Facebook

popusti & akcije kuponi

Home / Lepota i estetika / Opadanje kose - kako da sačuvate savršenu kosu?

Opadanje kose - kako da sačuvate savršenu kosu?

Lepota i estetika
Nameštaj | Lepota i estetika | Opadanje kose - kako da sačuvate savršenu kosu?
Opadanje kose - kako da sačuvate savršenu kosu?

Stres, loša ishrana i hormonske promene mogu izazvati opadanje kose. Kako to sprečiti?

 

Mislite da gubitak kose pogađa samo muškarce ili žene u menopauzi? Razmislite ponovo.

Više od trećine žena starosti od 25 do 35 godina može da pati od ovog oboljenja, a među njima je i Elin Nordegren, bivša gospođa Tajgera Vudsa. Stresovi i napori života u 21. veku mogu se smatrati glavnim krivcima.

„Žene vode neverovatno stresne živote, sa pritiscima koji nisu postojali u vreme njihovih predaka“, objašnjava triholog dr Besam Farjo.

„One moraju da održe uspešnu karijeru i da ostvare ulogu supruge, majke i domaćice. Telo reaguje na stres tako što proizvodi više slobodnih radikala, koji izazivaju razna oštećenja, a u nekim slučajevima, dešava se i da kosa počinje da opada.“

Postoje i drugi razlozi zašto je prerano opadanje kose prisutnije u poslednje vreme: pogubna ishrana, nizak nivo gvožđa, hormonske promene nakon trudnoće i izvesni lekovi mogu takođe da imaju uticaj.

Geni s druge strane imaju svoju ulogu – ako je vaša majka ima tanju kosu od vas, onda ste i vi pod rizikom. Za ženu, gubitak kose može da ima ogroman uticaj na psihu.

„U našoj kulturi, kosa je povezana sa ženstvenošću i seksualnom privlačnošću,“ kaže psiholog Linda Papadopulos. „Živimo u društvu koje pridaje izgledu neverovatan značaj tako da on postaje jedan od glavnih faktora koji doprinosi našem samopouzdanju.“

Svi prirodno gubimo između 50 do 100 vlasi dnevno. Ko još nije izvlačio zamršenu kosu iz četke ili iz cevi u kupatilu. Ali u kom trenutku bi trebalo da potražimo pomoć?

„Najjednostavnije način da procenite da li kosa preterano opada je da ako vidite više dlaka nego što vam inače opadne tokom dana, u periodu od najmanje mesec dana, kada je perete, češljate ili pravite frizuru,“ kaže stručnjak Filip K Kingsli.

Veoma malo lekara je potpuno specijalizovano za savetovanje o oboljenjima u vezi sa kosom, tako da bi bilo najbolje potražiti trihologa za pregled i dijagnozu ako primetite da vam se kosa primetno proredila.

I poznate ličnosti imaju ove probleme. Elin Nordegren je priznala da joj je dosta kose opalo kada je bila pod stresom zbog mnogobrojnih afera njenog muža Tajgera Vudsa.

Na sreću, rešenje može da bude jednostavno kao i regulisanje vaše ishrane „Kosa se sastoji od proteina, tako da je važno da povećate unos mesa, ribe i jaja,” kaže Kingsli.

Vitaminski dodaci mogu da pomognu ponovni rast kose. Ishrana koja pomaže pri nedostatku gvožđa je takođe efikasna.

Analiza krvi može da pokaže da li imate nedostatak gvožđa – ako je ispod normale, uzimanje tableta gvožđa ili zeleno povrće poput kupusa, mahunarki i crvenog mesa može da podstakne rast kose.

Ako izmene u ishrani ne rešavaju problem, postoji nova generacija tretmana koja vam može obnoviti kosu. Tretman francuskog doktora Veronika Simona za obnavljanje vlasišta kose je sačinjen tako da deluje na gubljenje kose izazvano stresom i medicinskim razlozima.

Uključuje masažu glave maskom napravljenom od dvadesetčetvorokaratnih zlatnih nanočestica i esencijalnih ulja, sa unošenjem vitamina i minerala u vlasi mezoterapijom (serije mikro-injekcija u vlasi) da bi se pomoglo folikulima da se “probude” i da se poboljša rast. Ovo treba uraditi u pet serija.

Ingrid Sindicic, šezdesetogodišnjakinja u penziji, bila je podrvrgnuta hemoterapiji koja je za posledicu ostavila nejednak rast kose.

„Imala sam četiri tretmana kod dr Simona i moja kosa je počela da raste prilično brzo. Raste podjednako i uravnoteženo, a to je ono čemu sam se nadala.”

Drugi način je „Drakula terapija”, stimulišuća serum terapija za gubitak kose dr Danijela Sistera. Bočice sa krvlju pacijenta se isušuju i rastavljaju na crvene krvna zrnca, čist serum i trombocite.

Nakon što se dodaju vitamini i amino kiseline, serum se ubrizgava u vlas. Karen Vong, tridesetdvogodišnji advokat se obratila dr Sisteru kada je shvatila da je razlog što joj se kosa proređuje - stres.

„Posle petog tretmana, pečat na mojoj glavi je počeo da nestaje, a nova kosa je mnogo jača.”

Ipak, ovi tretmani su skupi, tako da prvo možete pokušati sa šamponima, kao što su LA Science Follicle Stimulating Shampoo (14, 50 funti, la-science.co.uk). Možete redovno masirati glavu koristeći ejuverdičko ulje (14,95 funti, pukkaherbs.com) koje takođe čini čuda.

Nemojte očajavati ako vaša kosa postane razlog za tugu – postoje tretmani koji vam mogu pomoći da sprečite opadanje.

 

Portal Farmacija & Medicina – zdrav život, lečenje, prevencija, farmaceutske kompanije, lekovi, preparati, suplementi, savršeno zdravlje, lepota i estetika, estetska hirurgija, ordinacije, klinike, bolnice, stomatološka, ginekološka, oftamološka ordinacija, žensko i muško zdravlje, nega kože, zdrava ishrana, dijeta, alternativna medicina, fitness, bolesti, roditelji i deca, bebi svet, duh i telo, psihologija, vesti iz medicine i farmacije... 

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj