Facebook

popusti & akcije kuponi

Home / Muško zdravlje / Impotencija - Ne pomažu med i orasi

Impotencija - Ne pomažu med i orasi

Muško zdravlje
Nameštaj | Muško zdravlje | Impotencija - Ne pomažu med i orasi
Impotencija - Ne pomažu med i orasi

Postoji lek za impotenciju, ali muškarci moraju da pobede stid i obrate se lekaru za pomoć jer jedino on može da odredi pravi način lečenja, kaže dr Aleksandar Milošević, urolog i seksolog u KBC „Zvezdara”

 

Svetska istraživanja pokazuju da svaki treći muškarac stariji od četrdesete godine ima problema s potencijom, odnosno da boluje od erektilne disfunkcije, a da je svaki muškarac makar jednom i pre tridesete oseti polnu nemoć. Stručnjaci smatraju da više od devedeset odsto osoba koje pate od nekog oblika impotencije dožive infarkt ili neko drugo kardiovaskularno oboljenje, kao i da je impotencija postala znak upozorenja za koronarnu arterijsku bolest, kako za akutnu tako i za hroničnu. Iako tačna evidencija o broju muškaraca koji pate od erektilne disfunkcije ne postoji, jer ljudi se za pomoć, ako je uopšte potraže, mahom obraćaju lekarim u privatnim klinikama, ipak Srbija prati svetski trend i uklapa se u svetska istraživanja jer je sve više onih koji imaju problem sa impotencijom, kaže dr Aleksandar Milošević, urolog i seksolog u KBC „Zvezdara”, i dodaje da su zapažanja domaćih lekara da skoro 90 odsto muškaraca u našoj zemlji i pre četrdesete, barem jednom, ima simptome erektilne disfunkcije, a samo petnaestak odsto njih potraži pomoć lekara.

 

Prema njegovim rečima , kod mlađih je problem najčešće psihičke prirode, ali s godinama i telo počne da otkazuje poslušnost.

 

– Impotencija najčešće pogađa muškarce pod stresom, a lečenje zavisi od oba partnera. Zato se često, osim urologa i psihijatara, u terapiju uključuju i ginekolozi, endokrinolozi... A zavisno od uzroka koji dovode do smanjenja potencije i onemogućavaju normalan seks i lagodan život impotencija se deli na psihičku i organsku. Inače, ovom problemu kod muškaraca danas se glasno govori, a zahvaljujući napredovanju medicine efikasno se i leči – objašnjava dr Milošević.

 

Prema rečima našeg sagovornika, impotencija može da se leči injekcijama, penilnim protezama i hirurškim zahvatima.

 

– Međutim, pravu revoluciju napravilo je medikamentozno lečenje. Posebno je popularna, takozvana vikend pilula – „cijalis”, koja je bukvalno izbila na vrh liste lekova koji se koriste u lečenju impotencije. Lek deluje 36 sati, znači da je dovoljno uzeti dve tablete nedeljno i muškarac će uvek biti sposoban za seks a hrana i alkohol ne umanjuju njegovo dejstvo. Zasad još nije pokazao neke neželjene efekte, a mogu da ga koriste i osobe s dijabetesom, pa čak i drugi hronični bolesnici, uz redovnu lekarsku kontrolu. Većina muškaraca, koji imaju problema u krevetu, često odlučuju da kupe preparate na crno, što nikako nije preporučljivo, pre svega jer ne znaju šta unose u organizam. Moraju da pobede stid i obrate se lekaru za pomoć jer jedino on može da odredi pravi i odgovarajući način lečenja – tvrdi dr Milošević.

 

Neuropsihijatar dr Dragana Nalić, direktor Doma zdravlja „Voždovac”, kaže da potencija ima veoma važnu ulogu za psihičko zdravlje oba partnera.

 

– Ovo naglašavam jer se često dešava da žene osećaju krivicu zbog tegoba svojih partnera, misle da nisu dovoljno privlačne, da je on možda pronašao drugu, a sve to prouzrokuje probleme u partnerskim odnosima. U takvim situacijama muškarci uglavnom nerado govore o tome, što je potpuno pogrešno. Jer seksualni nagon je jedan od najjačih koji ima veliku moć i uticaj na psihičko zdravlje, a bilo kakva ometanja ili nemogućnost njegove realizacije uništava samopouzdanje, smanjuje poslovnu sposobnost, udaljava iz društva, pa čak i remeti brak. Zato je neophodno obratiti se lekaru koji će tačno utvrditi uzroke problema i odrediti odgovarajuću terapiju– objašnjava dr Nalić.

 

G. Bašović

 

Sramota i tabu

 

Muškarci od pojave prvih simptoma impotencije, tvrde naši sagovornici, do poveravanja partnerki i obraćanju lekaru, pokušavaju da „zamaskiraju” problem, odnosno pokušavaju da se sami leče. Tada na scenu stupaju poznate alternativne metode, kao što su konzumiranje oraha, lešnika, meda i raznih čajeva jer za „jači” pol impotencija je još sramota i tabu tema. Dešava se da prođe i nekoliko godina pre nego što muškarac potraži pomoć lekara. A trebalo bi da se dogodi da muškarac, čim nekoliko puta ne može da ostvari erekciju, potraži pomoć lekara.

 

Prvo se treba obratiti urologu, koji će utvrditi poreklo impotencije i u zavisnosti od uzroka odrediti odgovarajuću terapiju i po potrebi u lečenje uključiti i stručnjake iz drugih medicinskih oblasti.

 

Svetske preporuke

 

Redovan seks može da bude efikasna prevencija raka prostate, tvrde istraživači iz Britanije, koji su zaključili da muškarci u dvadesetim godinama života mogu da smanje rizik od kancera za trećinu ako ejakuliraju sedam ili više puta sedmično. Jedan od razloga ove zaštite je to što se na ovaj način sprečava taloženje karcinogena u kanalima prostate.

 

A Američka agencija za hranu i lekove prihvatila je predloge stručnjaka koji su na Kongresu seksualne medicine u Lisabonu savetovali da se lekovi za potenciju uzimaju svakodnevno radi prevencije kardiovaskularnih oboljenja.

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj