Facebook

Home / Biljni preparati / Zelena kafa - prednosti i mane

Zelena kafa - prednosti i mane

Biljni preparati
Nameštaj | Biljni preparati | Zelena kafa - prednosti i mane
Zelena kafa - prednosti i mane

Pokušali smo da istražimo šta o proizvodima zelene kafe misle nadležne institucije, kakvo je njihovo dejstvo i koliko je marketing uticao na prodaju, kakva su iskustva apotekara, a ponajviše da li pacijentima sa ozbiljnim problemima gojaznosti taj i slične preparate naše kolege nude zbog dobrih povratnih informacija od korisnika ili zbog dobre reklame i potencijalno dobre zarade

 

Otkako su izveštaji o obolelima i smrtnosti od gripa AH1N1 preplavili medije, promet svih vrsta lekova i dijetetskih preparata koji podižu imunitet i deluju preventivno u neprekidnom je porastu. Ipak, u našim apotekama postoji proizvod koji već nekoliko meseci drži neprikosnoveno prvo mesto po prodaji bez obzira na to što za naše uslove njegova cena i nije baš pristupačna. To je proizvod za mršavljenje na bazi zelene kafe koji je postao apsolutni hit otkako se poznata pevačica Leontina, sa znatno manje kilograma, pojavila na malim ekranima i posvedočila o pozitivnim iskustvima s njim. Pokušali smo da istražimo šta o takvim proizvodima misle nadležne institucije, kakvo je njihovo dejstvo i koliko je marketing uticao na prodaju, kakva su iskustva apotekara, a ponajviše da li pacijentima sa ozbiljnim problemima gojaznosti taj i slične preparate naše kolege nude zbog dobrih povratnih informacija od korisnika ili zbog dobre reklame i potencijalno dobre zarade.

Sem saveta o zdravijem načinu ishrane i pojačanoj fizičkoj aktivnosti koje daju radi promocije pravilnog načina života i primarne prevencije bolesti, farmaceuti u apotekama u prilici su da ponude i veliki broj saveta za preparate za mršavljenje koji spadaju u grupu dijetetskih suplemenata. U poslednje vreme izdvojili su se oni koji sadrže čist dekofeinizirani ekstrakt zelene kafe u obliku kapsula, ili u kombinaciji sa biljnim mešavinama (sušeni plod pomorandže, esencija kineske ruže, list lotosa, divlje ruže, đumbira), uz dodatak hitina i vitamina B3, B6 i C, u obliku praška za pripremu napitka. Zbog činjenice da se ti preparati jednostavno upotrebljavaju – dovoljna je jedna doza dnevno, pre ili tokom obroka – pacijenti se često za njih opredeljuju, bilo da su u obliku kapsula bilo napitka koji se dobija rastvaranjem sadržaja kesice u 100 ml tople vode. Povratne informacije od korisnika tih proizvoda su ohrabrujuće.

– Proizvodi za mršavljenje na bazi zelene kafe apsolutni su trend otkako su se pojavili na tržištu. Po broju prodatih pakovanja, u naše dve apoteke izbili su na prvo mesto među proizvodima za mršavljenje. Donedavno je najprodavaniji bio jedan proizvod sa Dalekog istoka kojim su korisnici takođe bili vrlo zadovoljni, ali mi farmaceuti ipak nekako više podržavamo deklarisane sastojke i ekstrakte od biljaka koje su poznatije na našem podneblju – kaže za Farmakon mr farm. Ana Ćuk iz ZUA Anafarma iz Beograda.

Šta je, u stvari, zelena kafa i šta sadrži?

Kafa (Coffea) je rod niskih biljaka (drvo ili grm) iz porodice broćeva (Rubiaceae). Na početku sazrevanja, plod je zelene boje, kasnije žute, a na kraju sazrevanja tamnocrvene. Tamnocrveni plod se bere i posle sušenja na suncu otvaraju se i oslobađaju zrna zelene kafe. Značajan sastojak preparata za mršavljenje na bazi zelene kafe jeste hlorogenska kiselina. Prženjem kafe na visokim temperaturama dobija se prijatna aroma, ali se razgrađuje čak 70 odsto hlorogenske kiseline. Zbog toga se za proizvodnju svetola (zaštićen naziv za glavni aktivni sastojak preparata zelene kafe u obliku kapsula) upotrebljavaju nepržena zrna zelene kafe koja su zadržala mnogobrojne aktivne supstance. Svetol je dekofeinizirani ekstrakt zelene kafe. Važno je napomenuti da robusta sadrži dvostruko više hlorogenske kiseline od arabike. Osim hlorogenske, po proizvođačkoj deklaraciji, aktivni sastojci svetola su i kafeična i kvinična kiselina. Kafeična kiselina kao derivat hidroksicinamične kiseline spada u neflavonoide, a interesantan je podatak da je takođe i jedan od sastojaka crvenog vina.

Smatra se da ekstrakt zelene kafe, odnosno aktivni sastojak hlorogenska kiselina (5-kafeolkvinične kiseline s izomerima) ograničava otpuštanje glukoze u cirkulaciju inhibicijom enzima glukoza-6-fosfataze. Time se povećava sagorevanje masti kao izvora energije, što dovodi do gubitka masnog tkiva u organizmu. Naime, kada mu je potrebna energija, organizam prvo crpe rezerve glikogena iz jetre. Kada je zaliha iscrpljena ili nedostupna, organizam počinje da koristi rezerve masnog tkiva, a rezultat je gubitak telesne težine.

Zelena kafa – stručno mišljenje

Budući da su proizvodi od zelene kafe relativno novi na našem tržištu, pokušali smo da dobijemo mišljenje Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije i Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

– Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije klasifikuje sve proizvode za koje dobije zahtev (proizvođača, nosilaca dozvola, uvoznika, inspekcija itd.). Mi nemamo uvid u tržište proizvoda koji nisu lekovi na nivou Srbije. Ne znamo da li su svi proizvodi koji se nalaze u apotekama dobili „status“ od Agencije – kaže za naš časopis dr sc. farm. Dragan Đurović, naučni saradnik u Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

On dodaje da odluka Agencije da neki proizvod nije lek ne treba da utiče na odobrenje za promet tog proizvoda u skladu sa propisima o hrani. Agencija je dala mišljenje (nije lek) za sledeće proizvode od zelene kafe:

1. Atlantic – Espresso green,

2. Elephant Zelena kafa,

3. Business House Doctor’s Express Slim Cafe,

4. Forlife – Alsvelte Green Coffe for Slimers,

5. Max – Vibe – Alsvelte Green Coffe for Slimers.

Na osnovu Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima Srbije i na osnovu dostavljene dokumentacije za svaki pojedinačni proizvod (na osnovu karakteristika proizvoda), ti proizvodi dobili su odgovor: ne mogu se smatrati lekom.

– Svi proizvodi od zelene kafe trebalo bi, prema mom mišljenju, da se ispitaju u ustanovama i institutima čija je delatnost ispitivanje kvaliteta, efikasnosti i bezbednosti hrane – dodaje Đurović.

Mišljenje Farmaceutskog fakulteta u Beogradu nismo uspeli da dobijemo jer se toj ustanovi niko od proizvođača i uvoznika nije obratio za kategorizaciju proizvoda, o kojima se, osim informacija iz reklama, veoma malo zna. U jednom od instituta rečeno je da je bez dokumentacije i pismenih podataka teško dati odgovornu izjavu o novom proizvodu.

Pitali smo doc. dr Maju Nikolić, koja radi u Institutu za javno zdravlje u Nišu, u Centru za promociju zdravlja, odseku za promociju zdrave ishrane, šta misli o preparatima na bazi zelene kafe.

– Do sada gojaznim pacijentima koji su dolazili u Savetovalište za unapređenje ishrane Instituta za javno zdravlje u Nišu nisam savetovala da koriste preparate zelene kafe kao pomoć u mršavljenju jednostavno zbog toga što nemam nikakve validne informacije od naučne i stručne javnosti o dejstvu tog dijetetskog suplementa. Ono što je meni poznato jeste to da je reč o smrvljenim zrnima zelene kafe proizvedenim na organski način i kako preparat deluje. Poznato mi je samo jedno istraživanje objavljeno u renomiranom medicinskom časopisu Journal of International Medical Research (SCI lista, PUBMED) koje je obuhvatilo 30 ispitanika i pokazalo da zelena kafa pomaže mršavljenju – kaže dr doc. Nikolić.

Naša sagovornica, koja je bila na usavršavanju iz oblasti ishrane na Univerzitetu La Sapienca u Rimu, smatra da distributer na našem tržištu osim reklame nije pružio nijedno validno stručno i naučno obrazloženje zbog čega bi lekari i farmaceuti mogli da preporuče pacijentima taj napitak. Ipak, naša sagovornica kaže da su joj pacijenti koji su upotrebljavali taj preparat rekli da su siti i da piju mnogo tečnosti. Neki od njih tvrde da su uz redovnu upotrebu tog preparata uspeli da izgube oko 4 kg za mesec dana.

– Međutim, pacijenti sa visokim krvnim pritiskom i srčanim smetnjama navode da su imali problema sa pritiskom i glavoboljom, tako da u svakom slučaju preparat treba da koriste samo zdravi ljudi. Doduše, to i stoji u uputstvu za upotrebu, uz ostala ograničenja – dodaje dr doc. Nikolić.

Ona napominje da agresivne medijske kampanje mogu dovesti pacijente u zabludu da je reč o magičnom sredstvu za mršavljenje, što nikako nije tačno. Preparat sadrži dosta antioksidanasa, koji pozitivno deluju na organizam ometajući stvaranje slobodnih radikala koji dovode do bolesti i starenja ćelija.

– Pacijente uvek savetujem da dijetetski suplementi samo dopunjuju savremenu ishranu, da to nikako nisu lekovi i da zbog nezadovoljavajuće zakonske regulative nisu uvek potpuno pravilno deklarisani. Osim individualno propisanih redukcionih dijeta, tj. dijeta za mršavljenje, naši pacijenti redovno dobijaju savete da bez promena načina života, povećanja fizičke aktivnosti i redovne kontrole kod stručnjaka, nema uspeha u mršavljenju. Gojaznost je hronična bolest koja se lako dijagnostikuje, a teško leči. Lečenje je višestruko i u svakom slučaju ne može biti zamenjeno upotrebom nijednog dijetetskog suplementa – zaključuje dr doc. Nikolić.

I za kraj...

Ako u osnovi znamo, a skala BMI (body mass index) svakako nas može podsetiti na to, da postoji razlika između prekomerne telesne mase i gojaznosti, aktivnosti farmaceuta mogu se usmeriti upravo u tom pravcu. Ako osoba koja se obratila farmaceutu ima BMI koji ukazuje na gojaznost ili patološku gojaznost, svakako bi joj, pored osnovnih saveta, trebalo preporučiti i posetu lekaru. Farmaceuti, ipak, pretežno rade se osobama sa prekomernom telesnom masom.

Proizvodi za mršavljenje oduvek su spadali u grupu najprodavanijih preparata, mahom kategorizovanih kao dijetetski suplementi. Mogućnost oglašavanja tih proizvoda, kao i kreativnost proizvođača u marketinškim porukama, veoma utiče na izbor korisnika, a samim tim i na broj pakovanja prodatih u apotekama. Novi proizvodi uvek privlače pažnju potencijalnih korisnika. Ono što mi kao farmaceuti treba da znamo jeste da uvek moramo dobro obratiti pažnju na deklaraciju proizvoda, kao i na upozorenja proizvođača kojim kategorijama korisnika ti proizvodi nisu namenjeni, pratiti povratne informacije korisnika, a posebno prijave neželjenih efekata (iako su retki). I naravno, dužnost nam je da pacijentima i potencijalnim korisnicima pomenutih proizvoda uvek pružimo tačnu informaciju i dodatne savete u vezi sa problemima zbog kojih nam se obraćaju.

 

Portal Farmacija & Medicina – zelena kafa, zdrav život, lečenje, prevencija, farmaceutske kompanije, lekovi, preparati, suplementi, savršeno zdravlje, lepota i estetika, estetska hirurgija, ordinacije, klinike, bolnice, stomatološka, ginekološka, oftamološka ordinacija, žensko i muško zdravlje, nega kože, zdrava ishrana, dijeta, alternativna medicina, fitness, bolesti, roditelji i deca, bebi svet, duh i telo, psihologija, vesti iz medicine i farmacije... 

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

Health
Health | Uređenje doma | Nameštaj
best health
best health | Uređenje doma | Nameštaj
mens health
mens health | Uređenje doma | Nameštaj
natural pharmacy
natural pharmacy | Uređenje doma | Nameštaj
womens health
womens health | Uređenje doma | Nameštaj
naturals health
naturals health | Uređenje doma | Nameštaj
pharmacy times
pharmacy times | Uređenje doma | Nameštaj
prevention
prevention | Uređenje doma | Nameštaj
shape
shape | Uređenje doma | Nameštaj
total health
total health | Uređenje doma | Nameštaj