Facebook

Home / Lepota i estetika / Idealna lepota - Ruskinje lepše od Brazilki

Idealna lepota - Ruskinje lepše od Brazilki

Lepota i estetika
Nameštaj | Lepota i estetika | Idealna lepota - Ruskinje lepše od Brazilki
Idealna lepota - Ruskinje lepše od Brazilki

„Idealna lepota” je spoj arapske i ruske krvi, pomalo kosookih lepotica, naravno visokih i tankih, kaže profesor dr Miodrag Colić, šef Katedre za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Fizički izgled, preciznije „lepota”,nije hir naše epohe već rezultat iskonske potrebe za dopadanjem. Kad odlučimo da promenimo red i raspored koji nam je podarila priroda, tada smo u rukama estetskih hirurga čija je profesija začeta još pre četiri hiljade godina u drevnoj Indiji kada su urađene prve rekonstrukcije nosa.

Kroz vekove su postavljani različiti kriterijumi, svoje prste u standarde lepote umešali su bogovi sa Olimpa, Mikelanđelo i Da Vinči...A plastični hirurzi su kroz istoriju samo pratili trendove...

Prema dr Colićima, braći hirurzima Miodragu i Milanu, nema ravnodušnih. Tokom dve i po decenije prakse u plastičnoj, rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji prate ih poverenje i poštovanje. Uz njih je armija zahvalnih i zadovoljnih pacijenata.Ali, na drugoj strani, ima i skeptika i zlonamernika.

„To je cena koju plaćamo, ali zbog koje mnogo više trpi sama struka”, kaže profesor dr Miodrag Colić, šef Katedre za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Medicinskog fakulteta u Beogradu,i tvrdi da nema sile koja može da ga natera da politizuje i profesiju žrtvuje partijskoj pripadnosti, niti postoji bilo šta što u njemu može da ugasi želju za stručnim usavršavanjem.

„Ima mnogo više važnijih stvari na koje mogu da budem ponosan: na činjenicu da sam obučio mnogo mladih kolega koji već imaju svoju praksu, da imamo dobru estetsku hirurgiju i da je 36 naših lekara zaslužilo da bude primljeno u Međunarodnu asocijaciju plastičnih i estetskih hirurga (ISAPS), čiji sam generalni sekretar.”

Zato dr Colić, koji je godinamabio predsednik našeg udruženja za plastičnu hirurgiju i isto toliko na čelu Klinike za plastičnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, ističe da je u ovom trenutku veliki uspeh osnivanje srpskog udruženja za rekonstrukciju dojke. 


„Ponosan sam jer sam okupio eminentne hirurge iz ove oblasti. Gubitak dojke posle operacije tumora predstavlja veliki psihofizički hendikep za ženu s kojim ona ne može lako da se pomiri. Nažalost, onkolozi nemaju ni vremena ni mogućnosti da se bave rekonstrukcijom dojke pa je naša želja da preko Fonda za socijalno osiguranje ženama ponudimo kompleksan program koji bi se realizovao na državnim i privatnim klinikama. Ako novca ima za druge operacije u inostranstvu, onda socijalno treba da obezbedi sredstva i finansira i rekonstrukciju dojke i ženama vrati samopouzdanje.”

A koji su pravci plastične i estetske hirurgije danas, kakvi su trendovi, kako izgledaju lice i telo 21. veka, kako se podmladiti uz minimalno invazivnu hirurgiju i sa što manje rizika – hirurzi mogu da čuju na kongresima, seminarima...Tamo gde dolaze vrhunski majstori iz Brazila, Meksika i SAD, dr Colić je jednak među jednakima... Već drugi mandat ga biraju za generalnog sekretara Međunarodnog udruženja za plastičnu i estetsku hirurgiju, a kao jedini naš hirurg član Američkog udruženja za estetsku i plastičnu hirurgiju on prvi sazna novosti. Na ovogodišnjem kongresu u Vašingtonu održao je predavanje o svojim dugogodišnjim iskustvima iz oblasti transfera masnog tkiva radi korekcija na licu.

„Ovom tehnikom moći će da se radi i rekonstrukcija dojke i to sopstvenim masnim tkivom, obogaćenim STEM ćelijama. Ali, u svim tim novinama najvažnija je sigurnost pacijenta i to je imperativ. Ispunjavanje niza standarda propisanih u Americi uslov je da se dobije ta, praktično, licenca kvaliteta i nivoa sigurnosti (Surgical Facilities Resources Accreditation) koju je dobila naša klinika.”

Kod nas se najviše traži povećanje grudi i usana, kaže dr Colić i ukazuje da među pacijentima ima sve više muškaraca. Oni su ranije činili 5 odsto klijenata, dok ih je danas već 10 do 15 procenata. Odlučuju se za korekcije na licu, ali i rešavanje problema ćelavosti koji se radi uz pomoć specijalnog robota čime se skraćuje vreme transplantacije. Aktuelno je i lečenje preterane gojaznosti neoperativnom metodom postavljanja silikonskog balona u želucu čime se sprečava prekomerno unošenje hrane i u periodu od šest meseci gubi od 15 do 21 kilogram.

„Pojam lepote kod muškaraca poslednjih godina prilično se promenio jer oni žele da imaju ravan stomak pa, tako, i mladi ljudi dolaze na liposukciju, zatezanje lica, korekciju kapaka. Kada je reč o našim ženama, povećanje grudi i usana još je na prvom mestu što je rezultat estradnog trenda.”

Međutim, sve je više običnog sveta koji želi da „nešto učini za sebe”. Mlade devojke sa izrazito malim grudima sve češće dolaze na kliniku sa željom i molbom da dobiju lepo, normalno poprsje.

„Pacijent koji zna šta hoće preduslov je za dobru intervenciju ali se, neretko, naša viđenja lepog i normalnog razilaze. Neke pacijentkinje traže, plaču, mole pa onda i zahtevaju nesrazmerne grudi ili usne. Kad ih odbijem, one odu kod drugog hirurga i zato na ulicama ima toliko žena za pačijim usnama.”

Pored svoje profesije, dr Colić ne krije ni strast prema poeziji i putovanjima. Zbirku pesama je već objavio, a sada sprema knjigu putopisa iz 190 zemalja koje je obišao i o kojima će, kaže, govoriti kroz svoje lično viđenje lepote, kulture i onoga što je u njima doživeo.

„Upravo sam se vratio iz Uzbekistana, s prvog centralnoazijskog kursa estetske hirurgije. Domaćini su bili veoma radoznali da čuju sve što je novo, najviše o dostignućima u intervencijama na grudima i telu. U tom podneblju lica dugo ostaju lepa, ali grudi i telo traže ulepšavanje. Uostalom, svaka sredina ima svoje zahteve, svoju tradiciju pa i fetiše lepote.”

A šta je „idealna lepota”?

„Spoj arapske i ruske krvi, pomalo kosookih lepotica, naravno visokih i tankih. Dakle, ruska orijentalna lepota koja je neuporedivo lepša od brazilske. Jer, tu nema hirurgije kao u Brazilu ili Kolumbiji gde sam na plažama bio zatečen talasima silikona i spreda i pozadi.”

Zato dr Miodrag Colić ženama poručuje: Budite lepe iznutra. Jer, „ženska lepota se ne meri kubicima silikona”.

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj