Facebook

popusti & akcije kuponi

Home / Lepota i estetika / Estetska hirurgija: potreba ili luksuz

Estetska hirurgija: potreba ili luksuz

Lepota i estetika
Nameštaj | Lepota i estetika | Estetska hirurgija: potreba ili luksuz
Estetska hirurgija: potreba ili luksuz

Estetska hirurgija pruža ljudima zadovoljstvo, čini ih sigurnijim, kaže primarijus Dr Milan Colić specijalista opšte hirurgije Specijalne bolnice za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju.

 

„Estetska hirurgija pruža zadovoljstvo ljudima. Neki ljudi su nesigurni u sebe, neki ne vole svoj izgled, nešto im smeta i žele da se promene. Ako će biti zadovoljniji zbog svog fizičkog izgleda zašto da to ne promene. Naravno, ne može sve da se reši estetikom. Možda smo kao društvo, planeta, civlizacija poremetili neki redosled i možda više pridajemo važnost estetici ali je to ipak važan faktor, zapravo sve važniji. Jeste da je lepota iznuta, da se projektuje ali i na ono spolja moramo da obratimo pažnju“, kaže Dr Colić.

Koreni – dosežu u duboku prošlost, pominje se stari Egipat, Rim, Indija. Setimo se vremena kada su lopovima sekli noseve a onda su ih lekari prišivali. Bazični principu su ostali isti. Naravno, treba li to reći, tehnika je uznapredovala.

Plastična i rekonstruktivna hirurgija su osnovne a estetska je vrh ledenog brega. Plastikos znači vajati, rekonstruisati. Ova vrsta hirurgije je izuzetno korisna kada se radi o raznim vrstama anomalija, bilo urođenim ili stečenim, posle raznih udesa, bolesti. Rekonstruktivna hirurgija ima dodira sa svakim delom tela i svakom granom medicine.

Rekonstruktiva hirurgija u Srbiji, za razliku od razvijenih i bogatih zemalja, nije tako razvijena. Govoreći recimo o operacijama posle malignih oboljenja kod žena Dr Colić kaže: „Nekako je još uvek prisutno mišljenje, važno je da imaš živu glavu na ramenima, nije važno da li imaš dojku. A znamo da je zbog toga dolazilo do razvoda brakova, depresija. Tako Fond odobri operaciju za 300 ili 500 žena a trebalo bi je uraditi na nekoliko hiljada. Dakle, rekonstruktivna je neophodna a kad se već radi treba da bude i esetetska“, kaže Dr Colić.

Estetska se nadovezuje na plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju.

Najčešće se estetskom hirurgijom operišu uši, nos, grudi, lice.

Lice, može se operisati uvučena brada, nos, očni kapci, klempave uši. Mogu se podizati obrve, raditi transplantacija kose, liposukcija vrata, liposukcijau lica. Najčešće se radi face lifting, zatezanje i podizanje opuštenih tkiva lica i vrata.

Grudi se mogu povećavati i smanjivati, može se raditi korekcija asimetrije dojki, rekonstrukcija dojke, ginekomastija, hirurgija dojki kod transeksualaca.

„Povećanje grudi traje jedan sat a smanjenje četiri sata. Daleko je zahtevnije i delikatnije raditi operaciju smanjenja u odnosu na povećanje“, kaže Dr Colić. Povećanje grudi košta između dve i tri hiljade evra.

Savet, oparacije nosa i grudi ne bi trebalo raditi pre osamnaeste godine.

Telo, može se zatezati i oblikovati celo telo što se zove total body lifting, može se zatezati nadlaktica, stomak, raditi korekcija zadnjice, podebljavanje potkolenice ili liposkulptura tela što znači preoblikovanje tela uklanjanjem masnih naslaga sa raznih delova tela.

Žene se mnogo češće odlučuju na estetske operacije.

Muškarci čine 20, 25 posto pacijenata. Najčešće rade transplantaciju kose, korekciju opuštenih kapaka, face lifting, zatezanje stomaka. ” Mnogo su delikatniji kao pacijenti, mnogo se više plaše i teže odlučuju od žena. Pohvaljujem nas muškarce jer smo napredovali. U početku estetske hirurgije pacijenti su bile žene i nula posto muškaraca”, ističe Dr Colić.

Godišnje doba, ranije su se operacije u estetskoj hirurgiji radile uglavnom u julu i avgustu. A onda se shvatilo da godišnji odmor nije baš idealno vreme za hirurgiju. Danas se najviše radi s proleća.

Oporavak, traje prosečno od dva do sedam dana i tada se čovek vraća u funkciju radne sposobnosti. “Ako je operacija rađena na stomaku ili grudima pacijent može posle par dana da počne da funkcioniše. Ako je na licu ili je veća ili je organizam stariji onda traje malo duže. Ljudsko tkivo nije drvo i pitanje je kako će koji organizam da odgovori. A pacijenti različito reaguju. Neki su žive hodajuće reklame a neki ne žele ni za živu glavu da kažu da su bili na operaciji”, govori dr Colić.

Reakcije mogu biti i negativne kada pacijenti nisu zadovoljni svojim novim izgledom. “Morali smo da postanemo i psilholozi, da pokušamo da predvidimo koji pacijent može praviti probleme. Neko dođe, hoće da operiše nos, uradi to jednom, pa drugi put. Onda dolazi i kaže da je nezadovoljan a vidite da se nos slaže sa konturom lica i da on zapravo projektuje svoje probleme na fizički izgled. Pokušavamo onda da ih odgovorimo da rade operacije. Evo još primera, dolaze recimo devojke koje žele prevelike usne iil grudi i mi to odbijamo da radimo. Odbijamo da radimo ako znamo da će nešto biti ružno ili da se mogu javiti problemi nakon nekog vremena.

Estetska hirurgija je veoma ozbiljan posao i težak. Pričamo dosta sa pacijentima, govorimo im o operaciji, eventualnim rizicima, moraju da znaju šta ih očekuje a mi da znamo njihova očekivanja i da li se podudaramo. Najbolje prođu oni koji kažu nešto bi želeli da promene, nezadovoljni su sobom. Mi moramo da se držimo pravila da najmanjom intervencijom postrignemo najveći efekat. To je prvi postupalat svake hirurgije. Objašnjavamo pacijentu šta se može uraditi, koji su rezultati i koliko će koštati. Pacijenti potpsuju da pristaju na interveniciju. U Americi se svaki razgovor snima. To štiti i lekare i pacijente. Kod nas počinju takođe da se snimaju razgovori i ja to odobravam. Mi fotografišemo pacijenta pre i posle operacije. Dobra dokumentacija je prevencija problema“, kaže Dr Milan Colić.

Ekonomska kriza nije uticala na smanjenje broja pacijenata u klinikama gde se radi plastična, rekonstruktivna i estetska hirurgija. „Pre desetak godina kada je sekretarica u Americi počinjala da radi mesečno je odvajala deo plate kako bi za desetak godina mogla da ode na operaciju. Morala je to da uradi jer joj je za vratom disalo mnogo novih i mlađih kandidatkinja. Dakle, ima profesija gde je estetski izgled veoma važan. Bilo je tako u Americi a došlo je i kod nas,“ ističe Dr Milan Colić, dodajući da se posle tih intervencija čovek oseća jače, bolje, samopouzdanije.

Zabluda, kad jednom počnem da se operišem onda ću to morati stalno. „Nije tačno da morate da istu operaciju ponavljate više puta. Zavisi od kvaliteta kože, nege posle operacije, starenja. Naravno, vremenom sve ima tendenciju da pada, uši, nos, grudi, koža stari i za očekivanje je da će gubiti na kvaliltetu. Ali to su normalni procesi i zato je tu estetska hirurgija da čoveku povrati samopuzdanje, osećaj zadovoljstva“, konstatuje Dr Colić.

 

Portal Farmacija & Medicina – zdrav život, lečenje, prevencija, farmaceutske kompanije, lekovi, preparati, suplementi, savršeno zdravlje, lepota i estetika, estetska hirurgija, ordinacije, klinike, bolnice, stomatološka, ginekološka, oftamološka ordinacija, žensko i muško zdravlje, nega kože, zdrava ishrana, dijeta, alternativna medicina, fitness, bolesti, roditelji i deca, bebi svet, duh i telo, psihologija, vesti iz medicine i farmacije... 

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj