Facebook

popusti & akcije kuponi

Home / Lepota i estetika / Razotkrivene tajne mladolikosti

Razotkrivene tajne mladolikosti

Lepota i estetika
Nameštaj | Lepota i estetika | Razotkrivene tajne mladolikosti
Razotkrivene tajne mladolikosti

Svaki dan svom telu, kroz hranu, priuštite izvore vitamina i antioksidanasa koji sprečavaju nestanak kolagena u koži a vraćaju joj elastičnost.

 

Preporuke stručnjaka o vođenju zdravog života, pravilne ishrane i nege, kao i fizičke aktivnosti kao glavnih mogućnosti za produženje životnog veka, za sve nas najčešće je „mrtvo slovo na papiru“. Međutim, sujeta je stanje svesti koje čoveka natera da načini čuda. Doktor Nikolas Perikone u svojoj knjizi „Hrana za večnu mladost“ ističe: „Kada ljudi čuju za mogućnost radikalnog uticanja na sopstveni izgled, smanjivanja i sprečavanja nastanka dubokih bora i opuštanja kože... tada njihovo interesovanje naglo raste. Iako se na nju često gleda kao na plitku karakternu crtu, taština je zapravo jedan od najvećih izvora motivacije i nikakva količina podučavanja o zdravlju ne može da se uporedi sa njenom podsticajnom silom“. Po mišljenju stručnjaka, dobro je što je tako jer naš izgled nije samo stvar estetike ili fizičke privlačnosti.

 

BORE

 

Lice je ogledalo našeg života i naših navika, ali, danas se i genetika može kontrolisati

 

Neke bore nam govore da smo imali težak život, neke da smo proveli mnogo vremena na suncu, neke otkrivaju da starimo, a neke da smo nasledili crte lica od bake ili dede. Genetika jeste presudna, ali za lepo, glatko i zategnuto lice u četrdesetim najviše je zaslužna pravilna ishrana, redovna nega kože, ali i izbegavanje štetnih navika kao što su pušenje, alkohol i preterano izlaganje suncu, upozoravaju dermatolozi. Stručnjaci tvrde da i položaj tela pri spavanju, takođe, značajno utiče na stvaranje bora na licu. Spavanje u pojedinim položajima tela smatra se neprijateljem mladolikog izgleda. Ovo se posebno odnosi na period zrele ženske dobi jer što je koža starija, sve je teže „ispeglati“ bilo kakva ulegnuća nastala od spavanja.

 

Naučnici danas ističu da postoji 1.500 gena koji određuju u kojoj dobi će se na licu pojavljivati prvi znakovi starenja – bore. Takođe, tvrde i da koža stari na osam različitih načina, a svaki kontroliše jedna grupa gena. Duboko unutar ćelija kože nalaze se geni koji proizvode proteine, a oni se mogu naći na njenoj površini. S godinama, proteini mladosti se smanjuju. Važan faktor pojave bora jeste kolagen, protein koji koži daje strukturu. Količina kolagena se

godinama smanjuje, zbog čega koža gubi elastičnost i čvrstoću,

i zato pri odabiru preparata za negu lica birajte one koji sadrže ovaj protein. Bore će ublažiti i hijaluronska kiselina ili vitamin C koji vezuje kolagen, ali, u procesu protiv starenja dobro će vam doći i voće i povrće bogato vitaminima koje će zaštititi kožu lica i celog tela.

 

PIGMENTACIJA

 

Pojava tamnih fleka na licu ili telu češće se javlja tokom letnjeg perioda i pravi je kozmetološki problem

 

Pojava prvih bora nije jedini znak starenja kože. Oko 30. godine moguće su i promene pigmentacije. Ten postepeno počinje da gubi porcelanski izgled i na njemu se, vremenom, pojavljuju tamnije fleke, odnosno veće ili manje mrlje na koži. Te propratne pojave pigmentacije najčešće nazivamo „staračkim flekama“ koje nastaju zbog povećane proizvodnje i neredovnog čuvanja i zadržavanja melanina u površinskim ćelijama kože.

 

Pigmetacija je najčešće povezana sa hormonskim “uslovima” tako da se tamnije fleke na koži obično mogu videti na trudnicama, ženama koje koriste kontraceptivne pilule ili se pridržavaju neke hormonske terapije. Dermatolozi pigmentaciju predstavljaju kao površnu, hroničnu, povratnu gljivičnu infekciju. Smatra se čisto kozmetološkim problemom i ne predstavlja veliki i značajan problem kada se sagledava opšte zdravstveno stanje organizma.

 

Fleke se najčešće javljaju po telu i licu i imaju boju od bele, preko boje bele kafe, crvenkaste, do braon. Izazivač promena je Pityrosporum ili Malassezija fufur. Može zahvatiti sve delove tela, izuzev dlanova i tabana, ali u tropskim predelima se može javiti i na ovim “lokacijama”. Pigmentacija kože se najčešće javlja tokom letnjih meseci i nije karakteristična za područja sa hladnom klimom.

 

ROZACEA

 

Stanje kože koje ne trpi mnoge faktore iz spoljašnje sredine, stres, uzbuđenja, alkohol...

 

Rozacea je pre stanje nego hronično oboljenje kože koje se manifestuje crvenilom i proširenim kapilarima koji se najčešće javljaju na centralnim delovima lica, i to u periodu između 40. i 50. godine. Bolest počinje pojavom prolaznog crvenila na nosu i obrazima, a ređe na čelu i bradi. Preko autonomnih nervnih završetaka u koži stimulansi poput UV zračenja, promena spoljašnje temperature, začinjene hrane, alkohola, vrućih napitaka, stresa, uzbuđenja... dovode do naglog širenja kapilara i otoka tkiva uz crvenilo. Kada se to ponavlja, kapilari postaju trajno prošireni, pa je crvenilo stalno, a krvni sudovi se vide na površini kože. Ova neprijatna promena na koži počinje pojavom prolaznog crvenila na nosu i obrazima, a ređe se javlja na čelu i bradi. Od rozacee češće pate žene nego muškarci kod kojih se, na primer, može videti uvećanje mekih tkiva. Osobe svetle puti češće su „žrtve“ ove kožne bolesti. Prve znake rozacee prepoznaćete tako što se u ranoj fazi javlja u vidu crvenih vena na obrazima ili nosu, a koje podsećaju na sitnu paukovu mrežicu. Rana faza roazecee prepoznaje se i po prolaznom crvenilu lica koje nastaje posle ulaska sa hladnog u toplu prostoriju, konzumiranja vrlo začinjene hrane, toplih napitaka ili posle izlaganja suncu. Upotreba kozmetičkih preparata u slučaju rozacee postaje ograničena jer koža reaguje crvenilom i osećajem peckanja na većinu preparata.

 

U kasnijoj fazi koža postaje upaljena i crvena, a mogu da se pojave i akne. Savetuje se izbegavanje uzimanja alkoholnog pića, izlaganje sunčevim zracima, kao i konzumiranje vrelih napitaka. Ponekad i emocionalni stres i uzbuđenje može da pogorša promene na koži. Rozacea se teško leči, ali danas su popularni laseri i IPL aparati koji mogu prolazno da smanje crvenilo kod ranijih faza rozacee.

 

OPUŠTENA KOŽA

 

Odumiranje ćelija + gubitak elastičnosti + tonusa + čvrstine = opuštena koža

 

Opuštenoj koži nedostaju elastičnost i tonus, a lice sa ovakvim tipom kože ima izražajne bore jer ćelije kolagenskih vlakana vremenom polako propadaju, koža gubi elastičnost i čvrstinu i postaje mlohava. Opuštena koža zahteva negu koja deluje kao intenzivan „šok“ tretman za poboljšanje tonusa. Takvi kozmetički preparati snažno oporavljaju i štite DNK kože, obezbeđujući dubinsku regeneraciju kožnih tkiva i imaju dugotrajan efekat popunjavanja, čime se dodatno stimuliše proces samoobnavljanja ćelija „iznutra“. Njihov zadatak je i da spreče opuštanje tkiva i zaštite kožu od spoljnih uticaja. Hijaluronska kiselina pospešuje formiranje novih vlakana kolagena i elastina, dugoročno ojačavajući potpornu strukturu kožnih tkiva. Tretman vitaminom C je, na primer, namenjen suvoj, neravnoj i opuštenoj koži. Redukuje fine linije i bore, pomaže i da se uklone pege i fleke, podiže opuštenu kožu, obezbeđuje joj elastičnost i čvrstinu. Sastojci iz prirode umnogome će vam pomoći da očuvate kožu što duže mladolikom. Ekstrakt crvenog grejpfruta, na primer, ima jako antioksidantno dejstvo i efikasno je antiaging sredstvo. Ulje divlje ruže bogato je nezasićenim masnim kiselinama i blagotvorno je za kožu, lecitin - lipozom iz sojinog ulja prenosi aktivne materije u dublje slojeve kože, dok vitamin E sprečava prevremeno starenje i ublažava bore.

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj