Facebook

popusti & akcije kuponi

Home / Lepota i estetika / Peglanje bora za početnike

Peglanje bora za početnike

Lepota i estetika
Nameštaj | Lepota i estetika | Peglanje bora za početnike
Peglanje bora za početnike

Imate li problem sa finim tankim linijama oko usana koje ne odlaze ni kada prestanete da se smejete? Možda su vaš problem više brazdice na čelu koje se vide i kada niste namršteni ili braon tačkice i jake mrlje na obrazima od dugogodišnjeg izležavanja na suncu?

 

Tendencija lica da ostari nosi sa sobom i činjenicu da vas nikakve kreme ili više sati spavanja ne mogu podmladiti. Ljudski razlozi (i načini) da okrenu svoj biološki sat u nazad su brojni, od veće udobnosti u sopstvenim telima do „ostajanja u igri“ u svetu koje poslovno dosta više okrenut mlad(olik)ima. Sve se više odustaje od podizanja i plastičnih operacija lica jer su preskupe, predug je oporavak i postoji bezbroj rizika od komplikacija.

Zbog toga se danas pribegava manje invazivnim načinima „dorađivanja“ koji su pristupačniji i time primamljiviji. Injekcije botulinum toksina tipa A, poznatijeg pod imenm Botoks, je i dalje najrasprotranjeniji način „peglanja“ bora na čelu i obrvama. Inovacije u tehnoligiji popunjavanja bora su Juvederm i Restilan koji su idealni za usne i popunjavanje „smejalica“.

Nekima je primamljivije ubrizgavanje masti sa drugih delova tela jer je to sopstveni prirodni materijal. Laserski tretmani ukljanjaju staračke pege i ožiljke a hemijski pilinzi tope oštećene spoljne slojeve kože, poboljšavajući teksturu i tonus. Ovakvi tretmani imaju trajanje od samo nekoliko meseci ali zato koštaju svega nekoliko stotina dolara po odlasku kod lekara a ceo proces traje koliko i pauza za ručak. Injekcije i sredstva za popunjavanje lica „mogu odložiti podizanje ili operaciju lica za 10 do 20 godina“, po rečima Džone Šaknai, šefa Medicinsko-farmaceutske korporacije, stvaraoca Restilana i Disporta, konkurenata već izvikanog Botoksa.

Neki plastični hirurzi su se priklonili trendu manje invazivnih metoda nalik injekcijama, da bi možda kasnije sproveli pacijente u svet hirurgije. Poneki hirurzi mlađim pacijentima nude i mini-podizanja i osobama sa manjim opuštanjima kože, koristeći male rezove koji samo učvršćuju kožu.

„Problemi sa kožom najranije nastaju u 20-im godinama i to oštećenjem izazvanim suncem“, po rečima profesora dermatologije Ričarda Glogoa, Univerzitet Kalifornije, San Francisko. Osobe u 30-im i 40-im uglavnom imaju problem sa „borama u pokretu“, ono što dr Glogo objašnjava da se primećuje pri smejanju a koje se leče injekcijama koje popunjavaju kožu. Do svojih 50-ih godina, već se pojavljuju „bore u mirovanju“, duboke linije poput brazdi koje se primećuju i na licu bez posebne ekspresije. U ovom poodmaklom stadijumu je potrebna terapija lica injekcijama u kombinaciji sa laserskom.

Marijan Nortington, dermatolog na Univerzitetu Alabama, Birmingam, kaže da neretko pokušava sa različitim procedurama sa svojim pacijentima kako se problemi javljaju kroz vreme. Ponekad koristi laserske tretmane da bi uklonila bore i braon fleke u kombinaciji sa Botoksom da bi popunila „smejalice“. „Kod mene dolaze osobe sa izuzetno izraženim takmičarskim duhom u poslu, osobe koje žele da izgledaju što je mlađe moguće, a da niko ne može da primeti šta su zapravo uradili sa licem“, kaže dr Nortington.

Botulinum toksin reaguje tako što blokira nervne signale koji kontrahuju mišiće i njegovo dejstvo traje oko 4 meseca. Restilan i Juvederm su na bazi hijaluronske kiseline, prirodnog šećera iz kože koji apsorbuje vodu i ponaša se kao jastuk koji čuva volumen i strukturu lica ili usana. Skulptra, još jedno od sredstava za popunjavanje je na bazi polilaktidne kiseline, može dodati volumen dubokim prevojima u koži (nekada se koristio isključivo u lečenju šupljina u licima pacijenata obolelih od side). Sve vrste injekcija za popunjavanje kože nose rizik od modrica, ugrušaka, lokalnih infekcija i ožiljaka, a botulinum toksin može oštetiti i obliže mišiće. Takođe, pacijentima može biti pogrešno savetovana terapija laserom kada je njihov problem zapravo samo gubitam volumena. Savetuje se da se pronađe odgovarajući regostrovani lekar specijalista u oblasti, i da se podrobno ispitaju posledice i dugoročna nega.

Sa previše plastičnih operacija može doći do preterivanja – previše botoksa može licu da ti paralisan izgled, bez facijalne ekspresije, dok previše injekcija može licu i usnama dati naduven i veštački izgled.

Dejvid Hildago, plastični hirurg iz Njujorka kaže da je viđao osobe nakon preterivanja u korišćenju injekcija da se okreći manje tradicionalnijim načinima podmlađivanja lica.

Sem Hamra, plastični hirurg iz Dalasa, kaže da ljudi zaista preteruju u korišćenju i troškovima za podmlađivanje, da na kraju godine nema nikakvog efekta jer su rezultati kratkotrajni a lica su im uništena. Mnogi od njegovih pacijenta se okreću trajnijim metodama, dok neki podležu podizanju lica u mlađem dobu da bi se samo „dorađivali“ u godinama koje dolaze.

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj