Facebook

Home / Lepota i estetika / Načini da fino ostarite

Načini da fino ostarite

Lepota i estetika
Nameštaj | Lepota i estetika | Načini da fino ostarite
Načini da fino ostarite

Starenje je neminovan proces koji je specifičan za svakog čoveka. Svakodnevno se proučavaju faktori koji dovode do usporavanja odnosno ubrzavanja ovog procesa.

 

Postoji veliki broj metoda koje će sprečiti prevremeno starenje kože a neke od tih procedura mogu ga značajno odložiti.

Pilinzi


Svaka osoba stvara milione mrtvih ćelija na svom licu. Gotovo ih je nemoguće ukoniti rutniskim čisćenjem lica. Nežni mehanički pilinzi do dva puta nedeljno je od pomoći u procesu uklanjanja dela izumrlih ćelija.

Zahvaljujući eksfolijaciji, koža dobija poruku da stvara nove, mlade ćelije na površini, zbog čega postaje providnija i ujednačenog tena. Nažalost ovakvi procesi nisu dobri za suvu kožu jer je dodatno isušuju.

Mesečni hemijski pilinzi ili procesi mikrodermoabrazije od strane obučene osobe su više nego preporučljivi. Koža je stimulisana da stvara nove ćelije a sistem koji regeneriše kožu ujedno stvara nove molekule kolagena i elastina. Sa pilinzima koži se omogućava da bolje upije serume i aktivne supstance koje se koriste u svakodnevnoj nezi.

Za suvu kožu ne preporučuju se pilinzi sa voćnim kiselinama zato što je dodatno isušuju, već pilinzi sa trihlorsirćetnom kiselinom.

Kreme sa zaštitnim faktorom


Ultravioletno zračenje UVA/UVB je faktor broj jedan u preranom starenju kože. UVA zračenje uzorkuje gubitak kolagenih i elastičnih vlakana, koža postaje istanjena i naborana.

Oštećenje kapilara uzrokovano sunčanjem vidi se tek kroz nekoliko godina sa nastankom opuštanja kože. UVB zračenje uzrokovaće opekotine i pojavu fleka.

Kremovi za lice sa zaštitom od UV zračenja treba da su širokog spektra i UVA i UVB, sa zaštitnim faktorom spf 30 a treba ih nanositi i leti i zimi.

Masaža i fizička aktivnost


Stres je važan faktor kada se govori o oštećenju kože. Nasuprot smehu koji ima višestruko pozitivno dejstvo na zdravlje, stres bilo fizički, emotivni ili intelektualni donosi niz negativnih posledica. Hormoni stresa kortizol i adrenalin su okidači rosacee, psorijaze i herpesnih infekcija, pa zbog toga odlažu period zarastanja rana.

U hroničnom stresu smanjuje se mogućnost adekvatnog imunološkog odgovora a stimuliše proizvodnja enzima koji uništavaju kolagen i elastin i smanjuju regeneraciju ćelija. Nastaju upale na koži, crvenilo, preosetljivost, ekcemi, psorijaza.

Fizička aktivnost i masaža stimulišu proizvodnju endorfina i neutrališu visoku količinu hormona koji se proizvode u stresu.

Savremeni kozmetički tretmani podrazumevaju obaveznu masažu lica uz korišćenje različitih antioksidativnih seruma i maski. Takvi tretmani predstavljaju negu kože lica i opuštanje koje traje obično oko sat vremena.

Dovoljno vremena da se zaboravi na stres tokom svakodnevnih aktivnosti.

Manje slatkiša
Previše slatkiša stvara veliku količinu insulina i dovodi organizam u stanje slično stresu. Ukoliko uopšte ne jedete slatkiše ili se samo povremeno zasladite, vaša koža će najverovatnije biti jedra i gipka. Mnogo voća i povrća daje koži adekvatnu zaštitu od UV zračenja i negativnog uticaja slobodnih radikala.

Popunjavanje kontura lica hijaluronskom kiselinom
Iako tokom godina dobijamo na kilaži, masni jastučići na licu se tope kao sastavni deo procesa sterenja. Tako se gubitkom jagodica dobija umoran izlaz lica, bez obzira na to koliko dnevno spavate. Podočnjaci se pojačavaju, pojavljuju se tamne linije ispod njih. Obrazi dobijaju višak u delovima gde je najizražajnija sila zemljine teže.

Za popunjavanje istopljenih delova lica koriste se razliciti fileri. Preporuka je da budu prirodni, u te svrhe se najviše koristi hijaluronska kiselina. Ona stvara volumen i značajno hidriraju kožu. Daju mogućnost da se dopuni u zavisnosti od potreba na godišnjem nivou, bez bojazni da ćete izgledati lošije ako prestanete da je koristite.

Mezoterapija


Čvrstina kože se gubi sa njenim istanjivanjem tokom starenja. Malim ubodima tokom mezoterapije ili terapije dermorolerima (valjak velicine 1cm sa stotinama jedva vidljivih iglica) stimuliše se kože mikrooštećenjima. Aktiviraju se fibroblasti, ćelije koje su odgovorne za zarastanje rana ali i za proizvodnju kolagena,oporavljaju kožu dajući joj tonus i elastičnost.

Jedrina kože popravlja se i ultrazvučnim tretmanima, radiofrekvencom i laserima. Mana procedura je što se moraju ponavljati na godišnjem ili tromesečnom nivou.

Svakodnevna nega


U svakodnevnoj nezi treba koristiti preparate sa hijaluronskom kiselinom, retinolom, mlečnom kiselinom i vitaminom C. Cena vaše kreme ne znači i apsolutni kvalitet. Potrebno je adekvatno negovati barijeru kože u zavisnosti od tipa kože i godina.

I dalje postoji velika polemika oko aktivnosti supstacni koje se koriste u kremama. Zaštitni površni sloj kože je takav da ne dozvoljava velikim molekulima antioksidanasa da prodru do slojeva kože odgovornih za njen kvalitet. To je nažalost razlog što kućna nega ne može učiniti da se koža podmladi, ali je vrlo značajna u očuvanju hidratacije kože.

Da bi se „sat vratio unazad“ potrebna je pomoć obučenog dermatologa ili plastičnog hirurga.

 

Portal Farmacija & Medicina – mezoterapija, starenje, zdrav život, lečenje, prevencija, farmaceutske kompanije, lekovi, preparati, suplementi, savršeno zdravlje, lepota i estetika, estetska hirurgija, ordinacije, klinike, bolnice, stomatološka, ginekološka, oftamološka ordinacija, žensko i muško zdravlje, nega kože, zdrava ishrana, dijeta, alternativna medicina, fitness, bolesti, roditelji i deca, bebi svet, duh i telo, psihologija, vesti iz medicine i farmacije... 

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj