Facebook

Hemofarm

Home / Bebi svet / Bebe se smeju kako bi nasmejale mame

Bebe se smeju kako bi nasmejale mame

Bebi svet
Nameštaj | Bebi svet | Bebe se smeju kako bi nasmejale mame
Bebe se smeju kako bi nasmejale mame

Naučnici su još od Darwina pokušavali da dešifruju osmijehe malih beba. Najnovija saznanja govore u prilog tome da nam, skoro od rođenja, blagi osmijesi novorođenčeta mogu pružiti uvid u njegov socijalni i emocionalni razvoj. Naše reakcije na te očaravajuće izraze lica pomažu da se bebin mozak “programira” na društvene interakcije koje ih čekaju u životu.

Uz pomoć uređaja za praćenje otkucaja srca, skeniranje mozga i hiljadu sati snimljenih interakcija, istraživači su otkrili izuzetnu kognitivnu i emocionalnu osetljivost kod vrlo male dece. Smeju se da bi nasmejale mame!

Naučnici s Univerziteta u San Dijegu proučavali su obrasce osmeha kod beba od četvrtog meseca i došli do zaključka da, dok mame “tempiraju” svoje osmehe kako bi produžile vreme međusobnog osmehivanja, bebe se, svesno ili ne, smeju tačno onoliko dugo koliko je potrebno da nasmeju svoje mame.

“Ako ste se ikad družili s bebama, verovatno ste u nekom trenutku posumnjali da imaju nešto na umu kad se smeše. I bili ste u pravu. One se ne smeju slučajno”, prokomentarisao je Javijer Movelan, jedan od autora studije.