Facebook

popusti & akcije kuponi

Home / Lepota i estetika / Veće grudi pomoću matičnih ćelija

Veće grudi pomoću matičnih ćelija

Lepota i estetika
Nameštaj | Lepota i estetika | Veće grudi pomoću matičnih ćelija
Veće grudi pomoću matičnih ćelija

Popunjavanje praznina sopstvenim masnim tkivom, uzetim na mestu gde je postojao višak i podvrgnutim specijalnoj „doradi”, poklanja bujan dekolte i bez ugrađivanja silikonskih proteza.

 

Znamo da je raskošno poprsje postalo želja, da ne kažemo opsesija današnjih žena. Od svih intervencija, estetska plastična hirurgija dojke (mastoplastika), narodski rečeno povećanje malih grudi, uz liposukciju je ubedljivo najtraženija „popravka”. Pa, ako ubacivanje silikonskih proteza ostaje jedan od načina koji se najčešće primenjuju, put krče i druge, manje invazivne tehnike. Jedna od najinovativnijih i najprirodnijih predviđa korišćenje matičnih ćelija uzetih od same osobe i ponovo presađenih.

Igraju samo „odrasle”

Matične su one ćelije koje još nisu specijalizovane za obavljanje određene funkcije u organizmu. Kad se govori o matičnim ćelijama u estetskoj medicini, ne misli se na one embrionalne zvane „totipotentne” zato što imaju najveći razvojni potencijal i u stanju su da udahnu život svakoj vrsti ćelija, a ni one iz koštane srži ili pučane vrpce (multipotentne) koje se pretvaraju u crvena i bela krvna zrnca ili krvne pločice.

Misli se, međutim, na odrasle matične ćelije prisute u organima i tkivima, kao što su koža i masne naslage, i nazvane „unipotentne” jer daju život samo jednom tipu ćelija. Odrasle matične ćelije prisutne su u organizmu celog života kako bi obnavljale organe i tkiva i po potrebi delovale kao moćni „sistem za reparaciju”. Najnovija istraživanja su pokazala da je masno tkivo izuzetno bogato odraslim matičnim ćelijama koje, izolovane i ponovo presađene, pokreću snažan proces regeneracije na mestu događaja.

Evolucija lipofilinga

Inovativni metod za „prirodno” povećanje grudi stiže iz Sjedinjenih Američkih Država. Reč je o tehnici koja se zasniva na lipofilingu. O čemu je reč? O uzimanju rezervnog masnog tkiva sa mesta gde ga ima najviše, najčešće stomaka i butina, i popunjavanju „praznina”, s tim što su u ovom slučaju rezultati spektakularniji. Zahvat počinje blagom liposukcijom masnih naslaga iz kojih se izoluju matične ćelije. Tako izdvojene, biće ubrizgane zajedno sa salom, ali u znatno većoj količini, tamo gde je potrebno uvećanje.

Salo „obogaćeno” matičnim ćelijama mnogo je kvalitetnije od onog koje se ubacuje običnim lipofilingom, što garantuje upečatljiviji i trajniji rezultat.

Broj veće za mesec dana

Povećanje volumena primeti se odmah, ali za skladno oblikovanje dojke mora da prođe izvesno vreme. U početku se javlja blagi otok, a krajnji rezultat vidljiv je posle mesec i po dana. Grudi se na taj način povećavaju za 1 do 2 broja, ali seansa posle tri-četiri meseca (neophodno vreme da se učvrsti rezultat) može da se ponovi – i tako sve do postizanja željenog volumena.

Rezultat ostvaren novim metodom je trajan: salo puno matičnih ćelija aktivira proces revaskularizacije zone i tu se nastanjuje kao da je deo samog tela. To je razlog što podleže prirodnim fizičkim promenama: sa starenjem ili naglim mršavljenjem, dojke povećane na ovaj način gube čvrstinu i volumen.

Za jagodice i zadnjicu

Tehnika popunjavanja salom obogaćenim matičnim ćelijama koristi se za popravku svih volumena tela, dakle ne samo grudi već i gluteusa i jagodica, o zahvatima za podmlađivanje lica i šaka da ne govorimo. Uspešno se primenjuje i u rekonstruktivnoj hirurgiji: važno je ispuniti „kratere” koje ostavljaju ožiljci, čirevi ili fizičke povrede. Što se više rupa zatvara, više sala se „usisava”, što znači da i sam zahvat postaje složeniji i teži. Posledično variraju i cene: za značajniju hiruršku intervenciju, kao što je povećanje grudi ili zadnjice, treba izdvojiti od 7.000 do 15.000 evra.

Prednosti tehnike

Estetska plastična operacija grudi radi se u onoj vrsti anestezije koja najviše odgovara zahtevima pacijentkinje: često je dovoljna i lokalna ili epiduralna (obe s umirujućim dejstvom). Zahvat, međutim, ima i druge prednosti.

Neinvazivna tehnika. – Uvećanje grudi matičnim ćelijama ne zahteva upotrebu skalpela već samo specijalnih tankih cevčica (mikrokanula) za vađenje i ubrizgavanje masti. Rezultat je potpuno odsustvo straha i bola, za vreme i posle hirurškog zahvata.

Nema rizika odbacivanja. - Masno tkivo i presađene matične ćelije deo su samog organizma, pa ne postoji ni najmanja šansa da bi ih organizam mogao odbaciti.

Rezultat je prirodan. – Za razliku od silikonskih proteza, masno tkivo preuzima unutrašnju građu tkiva u koje je ponovo usađeno, pa su grudi potpuno prirodne na pogled i dodir (tkivo ima istu mekoću kao ostatak dojke).

Ne ostavlja ožiljke. – Primenom nove tehnike ostaje tek nekoliko malih ožiljaka tamo gde je ulazila kanula, i oni skriveni u kožnim naborima. Zahvaljujući tome, postoperativni bol sveden je na minimum, bez ozleda ili krvarenja. Sam zahvat se izvodi u režimu dnevne bolnice.

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj