Facebook

Home / Deca i roditeljstvo / Simptomi kod dece koje ne biste smeli ignorisati

Simptomi kod dece koje ne biste smeli ignorisati

Deca i roditeljstvo
Nameštaj | Deca i roditeljstvo | Simptomi kod dece koje ne biste smeli ignorisati
Simptomi kod dece koje ne biste smeli ignorisati

Simptomi kod dece

Kada se kod dece javljaju određeni simptomi, oni su uglavnom uobičajeni i nisu razlog za brigu. Ipak, neki od tih simptoma mogu ukazivati na veće probleme. Za svaki slučaj, svaki roditelj mora obratiti pažnju na  simptome koje navodimo u ovom tekstu. Ponekad je potrebno odvesti dete kod lekara, ako navedeni simptomi potraju.

 

Nemogućnost reagovanja na buku

Novorođenčad i bebe nisu u stanju da nam kažu da li nas čuju ili ne. Oni takođe ne mogu odgovoriti na svaki stimulans, na koji bismo mi očekivali da odgovore. Mnoga, ali ne i sva stanja kod dece, zahtevaju testiranje čula sluha. Ako roditelj primeti da njegovo dete ne reaguje na buku i jake zvuke, trebalo bi da odmah zakaže pregled kod pedijatra.

 

Gubitak sluha

Kako deca rastu i kako upoznaju muzičke uređaje, video igrice, televiziju, pa čak i bučne gradske ulice, može se desiti da njihov sluh bude pod velikim rizikom. Prema tvrdnji Centers for Disease Control and Prevention (CDC- Centar za kontrolu i prevenciju bolesti), oko 12.5 % dece, starosti 6-19 godina imaju trajno oštećenje sluha, zahvaljujući izloženosti velikoj buci.  Svaku vrstu buke je potrebno održavati na sigurnim nivoima. Kada deca slušaju muziku preko slušalica, zvuk ne sme biti podešen više od polovine volumena. Isto se odnosi i na TV, video igrice i filmove. Ograničiti vreme provedeno u području velike buke, što je više moguće.

 

Problemi sa vidom

I opet, bebe nam ne mogu reći da li je njihov vid zamagljen, niti da li mogu pravilno fokusirati oči. Međutim, postoje načini na koje to možemo saznati. Ako se roditelju čini da se beba nikada ne fokusira na objekat ili joj je jako teško da pronađe objekte kao što su ruka ili lice roditelja, odmah treba dete odvesti kod pedijatra. Takođe, potrebno je posmatrati školsku decu i tražiti znakove kao što su otežano čitanje, žmirkanje ili sedenje ispred TV preblizu. Ako dete ne postiže dobre rezultate u školi, potrebno je proveriti vidi li dobro školsku tablu. Mnoge đake označavaju kao „loši đaci“ ili „ one koje remete nastavu“  ili im se čak dijagnostikuje ADHD kada imaju problema sa lošim vidom. Konstantno trljanje očiju takođe može biti znak potencijalnih problema sa vidom.

 

Povišena temperatura i teške glavobolje

Deca često imaju povišenu telesnu temperaturu zbog bolesti, kao što je bolest izazvana stomačnim virusom ili laganim infekcijama. Kada se pojavi visoka temperatura, praćena glavoboljom, toliko teškom da dete jedva drži oči otvorenima, to je znak da se srećemo sa većim problemom. Potrebno je obratiti se pedijatru i zatražiti testiranje na meningitis. Ako se otkrije dovoljno brzo, lečenje može sprečiti pojavu komplikacija ili smrtnog ishoda.

 

Bol u abdominalnom delu tela

Bol u stomaku se često javlja kod neke dece, posebno ukoliko treniraju tokom konzumiranja novih vrsta hrane, prvi put konzumiraju određenu hranu ili su se prejeli brze hrane, kao što su pice ili hamburgeri. Vrlo je moguće da postoji veći problem ako primetimo posebnu uznemirenost kod dece, kao što su:

  • abdominalna bol u području donje desne strane
  • povraćanje
  • proliv
  • stomak osetljiv na dodir

To bi moglo ukazivati na upalu slepog creva. Ključna razlika između upale slepog creva i stomačnog virusa je u tome što, kod upale slepog creva, bol u stomaku se značajno pogoršava.

 

Ekstreman umor

Ako dete pokazuje znake umora ili izgleda kao da nema energije za radnje koje inače bez problema čini, vrlo je moguće da postoji neki problem. Postoji nekoliko uzroka nastanka ekstremnog umora. Ne smemo potcenjivati probleme nesanice ili probleme koji se javljaju u pubertetskom periodu. Lekar je taj koji treba da istraži opseg razloga za loše stanje deteta, uključujući anemiju, glavobolje ili depresiju. Veoma je važno, posebno kod tinejdžera, da dete razgovara sa lekarom, bez prisustva roditelja. Može se desiti da dete ne želi raspravljati o određenim medicinskim ili socijalnim problemima u prisustvu roditelja.

 

Problemi sa disanjem

Prema tvrdnji CDC, gotovo 10% dece u SAD boluje od astme. Nagoveštavajući znakovi uključuju probleme sa disanjem dok se dete igra ili vežba, škripeći zvuk iz pluća kada ispušta vazduh, kratak dah ili poteškoće tokom oporavka od respiratorne infekcije. Tretman ne leči astmu, ali pomaže u minimalizovanju simptoma ili zaustavlja napade astme kad se isti dogode. Ukoliko roditelj primeti da dete ima problema sa disanjem, obavezno se obratiti pedijatru.

 

Gubitak telesne težine

Neobjašnjivi gubitak telesne mase je veoma zabrinjavajuća pojava. Lagane fluktuacije su normalne. Dramatično i veoma očito gubljenje na težini, može biti znak velikog problema. Veoma je važno da dete pregleda pedijatar i da se lekar obavesti o gubitku na kilaži.

 

Ekstremna žeđ

Vreme potrošeno na trčanje i igranje igrica sasvim sigurno zahteva određeni nivo hidratacije. Ekstremna žeđ je druga stvar. Ako roditelj primeti da mu dete ima nezaustavljivu potrebu za tečnošću, obavezno treba da dete odvede lekaru i raspita se o simptomima dijabetesa. Prema tvrdnjama CDC-a, oko 151.000 ljudi u SAD-a, mlađih od 20 godina, boluje od dijabetesa tip 1. Prekomerna žeđ je samo jedan od simptoma. Ostali uključuju pojačano mokrenje, ekstremnu glad, gubitak telesne mase i umor. Ukoliko postoji bilo koji od ovih simptoma, roditelj treba da odvede dete lekaru što je pre moguće.

Postoji mnogo razloga zbog kojih treba dete odvesti lekaru tokom detetovih godina odrastanja. Dok su posete lekaru obično samo rutinske, na žalost neke od njih to možda i nisu. Kada su i roditelj i dete svesni postojanja mogućih ozbiljnih problema, bolest se može pobediti u njenoj ranoj fazi i može se lečiti pre nego dođe do pojave bilo kakvih komplikacija. 

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj