Facebook

Home / Lepota i estetika / Zubni implanti - da li su zaista neophodni

Zubni implanti - da li su zaista neophodni

Lepota i estetika
Nameštaj | Lepota i estetika | Zubni implanti - da li su zaista neophodni
Zubni implanti - da li su zaista neophodni

Njihovom ugradnjom u viličnu kost vraćamo joj funkciju, kaže prof. dr Milan Jurišić direktor Klinike za oralnu hirurgiju Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

 

“Šta je implant? To je sprava, naprava od veštačkog materijala koja se ugrađuje u organizam, u živo tkivo. Implant može da zameni koleno, to je i srčana proteza, kao i zubna. Glavna svrha zubnih implanta jeste da nadoknade izgubljene zube”, kaže dr Milan Jurišić.

 

Objašnjava da gubitkom zuba, kost, odnosno deo vilice praktično gubi svoju funkciju i kao svaki organ koji gubi svoju funkciju on polako nestaje, smanjuje se, atrofira. Kada se pacijentu uradi mobilna proteza ona predstavlja opterećenje za kost što doprinosi njenom ubrzanom gubitku.

 

“Tako nam dođu pacijenti koji su deset, petnaest ili dvadeset godina nosili protezu bilo totalnu ili parcijalnu i nakon toliko godina praktično od tog dela kosti gde su bili zubi nije skoro ništa ostalo. S njima imamo najveći problem kako ih rehabilitovati, ugraditi implante ako to žele. S druge strane, najveći i najbolji je biološki razlog i opravdanje za ugradnji implantata.

 

Ugradnjom implantata u kost viličnu mi njoj vraćamo funkciju. Evo, izneću još primera iz prakse. Često nam dolaze mladi pacijenti, osamnaest, dvadeset godina i izgubili su zub a susedni zubi su zdravi. Da bi se nadoknadio taj zub trebalo bi dva susedna, potpuno zdrava obrusiti a jednom obrušen zub ne može da se regeneriše. Postavljam svakom pitanje, da li biste vi svom detetu brusili okolne zube ili postavili jedan implant koji se ugradi i na njemu se napravi zub koji nedostaje,” ističe doktor Jurišić.

 

Školjka kao zub

 

“Nećete verovati u doba Maja, zatim u Egiptu postojali su pokušaji da se nadomeste izgubljeni zubi i usade nekako u kost. Maje su pokušavale delovima školjke da nadoknade zub. Postoje podaci da su u Egiptu pokušavali da rade transplantacije zuba, vadili su ih robovima i onda pokušavali da ih usade faraonima i vlasteli.

 

Pokušaja je bilo i pre dvesta, trista godina ali je krajem pedesetih godina grupa istraživača u Geteborgu sa prof. Dr P.I.Branemarkom radila projekat za Švedsku vladu, kako reaguje organizam na strana tela koja se u njemu nalaze. I kao sva velika otkrića i to je bilo slučajno. Stavljali su neke komorice da posmatraju in vivo krvotok kod eksperimentalnih životinjica, čak su i u svoju kožu istraživači stavljali da to posmatraju.

 

Kad su završili eksperiment hteli su to da izvade i nisu mogli. To je sraslo u kost. Shvatili su ako je urađeno od odgovarajućeg materijala, ako pacijent dovoljno miruje kost će praktično prerasti površinu oko tog metala, neće moći da se odvoji od te kosti. I to je standard i danas u implantologiji, da se implant integriše u živu kost, u živo okolno tkivo.

 

Današnja implantologija je u stvari praktično nastala iz potrebe da se pomogne ljudima koji su imali i ponajveći problem. Najveći problem u protetici jeste donja totalna proteza gde usled nestanka kosti nemamo odgovarajuću podlogu na kojoj ona može da stoji stabilno i zadovoljavajuće.

 

Kod takvih pacijenata su bili indikovani implanti i Bronemark, rodonačlenik savremene implantologije je upravo radio sa takvim pacijentima zbrinjavajući one koji nisu imali drugo rešenje. Ja sam imao u mojoj karijeri pacijente kod kojih je ostao kao mali prst debljine sve od donje vilice i ništa više nemaju. Oni ne samo da nemaju stabilnu protezu, oni imaju i druge probleme, bolove ili utrnutost usne zato što proteza pritiska nerv koji je sad došao na površinu vilice”, ističe prof. dr Milan Jurišić.

 

Objašnjava da ugradnja implanta zavisi od volumena kosti, odnosno visine onoga što je ostalo posle vađenja zuba, od širine tog grebena jer je cilj da implant celim svojim obimom i dužinom bude potopljen u kost i od kvaliteta kosti.

 

Kada ugraditi

 

“Tu postoji nekoliko ravnopravnih teorija. Prema jednoj implant treba ugraditi odmah kada se zub izvadi i odmah u tu alveolu postaviti implant. Postoji tzv. odložena, posle šest do osam nedelja. Zašto se čeka? Neće se stvoriti kost za to vreme ali će desni, meka tkiva zarasti. Postoji i kasna implantacija a to je kada prođe više od šest meseci, kada se stvorila nova kost i onda se postavlja praktično u zdravu kost implantat.

 

Pacijentima uvek kaže da ugradnjom implanta čuvaju okolne zube. Dakle, ko može sebi da priušti ugradnju implanta sačuvaće svoje zdrave zube. Veoma je važno pre ugradnje obaviti dobar razgovor sa pacijentom i ostvariti dobru saradnju. Nije uvek jednostavno objasniti prosečnom pacijentu kako implant funkcioniše i šta može da očekuje. Susrećemo se i sa problemom nerealnog očekivanje pacijenta. Sve u svemu, danas je estetika podjedano važna kao i funkcija. Takođe, pacijenti bi trebalo da znaju da je implantologija metoda koja ima uspešnost 98 posto.

 

Ugradnja se uglavnom skoro uvek radi iz dve faze. Prvo se ugradi implant, koji izgleda kao jedan šrafčić. To je kao kada ukucate šraf u zid. Implant miruje, krvni sudovi urastaju, ćelije se lepe na površinu implanta i on praktično bude kao zaliven u kost. Period mirovanja je potreban, od dva tri meseca, do nekih četiri do šest u zavisnosti od kvaliteta kosti, veličine. Naravno, naprave se privremeni zubi, zatim trajni i pacijent se pouči o održavanju higijene”, kaže doktor.

 

Higijena, higijena

 

“Komplikacije mogu biti hiruruške zbog nepovoljnih uslova, zbog loše tehnike, infekcije posle ugradnje implantata, njegove nedovoljne stabilnosti. Takođe, privremene proteze mogu da oštete implante i moramo da obučimo pacijente kako da ih nose, kako da čiste usta, važan deo postoperativne nege je i kontrola pacijenta. Najvažnije je obučiti pacijenta da održava higijenu. Ne treba zaboraviti da je većina tih ljudi izgubila svoje prirodne zube zbog loše higijene.

 

Ako su prirodni zubi izgubljeni zbog loše higijene implanti će takođe biti izgubljeni zbog loše higijene. Zato je obuka važan deo priče o implantima. Takođe, pacijenti često pitaju da li mnogo boli a kada sve prođe najčešće kažu, kako smo se nadali dobro smo se udali. Intervencija se radi uglavnom u lokalnoj anesteziji a na zahtev pacijenta ili pak preporuku lekara može se raditi i u opštoj anesteziji. Bol može da traje par sati nakon operacije, damo anelgetike i kažemo da uzimaju po potrebi.

 

Bol je individualan osećaj i različit od pacijenta do pacijenta. Otok kontrolišemo, preporučujemo hladne obloge, određenu vrstu ishrane i održavanje higijene, obavezne kontrole,” kaže o zubnim implantima doktor Jurišić. Konstatuje da u Beogradu pacijenti mogu da dobiju najkvalitetnije implante.

 

Govoreći o ceni konstatuje: ”Objašnjavam na primeru automobila. Imate nešto što je brendirano i što je jako dobro i poznato, to su fimre koje pomeraju granice, daju maksimalan kvalitet. Imate i ono što je drugo po kvalitetu i nešto što ne bih ni komentarisao. Od toga zavisi cena ali zavisi i od toga koliko je delikatna intervencija, koliko je vremena utrošeno. Značajan deo čini ono što mi ulažemo u našu opremu i znanje. Znanje ima jako visoku cenu. Svaki od tih implantanata ima garanciju. Jednom kad sam ga ugradio ja odgovaram za to.”

 

Portal Farmacija & Medicina – zubni implanti, zdrav život, lečenje, prevencija, farmaceutske kompanije, lekovi, preparati, suplementi, savršeno zdravlje, lepota i estetika, estetska hirurgija, ordinacije, klinike, bolnice, stomatološka, ginekološka, oftamološka ordinacija, žensko i muško zdravlje, nega kože, zdrava ishrana, dijeta, alternativna medicina, fitness, bolesti, roditelji i deca, bebi svet, duh i telo, psihologija, vesti iz medicine i farmacije... 

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj