Facebook

popusti & akcije kuponi

Home / Lepota i estetika / Botoks - omiljeni otrov planete

Botoks - omiljeni otrov planete

Lepota i estetika
Nameštaj | Lepota i estetika | Botoks - omiljeni otrov planete
Botoks - omiljeni otrov planete

Nekog podmladi, a nekog toliko ojadi da mu sud isplaćuje odštetu od 15 miliona dolara! Presuda američke porote, koja je prvi put kaznila moćnu farmaceutsku kompaniju, ponovo je razbuktala polemike o zloupotrebi najtraženijeg „peglača bora“.

 

Ovih dana, u Americi postoji jedna osoba koja se pojavila na više naslovnih strana od predsednika Baraka Obame i njegove supruge Mišel. Zove se Šarla Helton, ima 47 godina i živi u Oklahoma Sitiju gde je zaposlena kao specijalistkinja ginekologije i akušerstva u lokalnoj bolnici. Ona je prva žena koja je dobila bitku protiv farmaceutskog giganta, proizvođača inkriminisanog leka za peglanje bora – čuvenog botoksa. Ovaj slučaj ponovo je razbuktao rasprave o (zlo)upotrebi botulinskog otrova u estetskoj hirurgiji, toliko glasne i žestoke da ministarstva zdravlja u bogatim zemljama užurbano najavljuju nove studije i procene.

 

Odšteta: 15 miliona dolara!

 

U julu 2006. dr Šarla Helton odlučila je da primi nekoliko injekcija botoksa kako bi se oprostila od prvih bora na čelu. Posle izvesnog vremena, počele su nevolje. Žena je imala blokadu disanja, bolele su je ruke i noge, bila je delimično oduzeta i nije više mogla da hoda. Simptomi su bili toliko teški da je napustila posao i počela da obilazi lekare. Dijagnoza nije ostavljala mesta sumnji: Šarla ima botulizam, bolest uzrokovanu hranom koja sadrži toksin klostridium botulinum tip A, isti od kojeg se pravi najtraženiji estetski preparat na svetu.

 

Presavila je tabak i tužila multinacionalnu kompaniju, ubeđena da je upravo njihov „lek“ uzrok svih njenih patnji. Ovih dana stigla je i presuda. Porota je osudila korporaciju zbog „nemarnosti“ (na pratećem listiću nije pisalo da tretman može imati neželjena dejstva i uzrokovati bolest) i naredila da se Heltonovoj isplati naknada štete. Presuda je izazvala nemalo čuđenje u Sjedinjenim Američkim Državama – ovo je prvi put da se porota okrenula protiv farmaceutskog diva.

 

„Sad je bar svima jasno s koliko opreza treba rukovati botulinskim otrovom“, izjavio je advokat Heltonove Rej Čester. „Ko god je nadrljao kao moja klijentkinja, imaće hrabrosti da progovori o tome. Botoks nije protein kako ga zovu njegovi proizvođači. Ljudima treba otvoreno reći da je to što im se ubrizgava neurotoksični sastojak“. Advokatski tim tužene kompanije uložio je žalbu. „Botoks ne izaziva botulizam“, tvrde oni. „A presuda koja je doneta nespojiva je s naučnim dokazima o svestranoj delotvornosti našeg leka“.

 

Upitan šta misli o američkoj presudi, poznati italijanski hirurg-dermatolog Antonino Di Pjetro rekao je:

 

- Nadam se da je to prvi korak u raščišćavanju stvari. Poslednjih godina, „bockanje“ je postalo ne samo moda nego i manija. Ne želim da izigravam moralistu: svako ima pravo da bude lep i mlad, ali kad je u pitanju zdravlje, ne smemo potcenjivati rizik i minimizirati posledice.

 

Je li botulinski toksin stvarno opasan?

 

- To je lek – kaže profesor. – A svaki lek može imati neželjena dejstva, nijedan nije izuzetak. Pre svega, uvek se treba obratiti iskusnom lekaru. I – nipošto ne preterivati s dozama, iako to nije jednostavno. Ne znaju svi da botoks stvara zavisnost: organizam proizvodi antitela protiv toksina koji, da bi dao lifting-efekat, mora da se koristi u sve većim količinama, što može da bude problematično.

 

Ubod paralizuje mišiće

 

Poznato je da su bore strah i trepet za žene svih uzrasta, posebno one horizontalne na čelu i u korenu nosa i vertikalne između obrva. Upravo te bore, koje nastaju mimikom lica i ne mogu se izbeći, rešavaju se direktnim ubrizgavanjem malih doza specifično obrađenog botulinskog toksina, čime se iz funkcije izbacuju određeni delovi nekih mišića. Pacijent(kinja) posle toga više ne može visoko da podigne obrve, ali ne buni se: čelo je opet glatko, zategnuto, bez brazdi i tragova vremena.

 

Botulinum ili botoks? Iako protagonistkinje estetske medicine, ove dve reči nisu sinonimi. Botulinum je uobičajeni naziv za toksin koji proizvodi bakterija (Clostridium botulinum), za ljude najopasnija u kobasicama i konzervama. Reč je o vrlo opasnoj supstanci koja blokira mišiće i umrtvljuje emocije. Posledica je botulizam, akutno trovanje koje uzrokuje respiratornu paralizu.

 

Botoks je, međutim, marka, komercijalni naziv leka koji se dobija iz botulinskog toksina i već godinama koristi u estetskoj medicini za brisanje bora nastalih ponavljanjem istih pokreta i prirodnim procesom starenja.

 

Jasno je, dakle, da je u celoj ovoj priči o botoksu potreban maksimalni oprez. Po italijanskom zakonu, na primer, lek sme da se ubrizga samo u centralni deo čela. Nema injekcija u zonama kao što su uglovi očiju, usta ili vrat – praksa koja je, sudeći po jadikovkama na sajtovima i blogovima, u drugim zemljama uveliko rasprostranjena. Isti zakon strogo propisuje da injekcije može da daje samo lekar dermatolog ili estetski hirurg u vrhunski opremljenoj ordinaciji, što znači da su tretmani kozmetičara, medicinskih tehničara i nestručnog osoblja u spa i velnes centrima koji niču kao pečurke posle kiše - ilegalni.

 

Otrov lepote

 

U Holivudu nema takvih restrikcija: „otrov lepote“ tamo teče u potocima! Kolumnista londonskog „Independenta“ nedavno je napisao: „U Holivudu je, evo već čitavu deceniju, gluma usporena i smišljeno zatrovana bakterijom klostridium botulinum. Nedavno sam gledao užasno loš film braće Koen i nisam se mogao oteti utisku da ima nečeg živog i uzbudljivog u igri glavnih glumaca: Tomi Li Džons, Havier Barden i Džoš Brolin. Tek posle pola sata shvatio sam šta je posredi. Svi su slobodno pomerali lica i koristili mimiku!“.

 

Zašto je novinaru to bilo čudno? Zato što većina glumaca u većini filmova danas ima isti zabezeknuti izraz, bez nagoveštaja bilo kakve emocije. Okean botoksa i kolagena ušprican je u najslavnija lica na planeti! I dok se kod pomenute trojice može uočiti svaki treptaj, vodeći holivudski superstarovi postali su voštane figure i pre ulaska u Muzej Madam Tiso. Nije to slučaj samo sa Melani Grifit, koja izgleda kao prizor iz noćnih mora Salvadora Dalija, to je slučaj i sa najbolje plaćenim zvezdama. Nikol Kidman, koja je tvrdila da nema bore zato što lice neguje dečjim sapunom, obećavala je pre deset godina velika dela. Danas je „zaleđena“ u prividu perfekcije, a njeno lice ne može ništa. „Plakala je kad je primala Oskara, ali ništa se na tom licu nije pomerilo“, primetio je čuveni holivudski „plastičar“ dr Martin Braun.

 

Alfred Hičkok jednom je rekao: „Najveći specijalni efekat je ljudsko lice u gro planu“. Bakterija je taj efekat surovo eliminisala: nema šanse da u krupnom planu vidite „botoksirana“ lica Silvestera Stalonea, Kim Katral, Kortni Koks, Madone, Šer, Mikija Rurkija, Elizabete Harli... I dok su holivudske zvezde pod sve većim pritiskom da ostanu mlade i zgodne, sve je više kozmetičkih zahvata koji im lica pretvaraju u maske komedije ili tragedije. A kome je, uopšte, do glumca koji ne može da pomeri lice? „Ne bih imala ništa protiv botoksa, utoliko pre što primećujem da su mi bore svakog dana sve dublje“, rekla je Dženifer Aniston novinarki „Voga“. A vodeći njujorški plastični hirurg joj je poručio: „Ako čekaš do četrdesete da počneš s botoksom, znaj da ti je pobegao i poslednji voz!“.

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj