Facebook

Home / Deca i roditeljstvo / Da li je vaše dete prezauzeto?

Da li je vaše dete prezauzeto?

Deca i roditeljstvo
Nameštaj | Deca i roditeljstvo | Da li je vaše dete prezauzeto?
Da li je vaše dete prezauzeto?

Aktivnost kojom će vaše dete da se bavi prilagodite njegovom temperamentu, karakteru, sposobnostima i godinama. Ne birajte aktivnost za sebe, već za mališana!

 

Organizovane aktivnosti u vrtiću, školi ili na nekim drugim mestima su izuzetno korisne za decu iz više razloga. Pružaju mogućnost socijalnog razvoja, igranja i fizičkog vežbanja. Deca se uče samodisciplini, rešavanju konflikta, sportskom životu, a pre svega – dobro se zabavljaju.

 

Aktivnost kojom će vaše dete da se bavi prilagodite njegovom temperamentu, karakteru, sposobnostima i godinama. Ne birajte aktivnost za sebe, već za mališana! Porazgovarajte sa njim o tome.

 

Razlozi prezauzetosti

 

Danas, kao nikada pre, i roditelji i deca imaju želju da budu uspešni i da pobeđuju. U mnogim poljima se ne očekuje samo od deteta da zasluži uspeh, već se zbog toga angažuju treneri, plaćaju dodatni časovi kako bi se od deteta napravio pravi mali profesionalac. Vikendi i praznici se svode na vežbanje, časove, napor. Za takvo dete –detinjstvo puno zabave i spontanosti je zauvek izgubljeno.

 

Roditeljima je nametnuto mišljenje da je pravi roditelj onaj koji ume da iz svog deteta izvuče maksimum i iskoristi sav njegov potencijal. Nema truda koji je suviše veliki, niti pretrpanog rasporeda u tom slučaju. Ali, treba da se zapitate - da li povređujete sopstveno dete, tražeći od njega previše?

 

Bolje od televizije i igrica

 

Okolnosti čine da se stvari posmatraju drugačije, ukoliko je potrebno da se detetovo slobodno vreme popuni. Aktivnosti nakon škole mogu da budu "blagoslov" za one roditelje koji po ceo dan rade. U tom slučaju mnogi veruju da je bolje da im dete ima dodatnu aktivnost, nego da sedi kod kuće s bebisiterkama, bakama ili komšijama, gledajući TV ili igrajući elektronske igrice. Međutim, zamka i tu postoji: možda je to samo zato što niste detetu usadili nikakvu naviku da se zabavi samo sa sobom, umesto što sedi na treningu boreći se sa suzama.

 

Znaci da je dete prezauzeto

 

Pre ili kasnije, deca sa previše aktivnosti počinju da pokazuju znake "prezauzetosti". Žale se na glavobolju, bolove u stomaku – koji mogu da budu psihosomatskog karaktera – ili preskaču obroke, loše spavaju, postaju nervozna. Neki mališani dobijaju zatvor jer ne stižu da odu do toaleta kada imaju potrebu za nuždom, jer su suviše okupirani trenutnom aktivnošću. Takođe, mogu da popuste u školi i da zanemare kućne obaveze.

 

Roditeljima nije teško da prepoznaju iscrpljenost kod svoje dece, ili neke od simptoma koje smo naveli. Sam porodični život će biti upropašten ako svi negde žure. Dok npr. jedan roditelj vodi jedno dete na svakodnevne treninge fudbala, a drugi roditelj sa drugim detetom juri na časove folklora, propušten je bar jedan porodični obrok. I tako dan za danom, vikend za vikendom... Veza između najbližih rođaka i prijatelja biva sve slabija, a brak i deca zanemareni. Ako dete oseti potrebu da sa nekim kod kuće popriča na miru, to će mu teško uspeti.

 

Predlozi za prezauzete porodice

 

Da li će vaš posao trpeti ako morate da se uklopite u aktivnosti vašeg deteta? Da li ste sigurni da svuda stižete na vreme, bez kašnjenja? Realnost je onda kada roditelj može da se izbori sa trenerom ili učiteljem koji ne toleriše izostanke i kašnjenja, detetom koje želi da bude malo sa društvom iz kraja, ili da detetu omogući bar dva sata slobodnog vremena.

 

U zavisnosti od godina i interesa vašeg mališana, odredite limit njegovih aktivnosti. Evo nekih predloga:

 

- Pre nego što kažete "DA" za neku dodatnu aktivnost, postarajte se da dete shvati koliko će mu ta aktivnost oduzeti vremena

 

Na primer, da li će imati dovoljno vremena za domaće zadatke i kućne obaveze? Da li shvata da su treninzi dva do tri puta nedeljno odmah nakon škole, i to u vreme večere? Uključujući i neke utakmice vikendom, takođe.

 

- Napravite čvrst balans između vaših i dečjih aktivnosti

 

Nije pošteno da trošite mnogo vremena i energije na aktivnost jednog deteta, a da ostavljate malo vremena za drugo dete. I ne zaboravite na vreme za vaše lične aktivnosti i potrebu da budete svi zajedno, kao porodica.

 

- Napravite kalendar - organizator

 

Ako vidite da postoji prazan prostor u njemu - ne popunjavajte ga!

 

- Kreirajte "porodično vreme"

 

Čini li vam se da ste poslednjih večeri često jeli picu u nedostatku vremena za pripremu prave večere. Isplanirajte da barem jedno veče u nedelji budete svi zajedno, pa makar večerali van kuće.

 

Usporite malo

 

Razmislite o životu vašeg deteta. Veoma je naporno ispunjavati nedeljnu normu – od škole, preko aktivnosti nakon nje, domaćih zadataka dokućnih obaveza. To saznanje će vam pomoći da i vi "obezbedite" neko vreme bez ikakvih obaveza! Vožnja bicikla, rolera, šetnja, ili vreme kada jednostavno – ne radite ništa, biće vašem detetu vrsta odmora. Nikada nemojte zaboraviti koliko mu je važno - samo što ste zajedno!

 

Zapamtite reči čuvenog pedijatra Rosenfilda: "Detetu je potrebno da bude dete. Detinjstvo je priprema, a ne totalno izvršenje. Roditelj je taj koji treba da odmeri stvari i da kaže "NE" u pravom trenutku. Budite i više nego kreativni i časni s vašim detetom - igrajte se s njim društvenih igara, vozite autiće, ređajte kockice - sve što možete da radite da biste obostrano uživali, a da to ne predstavlja "gol" ili "faul". Ovakve stvari učiniće vaše dete važnim, pokazaće mu ko je u stvari, a ne šta se od njega očekuje. Što je najvažnije, naučićete ga velikoj stvari u životu - samopoštovanju!"

 

Neki predlozi za dečje aktivnosti

 

Za predškolce: Mnogi pedagozi će vam reći da dete uzrasta mlađe od šest godina nema dovoljno potencijala i energije da bi se bavilo još nekom dodatnom aktivnošću nakon «onog regularnog» u toku školice (vrtića).

 

Za mlađe osnovce: Nije preporučljivo da mališan u ovom uzrastu ima više od tri aktivnosti (a možda je i to previše)! Ali, ako je već tako, neka jedna obavezno bude sportska.Za starije osnovce: Za njih se savetuje da prema uzrastu krenu na pohađanje grupnih sportskih aktivnosti, ili kurseve jezika i kompjuterskih programa.

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj