Facebook

Hemofarm

Home / Deca i roditeljstvo / I deca pate od depresije

I deca pate od depresije

Deca i roditeljstvo
Nameštaj | Deca i roditeljstvo | I deca pate od depresije
I deca pate od depresije

Teško je poverovati da i malo dete može da oboli od depresije, ali istraživanja to dokazuju. Kako u svojoj knjizi “Sve o depresiji” navodi prim. dr Slobodan Simić, u poslednjih nekoliko godina registruje se sve više slučajeva depresije kod dece u predškolskom i ranom školskom uzrastu.

 

Ako primetite da je dete konstantno umorno i bezvoljno, da gubi interesovanje za učenje i druženje sa vršnjacima, da ima oscilacije u telesnoj težini, te poremećaj sna, posavetujte se sa lekarom. Kod male dece javlja se i nervoza, česti grčevi u stomaku, kao i glavobolje neorganskog porekla.

 

Depresiji su posebno podložna deca koja su izložena stresnim situacijama, poput razvoda roditelja, kao i deca u čijoj su porodici ranije zabeleženi slučajevi depresije. Simptomi su veoma slični onima koji se javljaju kod odraslih, samo što će umesto depresivnog raspoloženja deca verovatno pokazivati razdražljivo ponašanje.

 

U Srbiji svako četvrto dete koje zatraži pomoć pshijatra boluje od depresije i ona se u oko 80% slučajeva uspešno leči. U uzrastu do 12 godina ova bolest učestalija je kod dečaka, dok se nakon toga situacija menja, pa su adolescentkinje mnogo češći pacijenti.