Facebook

Home / Ljubav i Sex / Da li su Vaše navike u vezi zdrave?

Da li su Vaše navike u vezi zdrave?

Ljubav i Sex
Nameštaj | Ljubav i Sex | Da li su Vaše navike u vezi zdrave?
Da li su Vaše navike u vezi zdrave?

Ključne stvari koje ljudi u srećnim vezama rade na različite načine

 

Reakcija Vašeg partnera na teške situacije mnogo govori o tome hoće li ta veza potrajati

Svaki par ponekad mora da se uhvati u koštac sa ozbiljnim sitiacijama. Ono što razdvaja ludo zaljubljeni par od onih koji su jako daleko od katastrofe u vezi jeste upravo stvar kako se nose sa tim ozbiljnim situacijama. „Glavna razlika između srećnog i nesrećnog para jeste u tome što nesrećan par ne poseduje sposobnosti ni znanje kako izaći iz teške situacije, kaže Džejn Grir (Jane Greer) dr.nauka, kreator medijskog komentara „ Otkrivanje istine sa dr. Džejn Grir“ i autor „Šta o meni?Izbacite sebičnost iz Vaše veze. „Kada se pojave izazovi, obično su praćeni besom i ljutnjom. Srećan par zna kako se pruža podrška jedno drugom i kako svaki problem podneti i rešiti kao tim.“ Dalje u tekstu donosimo informacije o tome kako srećni i nesrećni parovi različito reaguju na nekoliko teških situacija.

 

Jedno od partnera je izgubio posao

Srećan par: Partneri se počinju međusobno optuživati. Jedan partner postaje i kritički nastrojen, kaže Grir. Ali pitanja kao „Kako si mogao/mogla da dozvoliš da se to dogodi? Ili „ Zašto nisi znao/znala da će se to dogoditi?“ pokazuju nedostatak empatije – tako da umesto da se par rasterećuje rešavanjem problema, on se samo dodatno komplikuje.

Srećan par: Oba partnera su veoma emotivni jedno ka drugom. „Pretpostavimo da ste izgubili posao“, laže Grir. „Vaš partner će reagovati na pozitivan način, pun podrške. Prvo, on/ona će saopštiti da saoseća sa razočarenjem kroz koje prolazite“. Sledeće, ponudiće Vam pomoć na bilo koji način. Bilo da se radi o tome da „doterate“ svoj CV u cilju traženja novog posla ili ponude da potraži ljude koji bi Vam mogli pomoći, ali svakako će pokušati da preuzme deo odgovornosti tako da se ne osećate da je sve na Vama.

 

Neko flertuje sa Vašim partnerom

Nesrećan par: Sumnja se veoma lako pojavi kod parova koji ne veruju jedan drugom. „Ako se nalazimo u nesrećnoj vezi, postajemo ljubomorni, optužujemo partnera da Vas vara s nekim, postajemo nepoverljivi ili provokativni“ kaže Grir. Takođe, često se nalazimo i u takvom stanju da odbijamo da poslušamo bilo koje objašnjenje mogućeg flertovanja.

Srećan par: Čak i ako se osećate veoma neprijatno u prisustvu nekoga ko otvoreno flertuje sa Vašim partnerom, ako se nalazite u srećnoj vezi ovakva situacija je može učiniti još snažnijom. „Srećan par će shvatiti flertovanje kao šansu za pojačanje intimnosti“ kaže Grir. „Reagovaćemo u stilu „Videla sam /video sam to i to..Na svu sreću, ja sam jedini / jedina koji/koja te ima!“ Umesto gubljenja razuma od besa, potrebno je preusmeriti tu seksualnu energiju u vlastitu vezu.

 

Njegovi / njeni roditelji Vas ne poštuju – ili vice versa

Ovo stvarno može dovesti do raspada veze. „Ako Vas majka Vašeg momka/supruga ne voli, on bi zanemario Vaše osećaje i stao na stranu svoje majke“ kaže Grir. Tražiće od Vas da činite stvari zbog kojih se osećate veoma neprijatno, npr. da pozovete svekrvu iako znate već u startu da se time neće rešiti problem. „Smatraće da ste Vi odgovorni i imaće bezrazložna očekivanja prema Vama u smislu da se slažete u potpunosti sa svim onim što njegova majka smatra ili zahteva“ kaže Grir.

Srećan par: Parovi u jakim vezama rešavaju ovaj problem kao tim. „Ako Vas njegova majka ne voli, on će Vam objasniti da mu je žao zbog njenog ružnog ponašanja, da i njega to čini nervoznim“ kaže Grir. Predložiće da sa njegovom majkom razgovarate zajedno ili će on razgovarati s njom u Vaše ime. „Znaće da ovu situaciju prihvati kao veoma uznemiravajuću“ ističe Grir.

 

Ako ne volite najboljeg prijatelja svog partnera

Nesrećan par: Ako smatrate da mu je najbolji prijatelj ljigavac, to ćete svom partneru istaknuti ko zna koliko puta. „Svaki put kada on spomene ime te osobe, Vi se žalite i govorite „Opet on?“kaže Grir. Takođe, moguće je da posanete i ljubomorni i krenete sa zahtevima koji ograničavaju Vašeg partnera u vremenu provedenom sa njegovim drugarom. I dalje ćete se suprotstavljati tom njegovom prijatelju, što nikako nije put ka ostvarivanju srećne veze.

Srećan par: Ako organski ne podnosite njegovog najboljeg druga, iskreni ste ali i puni razumevanja. „Objasnićete da Vam se ne dopada njegov najbolji drug, ali da Vam je drago što imate čvrstu vezu koja Vašem partneru omogućava da se oseća dobro“ kaže Grir. „Takođe, slobodno kažite da ne želite biti prisutno kada njih dvojica izlaze, a Vaš partner će to poštovati. „Poanta priče nije u žrtvovanju Vaše sreće za njega, nego podrška prijateljstvu dok usput postavljate i određene granice na mesto što Vas lično održava zadovoljnom.

 

Vaš i njegov libido nisu usklađeni

Nesrećan par: Ako neko nije seksualno zadovoljan, odmah će okriviti drugu osobu za loš odnos. „Kao opravdanje se nameće teorija da jedna osoba u stvari odbija drugu stranu“ kaže Grir. Najzad, optuženi partner će se osećati loše, kao da se nešto loše desilo s njim jer nije bio raspoložen ili da nije bilo prostora za shvatanje i prihvatanje njegovih potreba.

Srećan par: Da ponovimo, biti srećan par ne znači ostati miran na stvari koje Vam smetaju. U odnosu u kojem jedna osoba ne ostvaruje onoliko seksa koliko želi, ona će to svom partneru objasniti, ali će i dalje saosećati sa svojim partnerom. „ Važna stvar koju srećan par ovde čini jeste pravljenje plana kada bi sledeći put mogli biti zajedno“ kaže Grir. „ Princip „Ok, ako ne sada, onda kada?“ jeste pristup koji pomaže da partneri deluju kao tim“.

 

Jedan partner je radoholičar

Nesrećan par: Vaš partner će zahtevati da počnete ranije dolaziti kući i ljutiće se ako se tako ne ponašate. „Partner će se možda istresati na Vas tako što će pronalaziti banalne stvari koje ga ljute, kao što je npr. nepripremljen ručak“ kaže Grir. „Pronaći će način kako da pokaže svoj bes i ljutnju, rečima i delom.“

Srećan par: Ako ste željni karijere na poslu, vaš partner može biti razočaran, ali na kraju će razumeti Vašu želju. „Objasniće Vam kako se on oseća zbog Vašeg celodnevnog rada, ali će takođe biti i veoma ponosan na Vas jer ste vredni“ kaže Grir. Možete napraviti plan za ostvarivanje slobodnog vremena, ponudiće Vam pomoć u tome na sve moguće načine, a i razgovaraćete o tome kada se može očekivati da u doglednoj budućnosti prestanete toliko da radite“.

 

Partner se razboleo

Nesrećan par: Ako Vam se partner razboli, to će kod Vas izazvati ljutnju. Takvo osećanje se uglavnom izražava nedavanjem nikakve podrške ili povlačenjem u sebe. „Znam jedan par gde je muškarac imao problema sa kičmom“ kaže Grir. „Žena je bila toliko besna što je on bio stalno u krevetu jer ne samo da nije radio ono što je do tada uobičajeno obavljao, nego je sada to sve ona sama morala da radi.“ Dok je sa jedne strane razumljivo da takvo stanje postaje prilično opterećujuće, ljutnja i bes na taj način ne pomažu učvršćivanju Vaše veze. A posebno ne pomaže onome ko je bolestan.

Srećan par: „Srećan par će razgovarati o bolesti i razumeti problem koji sada imaju oba partnera“ kaže Grir. „Bolesna osoba će pokazati zahvalnost za sve što partner radi za njega/nju.“ I naravno, zdrav partner treba da pokaže razumevanje da je bolesnom partneru sada ni malo nije lako.

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj