Facebook

Beopanax carvaxyl

Home / Medicina / Inovativni zahvati u ginekologiji

Inovativni zahvati u ginekologiji

Medicina
Nameštaj | Medicina | Inovativni zahvati u ginekologiji
Inovativni zahvati u ginekologiji

Histeroskopskom metodom kod žena se sterilizacija može obaviti za deset minuta, a sve su sigurnije i nove metode zamrzavanja jajnih ćelija. Lisa vam donosi novosti koje mogu da vam promene život.

 

Dosadan problem, jednostavno rešenje

 

Kod stresne inkontinencije za vreme kašljanja, trčanja ili smejanja može da iscuri urin iz bešike. Taj nezgodan problem pre svega muči žene koje su rađale. Tokom trudnoće ili porođaja može da dođe do oštećenja ili spuštanja bešike ili tkiva nerava koji kontrolišu mišiće karlice. Rizični činioci su i menopauza i godine starosti. Operativna metoda TVT (Tension-free Vaginal Tape) relativno je nov i jednostavan hirurški postupak koji ginekolog izvodi pod lokalnom, odnosno epiduralnom anestezijom. Pri ovoj metodi upotrebljava se mala nerazgradiva traka koja se postavi pod ureter tako da može normalno da funkcioniše pri mokrenju. Stresna inkontinencija se, naime, javlja kad ureter ne može da izdrži pritisak odozgo, pa urin nekontrolisano curi. Traka daje dodatnu potporu tako da kad se pojavi pritisak odozgo, recimo pri kašljanju, ureter se sam stegne.

 

Analgetik za sve žene koje rađaju

 

Kod nas najpopularnija metoda bezbolnog porođaja jeste epiduralna anestezija koja se daje u kičmu tako da porodilja ne oseća ništa, pa tako ni bol, od struka prema dole. Da bi se ona izvela, potrebna je prisutnost anesteziologa. U Holandiji, precizinije u bolnici „Saint Lucac“ u Amsterdamu, počeli su da primenjuju novi analgetik. Reč je o remifentalinu koji se brzo razgrađuje u metabolizmu (upravo zbog toga smatra se pogodnim za porođaje), a dosad je upotrebljen za oko hiljadu porođaja.

 

Remifentanil je delotvoran jer žene za vreme porođaja putem pumpice same određuju koliku količinu leka žele. I druge evropske bolnice koje su u međuvremenu počele da ga upotrebljavaju imaju sve veći broj pacijenata, premda nisu sve žene pobornice tog sredstva.

 

S razlogom, jer remifentanil može da ima negativne posledice na disanje i otkucaje srca, tako da majka i dete moraju da budu pod posebnim nadzorom. Lek sme da se upotrebljava samo u bolnicama koje raspolažu odgovarajućim resursima i znanjem. Lek još nije dovoljno istražen, ali 2011. godine sprovešće se istraživanje koje će paralelno uporediti obe metode, i epiduralnu anesteziju i delovanje remifentanila, pa će preciznije moći da se odrede sve prednosti i mane.

 

Pojačano krvarenje

 

Donedavno se ženama koje pate od bolnih i obilnih menstruacija operativno uklanjala sluznica materice. Pojavila se mogućnost terapije balonom - ugrađivanje malog balona sa grejačem u vaginu, koji se naduva tečnošću da dobije oblik materice. Tečnost se greje, pri tom se unutrašnjost materice sužava. NovaSure je najnovija metoda - upotrebljava se trouglasti instrument s gazom koji se vaginalno uvodi u matericu. Gaza poprima oblik materice i uništava sluznicu.

 

Nove metode za brzu sterilizaciju

 

Sterilizacija se kod žena najčešće obavlja operativnim podvezivanjem ili presecanjem jajovoda. Ali poslednjih godina razvile su se i razne nove metode, poput histeroskopske metode Essure koja se primenjuje vaginalno, bez narkoze. Lekar uz pomoć sonde uvodi kateter sa jednom vrstom metalnog umetka koji izaziva reakciju jajovoda i stiskanje. Ceo postupak traje desetak minuta i nakon tri meseca treba doći na kontrolno snimanje. Adiana je poliklinička metoda sterilizacije, bez rezanja i upotrebe hormona, a obavlja se uz pomoć sonde koja se uvodi vaginalno, a kojom se umeće implantat veličine zrna pirinča u jajovode. U sledeća tri meseca oko tog implantata nastaju ćelije koje hermetički zatvaraju jajovode. Ovabloc metoda, kojom se postavljaju silikonski poklopci na jajovode, sve se više primenjuje, međutim silikonski umeci manje su pouzdani.

 

Da li će muškarci dobiti svoju pilulu?

 

Velike farmaceutske kuće godinama rade na razvoju muške kontraceptivne pilule, ali neki ginekolozi sumnjaju u uspeh. Kao prvo, navode da je malo verovatno kako će se žene teško odreći kontrole i verovati muškarcima da će pravilno uzimati svoju pilulu, iako ovde nije reč o klasičnoj piluli, već o cevčici u kombinaciji sa hormonskim injekcijama koje se primaju jednom u tri meseca.

 

Ako se i stavi na stranu otpor koji muškarci osećaju prema uzimanju ženskih hormona, takozvana muška pilula mogla bi da bude i preskupa. Pretpostavlja se da će je uglavnom uzimati parovi koji su već dugo vremena zajedno, ali još (ili više) ne žele decu, ili oni muškarci čije partnerke ne smeju da uzimaju hormone.

 

Nova metoda zamrzavanja jajnih ćelija

 

Spermu zamrzavamo već pedesetak godina, ali zamrzavanje jajnih ćelija je potpuno druga priča. Jajne ćelije su otprilike sto puta veće od ćelija sperme i sadrže vlagu. Zbog toga se tokom njihovog zamrzavanja stvaraju kristali koji mogu da unište jajašca. Pre su se iz tog razloga dodavale zaštitne materije koje su mogle da prouzrokuju stvarnu štetu jajašcima. Odnedavno se primenjuje nova metoda zamrzavanja zvana vitrifikacija, pri kojoj se stvara manje kristala. U nekim evropskim zemljama zasad se ova metoda primenjuje samo kod obolelih od raka koji moraju da se podvrgnu hemoterapiji ili zračenju. Zahvaljujući zamrzavanju jajnih ćelija, žene posle mogu da ostvare majčinstvo. Međutim, ginekolozi smatraju da i zdrave žene od 35 ili više godina koje nemaju partnera treba da imaju mogućnost da posle postanu majke. Kao starosna granica predlaže se 50 godina, što bi značilo da žene dotad mogu da daju jajne ćelije na oplodnju. Maksimalna životna dob za zamrzavanje jajnih ćelija trebalo bi da bude 40 godina, u zavisnosti od količine jajašaca u pojedinačnim slučajevima. Većina ginekologa ovu metodu smatra još nedovoljno pouzdanom. Neki sumnjaju da je poželjno ženama ponuditi priliku da u kasnijoj dobi zatrudne. Ipak, u zemljama poput Italije jajne ćelije na ovaj način zamrzavaju već godinama, a u Belgiji, Japanu, Engleskoj i Češkoj to se postepeno uvodi.

 

Kako izgleda donacija jajnih ćelija?

 

U mnogim zemljama nije moguće uzimati jajne ćelije anonimnih donatora. Svaki donator, bilo da je reč o donaciji jajnih ćelija ili sperme, mora biti registrovan kako bi dete posle eventualno moglo da dođe do podataka. Ipak, u nekim zemljama dopuštene su anonimne donacije, ali donatorke jajnih ćelija ne smeju da budu starije od 40 godina. Najčešće se donator traži u okruženju, mada postoje i razna mesta na kojima se može potražiti donatorka. Tako, recimo, žena može da dođe na veštački potpomognutu oplodnju doniranom spremom, a nekome drugome da dâ svoje zdrave jajne ćelije. Važi i obrnuto: parovi koji dolaze zbog donacije jajnih ćelija mogu da doniraju spermu.

 

Jedno rešenje za sve probleme sa karlicom

 

Od vaginalne prolapse i bola tokom polnog odnosa do tvrde stolice, inkontinencije i upale bešike koja se ponovo javlja… Danas u sklopu mnogih bolnica postoje multidisciplinarne poliklinike na kojima su zastupljene sve medicinske discipline koje se bave problemima karličnog područja: od fizioterapije, hepatologije i gastroenterologije do ginekologije, urologije i hirurgije. Tako žene na jednom mestu može da pregleda više specijalista a da ne moraju da zakazuju svaki pregled. Mnoge bolnice imaju takozvani Cervixpoli odeljenje, na koje se direktno javljaju žene kojima su papatestom uočene abnormalnosti. U Holandiji postoji medicinski centar koji je u potpunosti specijalizovan za bolesti karličnog područja, Alabt Vrouw, u Bilthovenu i Amsterdamu. Oni sarađuju sa univerzitetskim medicinskim centrima UMC Utreht i AMC Amsterdam.

 

Šta je in vitro maturacija, a šta in vitro fertilizacija?

 

In vitro maturaciju (IVM) ne treba mešati sa in vitro fertilizacijom (IVF). Metodom IVM uzima se nezrela jajna ćelija punkcijom iz jajnika i u laboratoriji se čeka njeno dozrevanje da bi se oplodila. Prednost IVM metode nad IVF metodom jeste što žena ne mora da se podvrgne teškim hormonskim terapijama. Naime, kod primene IVF metode žena mora 12 dana sebi da ubrizgava injekcije hormona kako bi jajne ćelije sazrele. Kod mnogih žena javljaju se nuspojave kao što su bolovi u stomaku i promene raspoloženja. Kod 2 % žena sazri preveliki broj jajnih ćelija, pri čemu nastaje sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS). Zbog hormonskih tretmana telo tih žena proizvodi preveliki broj jajašaca. Šanse za uspešnu oplodnju su u tim slučajevima minimalne, a šanse da žena završi u bolnici velike. Kod ove grupe žena bolje bi rezultate mogla dati IVM metoda. U Kanadi, Danskoj, Finskoj i Italiji nudi se postupak in vitro maturacije paralelno sa postupkom in vitro fertilizacije. Do danas se u svetu rodilo 1.100 dece IVM metodom.

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj