Facebook

Home / Ljubav i Sex / 12 STVARI KOJE BI SVAKI MUŠKARAC TREBAO DA ZNA O ŽENSKOM ORGAZMU

12 STVARI KOJE BI SVAKI MUŠKARAC TREBAO DA ZNA O ŽENSKOM ORGAZMU

Ljubav i Sex
Nameštaj | Ljubav i Sex | 12 STVARI KOJE BI SVAKI MUŠKARAC TREBAO DA ZNA O ŽENSKOM ORGAZMU
12 STVARI KOJE BI SVAKI MUŠKARAC TREBAO DA ZNA O ŽENSKOM ORGAZMU

Vrlo je uzbudljiv, seksi i interesantan, ali ženski orgazam je veoma komplikovan i problematičan. Seksualni istraživači su ovu temu postavili još pre 60 godina, ali mi i dalje raspravljamo kako i zašto se ženski orgazam dešava. „Ženski orgazam je obavijen mnogim misterijama i pogrešnim koncepcijama, što kao rezultat, može dovesti do neusklađenih očekivanjima među partnerima“ kaže Suzan Lekog-Spat (Susan Kellogg-Spadt) direktor Departmana za žensku seksualnu medicinu na Akademskom urološkom Centru za medicinu karlice (Academic Urology Center for Pelvic Medicine) i medicinski recezent za HealthyWoman.org. Dok je biti fokusiran na orgazam kao Sveti gral seksa veoma loša ideja, znanje šta je orgazam, kako ga različito žene doživljavaju i kako on nastaje, ne samo da može povećati šanse postizanja jednoga, to može dovesti do jačanja veze.

 

Zašto ga žene glume

U slučaju da niste čuli, neke žene glume orgazam. (Oko 53-67 posto prema različitim istraživanjima). Anketa nad oko 400 žena otkriva da ima mnogo razloga za praktikovanje glumljenja orgazma, kao što je osećaj nesigurnosti zbog moguće seksualne disfunkcije, povećanje uzbuđenja ili jednostavno želja da se završi sa ludiranjem u spavaćoj sobi.

Oko 10% žena ima problema sa postizanjem orgazma

Problem u doživljavanju orgazma se naziva anorgazmija. Može nastati iz mnogo razloga – fizičkog, psihičkog ili situacijskog. Neke žene dožive anorgazmiju iako su pre toga doživljavale.

Muškarci nisu jedini koji imaju ejakulaciju

Ejakulacija i kod muškaraca i kod žena je odvojena fizička funkcija od orgazma. Dok se ove obe pojave kod muškaraca deršavaju u isto vreme, procenjuje se da 10-50% žena takođe ejakulira fluid tokom orgazma.

Orgazam se nekada koristio kao „lek“ za histeriju

Vekovima, histerija je bila sveobuhvatni termin za ženske probleme kao što su nesvestica, nervoza ili iritantnost. Lekari su nekada koristili orgazam za lečenje histerije zbog toga što se mislilo da se njime oslobađaju ženski toksični fluidi.

Vežbe abdominalnih mišića teoretski mogu dovesti do orgazma

Iako je ideja o orgazmu bila doneta samo na osnovu datuma vršenja vežbi i to najmanje unazad do Alfreda Kinseja (Alfred Kinsey) nije mnogo istraživanja urađeno na tu temu. Studija iz 2011 sa Indiana Univerziteta prikazuje anketu urađeno nad 124 žene, koje su navele da su doživele orgazam tokom vežbanja i otkriva da vežbe abdominalnih mišića i podizanje težine su bili zapravo orgazmični.

Žene ne moraju nužno imati teže vreme postizanja orgazma

Orgazam kod žena je generalno drugačiji nego kod muškaraca, ali to ne znači da zaslužuje reputaciju problematičnijeg. „Mnoge žene imaju veoam pozudane (ponavljajuće) šeme za uzbuđivanje i doživljavanje orgazma“ kaže Kellogg-Spadt. Ipak, ženama obično treba duže vreme da dožive orgazam – obično oko 20 minuta – i generalno zahteva eksternu stimulaciju, pre nego samo internu.

Sa godinama žene, orgazam se češće dešava

Prema Nacionalnoj anketi o seksualnom zdravlju i ponašanju, među ženama od 18-59 godina, starije godine su povezane sa većom verovatnoćom nastanka orgazma tokom masturbacije. Tu nije bilo značajne promene u smislu šanse za orgazam sa partnerom.

Niko nije sasvim siguran zašto žene doživljavaju orgazam

Sa evolucionarne tačke, razlog za muski orgazam je jasan, ali razlog za ženski orgazam još uvek nije jasan (ako uopšte i postoji). Najčešća hipoteza o tome zašto žene doživljavaju orgazam uključuje taj da je to možda povezano sa plodnošću, da jača vezu sa partnerom ili poboljšava izbor partnera za seksualni čin.

Vaginalni orgazmi su retkost

Tokom 50-ih godina prošlog veka, delo Seksualno ponašanje kod žena koje je napisao Kinsej, navodi da većina žena ne doživljava orgazam samo putem samog seksualnog čina penis-vagina. „Ova stavka nije nova, ali i dalje nagađamo o njoj“ rekao je istraživač seksa Džoselin Wentland (Jocelyn Wentland) vanredni profesor  u Školi psihologije na Univerzitetu u Otavi (Scool of Psychology, Ottawa University). Ona kaže da naše dugogodišnje predrasude –gde su muškarci oni koji obezbeđuju seksualno zadovoljstvo, a žene se ne pitaju uopšte šta žele – često ide u tom pravcu u kojem smo sposobni koristiti ovakav stav u potpunosti.

Spoljna stimulacija je ključ ženskog orgazma

Žene uglavnom doživljavaju orgazam onda kada im je klitoris stimulisan. To se može raditi ručno, oralno, vibratorom ili u određenim seksualnim pozama, kao što je klečeći položaj (doggie style) ili kada je žena u krilu muškarca. Čak i sa odgovarajućom stimulacijom, zapamtite da većina žena i dalje treba određeno vreme da doživi orgazam.

Aksioznost je neprijatelj br. 1 za orgazam

Svi znamo da stres može loše uticati na seks, tako da pokušavanje da se žena zadovolji seksualnim činom je slab izbor. Većina žena nema višestruki orgazam, a mnogima treba i mnogo vremena da bi doživele i jedan. Jeste to divno potruditi se udovoljiti svojoj partnerki, samo treba imati na umu da različite žene seksualno zadovoljstvo doživljavaju na različite načine. „ To predivno prihvatanje od strane partnera jeste ono što potiče slobodno samoizražavanje žene“ kaže Kellogg-Spadt. 

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj