Facebook

Home / Ljubav i Sex / 10  STVARI KOJE VAM NIKO NE GOVORI O SEKSU TOKOM ŽIVOTA

10  STVARI KOJE VAM NIKO NE GOVORI O SEKSU TOKOM ŽIVOTA

Ljubav i Sex
Nameštaj | Ljubav i Sex | 10  STVARI KOJE VAM NIKO NE GOVORI O SEKSU TOKOM ŽIVOTA
10  STVARI KOJE VAM NIKO NE GOVORI O SEKSU TOKOM ŽIVOTA

Naravno da ste čuli za smanjenje libida i vaginalnu suvoću, što može biti veliki problem u Vašem seksualnom životu dok starite. Ali to nije nije ništa strašno. Dok su promene neizbežne, stručnjaci se slažu da postoji mnogo načina da se seks poboljša tokom naših godina života.

Opisaćemo ono što biste trebali da znate u cilju upravljanja promenama koje možda doživljavate.

 

  1. Seks je mnogo bolji

Ovo je za Vas, gospođo  Robinson: Prema studiji objavljenoj u Američkom medicinskom žurnalu (American Journal of Medicine), ogromnnih 2/3 žena su bile zadovoljne svojim seksualnim životom – uključujući žene od 80 godina. Čak 67% žena je izjavilo da doživljava orgazam „većinom tokom seksa“ ili „uvek“ tokom seksa, što je istraživače sa Univerziteta Kalifornija (University of California), San Diego, navelo na zaključak da seks stvarno postaje bolji kako starimo. „Ne samo da su u ovoj studiji i najstarije žene bile generalno zadovoljne, one koje su nedavno bile seksualno aktivne, doživele su orgazam u jednakom obimu kao i mlađe učesnice“, navodi koautor studije Suzan Trompeter (Susan Trompeter), lekar.

  1. Vaš partner zna šta radi

Iskustvo je poprilično veliko kada govorimo o boljem seksu, a to je razlog zašto žene 40-ih godina i starije doživljavaju „glavnu avanturu“ kaže Lorin Strejčer (Lauren Streicher), lekar, ginekolog u Čikagu i autor knjige Sex Rx: Hormoni, Zdravlje i Vaš najbolji seks ikada. „Svi misle da je seks najbolji kada ste u 20-im godinama života, ali to jednostavno nije istina“ kaže ona. „Kada ste mladi, verovatno i seks imate sa nekim ko je mlad i ko ima malo iskustva. Kasnije u životu, svi postajemo mnogo iskusniji“.

 

  1. Pritisak da se izgleda „seksi“ može izazvati zbrku u Vašoj glavi

Dok žena od 50 g starosti može da se oseća kao da joj je 30, očekivanje društva da sve mlađe kako stari, podrazumeva mnogo nepotrebnog pritiska na nas“ kaže Strejčer. „Taj pritisak da se bude atraktivnija i izgleda na određen način, otežava opuštanje i uživanje tokom seksa“ kaže ona. Ponovo kalibrirajte svoja očekivanja o tome kako Vaše telo treba da izgleda i bićete više u momentu dok postajete zauzeti poslom, a što će Vam pomoći da stvari poprime još uzbuđujući karakter.

 

  1. Godine seksa sa istim partnerom čine nas srećnijima

Osim što sadrži spermatozoide, sperma je takođe ispunjena oksitocinom i serotoninom – hormonima „sreće“ koji putuju najkraćim putem do mozga, kaže Stefani MekKlelan (Stephanie McClellan) lekar-ginekolog u Newport Beach, Kalifornija. „Mnoge studije su pokazale da žene koje su redovno i dugo vremena izložene istoj spermi, beleže niži nivo depresije i viši nivo sreće“ kaže MekKlelan.

 

  1. Novi partner može sve upropastiti

Vagina je ulazna tačka iz spoljnjeg u unutrašnji svet. Ona je takođe povezana sa imunološkim sistemom žene, kaže MekKlelan. „Ako ste imali istog partnera mnogo godina i onda ga naglo zamenili drugim, Vaša vagina vam može poslati imunološko upozorenje joj je nova sperma strana“ kaže ona. Rezlutat može biti iritacija ili čak bol tokom odnosa.

 

  1. Slaba karlica može uništiti sve

Nivo estrogena prirodno opada kako starimo. Ovo ne samo da pogađa seksualni život i vlažnost vagine, nego slabi i ton mišića karlice, samnjujući seksualnu osetljivost, kaže Karli Trejsi, joga učitelj koji je specijalizovao zdravlje dna karlice. U prevodu: Teže ćete doživeti orgazam. Ali pre nego počnete da radite svoj Kegels, pročitajte ovo: Postoji dobra šansa da ih radite pogrešno. „Pravilna radnja nema ništa sa tim da zaustavite protok urina“ kaže Trejsi. „ Umesto toga, želite angažovati mišiće karlice na način koji ih zajedno aktivira i podiže ih u cilju stvaranja snage“. Evo kako: Zamislite mišiće između „sedećih  kostiju“ (dve koštane tačke u svakoj polovini stražnjice). Kako izdišete, spajajte te mišiće zajedno, po principu zatvaranja vrata na liftu. Kada se vrata zatvore, podignite lift ka gore. „ Uradite ovu vežbu sa  udisaja, 2 puta dnevno, tokom 3 nedelje“, savetuje Trejsi.

 

  1. Insomnija može ozbiljno štetiti seksualnom životu

Prema Nacionalnoj fondaciji za spavanje (National Sleep Fondation), pretežnost poremećaja spavanja se povećava sa godinama starosti. I nije iznenađujuće, umor je veliki ubica libida, kaže Stiven A. Rabin (Steven A. Rabin), lekar-ginekolog u Los Anđelesu. Pridržavanje rasporeda spavanja i izlaganje prirodnom svetlu tokom dana su 2 od 11 načina kako poboljšati spavanje noću.

 

  1. Seks „na brzinu“ možda više nije tako zabavan kao što je bio

Tužno, ali istinito: Ova super brza ludiranja se proređuju zbog godina žene, treba više vremena da dođe do uzbuđenja, ovlaživanja i opuštanja da bi se zaista uživalo u seksu, kaže Rabin. „Kada Vi i Vaš partner shvatite ovo, možete podesiti Vaše vreme zajedno i dati šansu da se stvari „zagreju“.

 

  1. Možda će Vam trebati lekarska pomoć

Mnogo puta, promene koje se dešavaju u Vašem seksualnom životu dešavaju se zbog medicinskih uslova koji se mogu jednostavno izlečiti (vaginalna suvoća je odličan primer za to). Zato je veoma važno razgovarati sa lekarom otvoreno, kaže Strejčer. „Postoji mnogo načina na koje Vam Vaš lekar može pomoći da više uživate u seksu, ali vaš lekar mora znati šta se dešava u Vašem životu po tom pitanju kako bi Vam mogao pomoći“ kaže ona. Ništa nije tabu tema o kojoj se ne može razgovarati, dakle slobodno ispričajte sve što Vam je na umu, kao što je bol tokom seksa – čak iako se pomalo stidite o tome da govorite.

 

  1. Više akcije nego ikada ranije

Toliko o ideji da sa 20+ godina „žene polude“: Istraživanje objavljeno u žurnalu Ličnost i individualne razlike (Personality and Individual Differences) pokazuju da žene u 30-im godinama i ranim 40-im su mnogo više seksualno svesnije nego mlađe žene. Zapravo, žene stare 27-45 ne samo da su istakle da imaju više seksualnih fantazija nego žene od 18-26, nego su istakle da češće i upražnjavaju seks. 

 

 

Farmacija & Medicina: portal za zdrav život, lečenje, prevencija, medicina, farmacija, lekovi, preparati, suplementi, estetska hirurgija, stomatološke ordinacije, ginekološke ordinacije, oftalmološke ordinacije, fitness, psihologija i um, muško i žensko zdravlje, zdrava hrana i dijeta, alternativna medicina, nega kože, kozmetika, ljubav i seks, trudnoća, bebi svet, deca i roditeljstvo, savršeno zdravlje...

 

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj