sa dijabetesom. Povišeni nivo insulina u krvi oslobađa proteine koji imaju sposobnost stvaraja naslaga na mozgu. Neki zaključak bi bio da Alchajmer i dijabetes dele neke metaboličke mehanizme.

 

Šta da radite: Da bi ste sačuvali svoje vijuge, pronađite neki šah klub. Svakako da postoji želja da se kognitivne rezerve razvijaju raznim aktivnostima koje uključuje pamćenje i abstraktno mišljenje. Društvena angažovanja mnogo postižu i doprinose smanjenju stresa. Da bi ste smanjili svoj rizik od dijabetesa, smanjite svoj unos ugljenih hidrata koji ne dolaze iz voća i povrća.

 

Pravi razlog za strah: Gubitak razuma u sedamdesetoj godini života svakako nije pretnja ukoliko doživite sudbinu Kurta Kobeina pre svoje tridesete godine. Suicid je jedan od vodećih uzročnika smrti kod muškaraca starosti 25 do 49 godina. Ukoliko gajite samouništavajuće misli, obratite se lekaru za pomoć. Svaki nagoveštaj suicida bi trebalo ozbiljno shvatiti.

 

Noćna mora u vašoj glavi

 

Glavobolje su jedan od nejčešćih pogrešno shvaćenih stanja, i mogu biti poprilično onesposobljevajuće. Većina glavobolja spada u onu kategoriju, koja vas neće ubiti. U najgorem slučaju, učiniće vas da poželite da ste mrtvi, sve dok onaj deo bezbolni deo ne prevlada.

 

- Tenzione glavobolje izgledaju kao da se bol obavija oko glave, i često nastaje kao posledica stresa ili lošeg sna. Lako se otklanjaju lekovima protiv bolova brufenom, aspirinom.

- Parcijalne glavobolje mogu izazvati ozbiljne bolove oko slepoočnica na jednoj strani u trajanju od 30 minuta pa do 3 sata, često sa začepljenjem nosa. Brojni su lekovi koji mogu biti od pomoći. Konsultujte vašeg lekara.

- Sinusne glavobolje mogu nastati kao posledica bakterijske ili virusne infekcije. Često su praćene sa većim ili manjim spuštanjem nazalnog sekreta koji može prouzrokovati loš zadah. Lek su antibiotici.

- Migrenske glavobolje su iscrpljujuće i mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Lekovi postoje ali sa njihovom upotrebom treba biti oprezan, naročito kod prekomernoig korišćenja.

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj